Publicat 19/1/2019 18:10:23 +01:00CET

Pablo Ibar, declarat culpable en el nou judici pel triple assassinat de tres persones a Florida

Pablo Ibar
Europa Press

El portaveu de l'Associació contra la Pena de Mort Pablo Ibar diu que és una "maada" i veu "motius" per recórrer la decisió

MADRID/BILBAO, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

Un jurat de Florida ha tornat a declarar culpable a Pablo Ibar de l'assassinat de tres persones el 1994, en el quart judici celebrat sobre el seu cas, segons ha confirmat a Europa Press el portaveu de l'Associació contra la Pena de Mort Pablo Ibar, Andrés Krakenberger.

El jurat, compost per 12 persones, ha declarat Ibar culpable per unanimitat i la Fiscalia ha tornat a reclamar la pena de mort contra l'espanyol. Ara el jutge haur de dictaminar quin és la pena que li imposa.

El nou judici del cas Ibar, nascut als Estats Units de pare basc i mare cubana, va acabar aquest passat dimecres al tribunal de Broward County de Florida amb els allegats del fiscal i els advocats defensors.

Després de conixer-se aquest veredicte, que havia de ser adoptat per unanimitat, el portaveu de l'Associació contra la Pena de Mort Pablo Ibar, Andrés Krakenberger, ha reconegut que "sens dubte és una maada".

Krakenberger, que no ha pogut contactar ni amb Pablo Ibar ni amb els seus familiars, ha destacat que al llarg del judici la defensa va poder demostrar que diversos testimonis "havien mentit", que alguns "havien cobrat" i fins i tot "demostrar amb perits fins i tot de la prpia Fiscalia que no es podia identificar a Pablo Ibar a través d'aquest vídeo borrós" que va servir de prova.

A més, ha indicat que també van certificar que les taques d'ADN a les quals s'alludeix es van produir "amb unes proves que no han estat custodiades degudament". "Són moltes coses amb les quals jo crec que que per descomptat podem recórrer", ha afegit.

Krakenberger ha reconegut que "francament" no saben "qu ha passat en aquest jurat" per la seva impressió és que es van deixar portar per l'última crida "totalment inacceptable" del fiscal que els va demanar "no deixar escapar aquest assassí".

Segons ha indicat, amb aquestes paraules, el fiscal va fer "una qualificació que no li corresponia" i, per aix, van demanar en aquest moment l'anullació del judici per el jutge no va atendre la seva petició, "una altra cosa més que crida poderosament l'atenció del jutge".

Krakenberger ha indicat que ara caldr estudiar amb deteniment qu és el que ha passat i, en funció d'aix "veure com es pot apellar millor" perqu, segons ha apuntat, previsiblement es recorrer la decisió.

No obstant aix, aix no ser immediat, ja que ara a la fi de febrer comenar una segona fase del judici en la qual el mateix jurat haur de decidir si se li condemna a mort o a cadena perptua. En el cas que sigui condemnat a mort, el recurs seria davant el Tribunal Suprem i si és a cadena perptua davant un tribunal de Florida.

ACUSACIÓ

Ibar, de 46 anys, va ser condemnat a mort acusat d'un triple assassinat el 1994 a Florida -el de l'amo d'un club nocturn i dos models-, crim del que ell sempre s'ha declarat innocent. Encara que el primer judici va ser declarat nul perqu els membres del jurat no es van posar d'acord, l'any 2000 va ser declarat culpable i condemnat a mort.

Va estar en el corredor de la mort fins que el 2016 el Tribunal Suprem de Florida va anullar la condemna i va ordenar repetir el judici per considerar que havia tingut una defensa inefica i havia estat condemnat a partir de proves febles i escasses.

En el nou judici, la Fiscalia ha insistit a demanar la pena de mort per Ibar. Segons l'Associació que li representa, en l'allegat final del fiscal Chuck Morton --fiscal auxiliar ara i fiscal en el judici en qu Ibar va ser condemnat a mort el 2000--, no va presentar proves noves, sinó que es va limitar a subratllar la brutalitat del crim que s'aprecia en el vídeo de prova, el mateix vídeo que la defensa qüestiona.

LA DEFENSA QÜESTIONA LES PROVES

Per la seva banda, els advocats defensors, Benjamin Waxman i Joe Nascimiento, havien posat de manifest durant el judici que va haver-hi testimonis de la fiscalia que van faltar a la veritat i que els seus perits han posat en dubte els mtodes d'identificació que es van usar en el primer judici, incloent l'argument que la mala qualitat del vídeo impedeix incriminar a ningú i que el rostre que podia extreure's d'ell tenia diferncies amb el d'Ibar.

També van assenyalar que cap de les empremtes dactilars recollides en el lloc del crim es correspon amb les d'Ibar, ni tampoc els cabells ni l'ADN més abundant en la samarreta trobada en el lloc i que durant el judici hi ha hagut indicis de contaminació de les proves.

el més llegit

 1. 1

  Un detingut a Malgrat de Mar (Barcelona) per presumptament estafar 20.000 euros

 2. 2

  Els curtmetratges de Manresa dels anys 60 i 70 superen les 5.000 visualitzacions

 3. 3

  Un camió s'incendia en l'AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar (Tarragona)

 4. 4

  Successos.- Mor un ciclista atropellat per un cotxe a Sant Pere de Vilamajor (Barcelona)

 5. 5

  El Parlament declara que "Catalunya és republicana" i que no reconeix a cap Rei