Actualitzat 17/12/2015 17:22

Owen Jones demana donar suport a EnComúPodem

De izq.A drecha: Gerardo Pisarello (BComú), Owen Jones, y Anna Rovira (ICV)
EUROPA PRESS

"L'educació és un ben social, no un bé de consum", defensa a la UB

   BARCELONA, 17 Des. (EUROPA PRESS) -

   L'analista polític d'esquerres britànic Owen Jones, autor del llibre 'Chavs. La demonització de la classe obrera', ha demanat aquest dijous a Barcelona donar suport a EnComúPodem a Catalunya i a Podem a Espanya per construir una Europa basada "en els interessos de la gent" i no en els dels responsables de la crisi.

   En un míting d'EnComúPodem davant de més de 200 estudiants a la Universitat de Barcelona (UB), Owen ha manifestat: "La justícia no coneix fronteres. Marqueu el camí, creeu una Catalunya i Espanya diferent, i farem una Europa per als nostres interessos".

   Jones ha exalçat el lideratge per a Europa que suposen Catalunya i Espanya, on cada vegada "hi hagi moviments més progressistes", ha dit referint-se a candidatures com les de Pablo Iglesias (Podem) i Xavier Domènech (EnComúPodem).

   Ha considerat importants els resultats de les eleccions generals d'aquest diumenge perquè "llançaran un missatge molt clar a Europea perquè arreli l'esperança de la gent", tot i que ha fet broma dient que no vol pressionar.

   A tot Europa hi ha descontentament i ràbia per la crisi que van iniciar les elits financeres, i avança en dues direccions: cap a un camí progressiu d'esperança o cap a la xenofòbia, el que ha exemplificat amb el demòcrata Barnie Sanders i el republicà Donald Trump als Estats Units: "O som nosaltres o són ells i per això sou tan importants".

   Jones ha detallat que els moviments progressistes i la dreta xenòfoba estan omplint l'espai buit que va deixar la socialdemocràcia quan va acceptar "el dogma del mercat, l'austeritat i quan ha donat suport a polítiques que afectaven els que havien de defensar".

DEFENSA DE L'EDUCACIÓ

   "L'educació és un dret i no un problema. És un ben social i no un bé de consum", tot i que intentin convertir-lo en una cinta transportadora al servei dels interessos empresarials, ha dit davant dels universitaris.

   L'analista britànic ha titllat d'"irracional i insostenible" que hi hagi persones que no puguin complir una de les tres necessitats bàsiques --dormir, respirar i menjar, ha dit-- al Regne Unit, el sisè país més ric del món.

   Ha lamentat que els poderosos han practicat la política del 'divideix i venceràs' fomentant l'enveja i l'odi cap al veí, però ha defensat que "la injustícia és temporal i es pot superar si s'és prou resistents com demostra la història".

ETAPA DE "REPOLITITZACIÓ"

   El candidat número cinc d'EnComúPodem, Raimundo Viejo, ha qualificat la situació actual d'"etapa de repolitització" que va arrencar amb el moviment del 15M, el qual va mostrar un divorci entre les formes institucionals i la democràcia que volia la gent.

   Els nous partits mostren "una nova institucionalitat" que va donar protagonisme a la ciutadania i que aprofundeix en la democràcia amb la no professionalització dels polítics, salaris comuns, mandats limitats i recollides de firmes per constituir-se.

   El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assenyalat el paper de la universitat pública durant la crisi perquè creu que ha format part de l''establishment' i de la 'casta' en deixar sols als més febles i vulnerables de la societat.

   Segons ell, l''establishment' sent que els 'chavs' --concepte que ha popularitzat Owen-- han arribat a les institucions: "Estem mostrant amb totes les limitacions que podem fer-ho i fer-ho millor".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés