Publicat 10/3/2019 18:23:29 +01:00CET

Otegi diu que la "unitat d'acció estratègica" entre EH Bildu i ERC incorporarà altres "actors"

Otegi propone una coalición progresista de "naciones sin Estado" para combatir a
EH BILDU

PORTUGALETE (BISCAIA), 10 mar� (EUROPA PRESS) -

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que la "unitat d'acció estratgica" anunciada aquest passat dissabte amb ERC no ser només amb la formació catalana i "hi haur actors d'Astúries, Galícia, Canries i Aragó que entraran, probablement, en aquesta unitat d'acció".

En un acte en la localitat biscaina de Portugalete, en el qual ha presentat Iker Gil com a candidat d'EH Bildu a l'Alcaldia en les properes eleccions del 26 de maig, Otegi ha assenyalat així mateix que "l'etapa en la qual participvem en el Congrés i en el Senat des de la perspectiva d'una sigla política est superada".

D'aquesta manera, ha incidit que aquest "model d'intervenció" en les institucions espanyoles i europees és "un model de la fase anterior, autonmica".

En la seva intervenció, el líder de la coalició sobiranista ha advertit que Euskadi representa una "petita nació que ha aportat grans coses", a la qual li toca "seguir remant".

A més, ha manifestat que els "valors" que els socialistes han defensat durant dcades "s'obren pas", cosa que ha lligat a la necessitat de reivindicar els valors ecologistes i la igualtat entre dones i homes. "Els nostres valors s'estan fent hegemnics i aix ens ha de donar una certa tranquillitat", ha afegit.

D'aquesta manera, ha incidit que EH Bildu representa un "ordre alternatiu" i es tracta d'una esquerra que ofereix "certeses, solucions i la seguretat que es poden fer les coses d'una altra manera".

Així mateix, ha apostat per una "regeneració democrtica" a Euskadi, ja que "les OPE d'Osakidetza, el cas De Miguel, el clientelisme... aquí també hi ha un rgim que cal combatre".

"Tenim dret a viure en un país en qu la igualtat d'oportunitats sigui real... en el qual la gent spiga que no per apropar-te a una sigla política o sindical pots aconseguir feina amb més o menys dificultat", ha rebutjat.

D'altra banda, ha denunciat el "procés d'involució" que es dona en l'Estat espanyol, que est "feble i immers en una crisi estructural", i que ha provocat una resposta "autoritria i antidemocrtica". "Volen tornar a la repressió, al blanc i negre, a installar la por", ha reprovat.

En la seva intervenció s'ha referit a més a l'acord aconseguit entre EH Bildu i ERC per conformar un grup únic en el Congrés i Senat i ha advertit que "l'etapa" en qu la coalició sobiranista participava en ambdues cambres "des de la perspectiva d'una sigla política est superada".

"Aquest model d'intervenció institucional en l'Estat i a Europa cal superar-lo", ha sostingut, per afegir que suposa un model "de la fase anterior, l'autonmica i no estem en un període de renovar l'autonomia".

D'aquesta manera, ha advocat per conformar "enfront amplis de progrés" entre els sobiranistes d'esquerra de l'Estat, alguna cosa que "ha comenat a confirmar-se" amb "una unitat d'acció estratgica al Congrés i Senat amb ERC".

No obstant aix, ha anunciat que l'acord no ser només amb ERC de tal manera que "hi haur actors a Canries, a Astúries, Aragó i Galícia que entraran també, molt probablement, en aquesta unitat d'acció".

Pel que fa al programa que defensaran, ha anunciat que ser "claret, simple i de mínims" i tindr com eixos el "respecte al dret d'autodeterminació, la llibertat per a tots els presos polítics de l'Estat i el desenvolupament de polítiques contra l'austeritat sucida i el neoliberalisme".

"Us avano que serem molts al Congrés i Senat i serem absolutament determinants. Aquesta és la fora amb la qual el soberanisme d'esquerres estar en el Parlament europeu i en el de Madrid", ha remarcat.

Finalment, i després de confiar que EH Bildu pugui oferir "més bones notícies en properes setmanes", ha considerat necessari que s'aconsegueixin "bons resultats" en les eleccions generals del 28 d'abril per "encarar" els comicis municipals i forals de maig.