Publicat 28/07/2019 10:20CET

Pacheco demana a les administracions establir compromisos amb Nissan "de manera coordinada"

Javier Pacheco, secretari general de CC.OO. De Catalunya
EUROPA PRESS

Defensa que els pressupostos catalans assegurin treball digne, protecció social i ingressos

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de CC.OO. de Catalunya, Javier Pacheco, ha demanat al Ministeri d'Indústria i a la Conselleria d'empresa de la Generalitat establir "de manera coordinada" compromisos amb Nissan per garantir l'activitat de la planta de la Zona Franca de Barcelona, que dona feina a prop de 3.000 treballadors.

En una entrevista d'Europa Press, ha subratllat que ambdues administracions han de "comenar a abordar de manera prioritria i urgent" la situació de la fbrica automobilística, després que la multinacional japonesa hagi anunciat una retallada mundial de plantilla de 12.500 persones.

Pacheco --que va comenar a treballar a Nissan el 1991-- ha dit que Govern i Generalitat, juntament amb treballadors i sindicats, han de "fer una conjura" per treballar units amb l'objectiu que arribin nous models a la planta de la Zona Franca, o es posar en perill un eix fonamental per al PIB industrial i l'ocupació a Catalunya.

Per a ell, la planta barcelonina té punts a favor perqu la multinacional li assigni nous models: "No hi ha condicions adverses. Tenim bones condicions, i aix és el que intentem posar en valor. Que ho facin també les institucions".

Considera que la fbrica "est totalment preparada" per captar nous models d'autombils: té una estructura flexible per adaptar-se a qualsevol tipus de producte, experincia per fer-ho i una plantilla rejovenida.

També afirma que és "l'única planta d'Europa que est en un port", la qual cosa li permet exportar els productes amb facilitat i té una sortida rpida al Mediterrani, a més d'estar en una de les ciutats tecnolgiques del sud d'Europa més preparades per abordar els processos de canvi de l'automoció.

"Si al final es consuma el Brexit, l'única planta productiva que té aquestes condicions favorables és la de Barcelona. Hem de tenir fora per exigir que vinguin noves produccions", ha defensat.

Pacheco ha treballat per establir contactes institucionals amb les presidncies dels executius estatal i catal, el Ministeri i la Conselleria, amb la intenció de traslladar-los la importncia de fer "moviments rpids" amb la multinacional, i que ell espera que es donin abans que acabi l'estiu.

PRESSUPOSTOS

El líder sindical ha criticat la falta de comptes públics de la Generalitat aquest exercici, després que estiguin prorrogats des de 2017: "Un Govern sense pressupostos no és un Govern", ha remarcat, i ha demanat que els de 2020 garanteixin un treball digne, serveis socials i ingressos suficients per poder fer efectiu la despesa social.

En matria laboral, ha reclamat enfortir les polítiques actives d'ocupació i la capacitat de desenvolupar una transició de model productiu per atreure noves ocupacions, i "canviar la política d'un mercat de treball cronificat cap a la precarietat".

Per a aix, ha emfatitzat que han de derogar-se els elements més conflictius de la reforma laboral, i que el Govern ha de desenvolupar polítiques actives d'ocupació efectives i no tenir "externalitzada" aquesta competncia en les empreses privades de treball temporal.

Segons ell, els pressupostos de la Generalitat també haurien d'abordar l'execució del Pacte Nacional per a la Indústria, que no compta amb les partides suficients per desenvolupar-se, considera.

Pacheco ha advocat per pujar l'IRPF als salaris més alts i la "recuperació efectiva" dels impostos de successions, donacions i transmissions, amb la finalitat de que el Govern tingui capacitat i marge per millorar els seus ingressos i sufragar l'augment de despesa pública.

EL CONFLICTE DELS 'RIGGERS'

Sobre el conflicte dels 'riggers', que van convocar vaga coincidint amb la preparació del festival de música Sónar per demanar a Fira de Barcelona que modifiqués la licitació del servei de muntatge d'escenaris, Pacheco ha criticat que la desestimació de les mesures cautelars per part del Jutjat Social 27 de Barcelona va ser "una vulneració fonamental del dret de vaga" i una anomalia jurídica.

Ha recalcat que s'ha de recórrer a instncies superiors la interlocutria dictada pel jutge Santiago Vidal per poder-la corregir, en haver estat "totalment injusta" i deixar desprotegits els muntadors en vaga, segons ell.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés