Publicat 15/11/2019 12:49:55 +01:00CET

Otegi reclama assistir a la taula de partits perquè "el problema no és Catalunya, sinó l'Estat"

El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, valora a Sant Sebastià el preacord PSOE-Unides Podem
EUROPA PRESS

BILBAO, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha reclamat que si es forma una taula de partits per buscar una solució al conflicte català hi hauran de ser els que es consideren una nació, també la basca, perquè "el problema no és Catalunya, el problema és l'Estat".

"Hem de ser-hi els que som una nació i, per tant, els que tenim alguna cosa a dir sobre la vertebració territorial, perquè el problema no és Catalunya, el problema és l'Estat espanyol", ha dit Otegi en una entrevista a Euskadi Irratia recollida per Europa Press.

El dirigent independentista ha assegurat aquest divendres que, ara mateix, EH Bildu es troba molt lluny dels plantejaments del PSOE i Unides Podem del preacord de govern, i ha instat les dues formacions a aclarir què volen fer amb el "problema nacional" que, a parer seu, té actualment l'Estat.

Otegi ha considerat que no correspon a EH Bildu dir què és el que farà davant la sessió d'investidura, sinó que la pregunta és "què és el que volen fer ells", en referència al PSOE i Unides Podem, perquè, segons ell, caldrà veure si constitueixen un govern progressista. En aquest sentit, ha dit que l'Estat té "en una deriva autoritària".

"Ara mateix, nosaltres estem molt lluny del que ells plantegen". "És a dir, si pensen que a Catalunya i Euskal Herria no hi ha un problema polític, estarem molt lluny. Cal donar una solució al problema territorial. Com és la solució? Admetre que l'Estat espanyol és plurinacional i que el dret a decidir existeix. Sobre això hem de parlar", ha assegurat.

Així mateix, Otegi ha afirmat que, d'una banda, la gent està sorpresa i es pregunta "per què el que fa sis mesos no era possible, de sobte, sí ho és", però que, de l'altra, "la gent, d'alguna manera, vol creure, com l'Església, tot i que nosaltres tenim una experiència històrica que ens diu que el PSOE no és de refiar, i no ho és".

En aquest sentit, ha advertit al PSOE i Unides Podem que si pretenen fer un govern "per ser contemplatiu, obriran la porta a l'extrema dreta durant molt de temps", per la qual cosa ha instat totes dues formacions a posar els problemes damunt de la taula i a mirar de solucionar-los amb valentia i responsabilitat.