Actualitzat 02/07/2015 17:39

Pablo Iglesias tindrà l'última paraula sobre les candidatures de Podem per a les generals

Pablo Iglesias valora los resultados de las elecciones
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El reglament de primàries per a les eleccions generals aprovat per la direcció nacional de Podem atorga al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, la responsabilitat de nomenar els integrants de la Comissió Electoral que s'encarregarà de supervisar la constitució de les candidatures del partit per a aquests comicis.

   La Comissió Electoral, ratificada al seu torn pel Consell Ciutadà Estatal --un òrgan del qual gairebé la totalitat dels seus membres han estat elegits també pel mateix Iglesias-- és, segons el reglament, "l'òrgan de control del procés electoral" i té com a funció "garantir el bon funcionament del procés i vetllar pel compliment" de la normativa.

   Aquest òrgan serà també l'encarregat d'adoptar les "mesures correctives" que consideri necessàries en el cas que hi hagi "greus desproporcions en termes de vincles territorials", derivades de l'elecció que els mateixos candidats facin a l'hora de repartir-se les circumscripcions. És a dir, tindrà l'última paraula a l'hora de decidir per quina província es presenta cada candidat.

CIRCUMSCRIPCIÓ TERRITORIAL DELS CANDIDATS

   El reglament aprovat per la direcció nacional de Podem dissabte passat, que ha generat gran divisió en la formació, estableix una sola votació, amb circumscripció única estatal, per elegir els candidats al Congrés, en lloc de fer diferents processos a nivell provincial perquè siguin els simpatitzants de cada territori els que elegeixin els seus caps de llista.

   En aquesta votació, a la qual poden concórrer tant candidatures individuals com equips de fins a 350 persones --la totalitat d'escons a elegir-- els candidats poden mostrar les seves vinculacions amb un territori, però serà després, quan es coneguin els resultats i els llocs en què han quedat, quan elegeixin per ordre, en funció de la seva posició, la província per la qual es presenten.

   Això pot provocar, segons els detractors del sistema --entre els quals es troben dirigents regionals d'Andalusia, Astúries, Madrid, País Basc i Balears-- la proliferació en les llistes de diputats imposats, candidats que es presentin per circumscripcions amb què no tenen cap vinculació però en què tenen més possibilitats de sortir elegits.

   El Comitè Electoral tindrà capacitat així per corregir les preferències que hagin fet els candidats que generin "greus desproporcions territorials". Segons ha avançat dimarts el número dos de Podem, Íñigo Errejón, aquesta qüestió es tindrà especialment en compte a comunitats com Catalunya, on els nacionalismes tenen més pes.

   Una altra de les funcions que assumirà aquest òrgan serà la de decidir quins llocs es reserven per integrar en la candidatura de Podem els candidats de les formacions amb què arribin finalment a acords a comunitats amb "particularitats" com Catalunya, Galícia i Comunitat Valenciana, on la formació lila manté converses amb ICV, Mareas i Compromís.

   "De manera excepcional, l'establiment d'acords amb altres formacions polítiques per part dels òrgans de direcció de Podem podria implicar alguna restricció al conjunt dels llocs oberts a la disposició dels 350 candidats i candidates més votats", detalla el reglament, recollit per Europa Press.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés