Otegi diu al PSOE que, si l'Estat és plurinacional, les seves nacions tenen "dret a la lliure determinació"

Otegi
EH BILDU
Publicat 19/06/2017 10:49:58CET

Veu els socialistes "molt lluny" de plantejar una reforma democràtica "en profunditat com la que exigeixen Catalunya o el País Basc"

BILBAO, 19 Juny (EUROPA PRESS) -

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha advertit que, si l'Estat espanyol és plurinacional, tal com ha reconegut el PSOE durant el Congrés celebrat aquest cap de setmana a Madrid, existeixen "nacions i, per tant, tenen dret a la lliure determinació segons el dret internacional".

En una entrevista concedida a Radio Euskadi recollida per Europa Press, Otegi ha considerat, no obstant això, que els socialistes s'han fet "un parany al solitari" en reconèixer "el caràcter plurinacional de l'Estat i, alhora, dir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol".

"Quantes coses s'haurien evitat en la història d'aquest país si algunes qüestions s'haguessin acceptat amb naturalitat al començament de la Transició", ha assegurat.

Al seu judici, el "pas" fet pel PSOE no fa sinó "reconèixer una cosa per la qual molts" han lluitat, encara que "ho fan amb un cert parany".

"Reconèixer el caràcter plurinacional de l'Estat i, alhora, dir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol és fer-se un parany al solitari", ha indicat, per afegir que "és difícil sostenir les dues coses alhora".

Per a Arnaldo Otegi, si l'Estat espanyol és plurinacional, "i ho és", existeixen nacions i, "per tant, tenen dret a la lliure determinació segons el dret internacional".

"Aquest és el següent pas que els toca fer, però no l'esperarem. Nosaltres tenim aquest dret tal com reconeix el dret internacional. El dret a l'autodeterminació és ja de tercera generació i el que diu és que, no només tenim dret a declarar-nos independents, sinó també tenim dret a triar un model econòmic, social, cultural...", ha expressat.

En aquest context, ha afirmat que si el PSOE presentés una moció de censura a l'Executiu de Mariano Rajoy i reconegués que Euskadi és "una nació amb dret a decidir, probablement EH Bildu hi donaria suport", encara que ha afirmat que no creu que ho faci.

"El PSOE es troba encara molt lluny de plantejar una reforma democràtica en profunditat com la que exigeix Catalunya o el País Basc. Crec que encara no han arribat aquí i em sembla que tenen grans dificultats. A dia d'avui, l'Estat espanyol no és un Estat que pugui evolucionar democràticament per arribar aquí", ha ressaltat.

CATALUNYA

Per tot això, ha considerat que la "gran prova de foc de l'Estat" passarà per Catalunya l'1 d'octubre amb motiu del referèndum independentista, ja que "serà possible deixar de banda el model de la Transició".

"És una prova de foc, també per a Podem. Crec que que hi haurà un referèndum perquè existeix una classe política que està determinada a fer-lo i perquè una part de la societat catalana ha desconnectat d'Espanya", ha expressat.

En aquesta línia, ha incidit que la gran empresa catalana sempre ha pres part del "teixit polític i econòmic espanyol", però, per contra, la petita i mitjana empresa de Catalunya "s'ha sumat al procés per un Estat propi, ja que creuen que el model productiu espanyol és ruïnós per a ells".

"Aquí encara no estem fent aquest debat, però el dia que el fem, arribarem a la mateixa conclusió. Aquest és un país que podria ser la Dinamarca del Cantàbric, i no ho és perquè depenem de governs i estats que no ens deixen", ha conclòs.

CONGRÉS FUNDACIONAL

Qüestionat pel Congrés fundacional celebrat aquest dissabte per EH Bildu i el fet que només votessin el 54% de les persones inscrites, el líder de la coalició ha negat que estiguin perdent capacitat de mobilització o que s'hagi d'interpretar com una "crítica".

"Per als qui tenim una edat, se'ns fa difícil fer servir tècniques digitals. A més, hi ha coses que no afavoreixen la participació com el fet que hi havia una llista única", ha advertit.

Al seu judici, la missió i reptes d'EH Bildu de cara al futur passen per "recuperar part de la confiança" que es va perdre en determinades consultes electorals en els darrers temps i, especialment, "oferir una alternativa de confiança que doni seguretat a la gent i construeixi el país des d'uns altres valors".

"Necessitem sumar per ser alternativa. El repte és demostrar que es poden fer les coses d'una altra manera, oferint seguretat a la ciutadania", ha indicat, per afegir que és "fonamental la batalla dels valors".

En aquest sentit, ha incidit que no tenen cap tipus d'"obsessió" en què la lluita per l'hegemonia a Euskadi s'entengui en termes de "fer fora el PNB per posar-m'hi jo", i ha recordat que, en el passat, hi ha hagut èpoques en què "l'esquerra sobiranista basca" ha donat suport a governs de la formació jeltzale.

"El PNB construeix el país des d'uns valors i nosaltres tenim uns valors alternatius. Volem guanyar l'hegemonia dels valors. Davant la competitivitat plantegem la col·laboració. Davant la insolidaritat plantegem la solidaritat. Davant un repartiment desigual de la riquesa, plantegem un repartiment igualitari...", ha enumerat.

Segons ha recalcat, EH Bildu aposta perquè la ciutadania entengui que les coses es poden fer d'una altra manera i no es comparteixi la tesi que "les coses són així i això és el que hi ha".

Al seu judici, alguns d'aquests valors es poden atribuir a la formació jeltzale, ja que el PNB "prové d'una cultura política democristiana amb sensibilitat social, però que construeix el país des de determinats valors".

"CONTRAPESOS" AL PNB

D'aquesta manera, ha defensat que, en algunes qüestions, Euskadi funciona per l'existència de "contrapesos importants". En aquest sentit, ha considerat que, quan s'atribueix a un determinat partit que hi hagi al País Basc millors índexs salarials respecte a Espanya, és pel fet que "hi ha una majoria sindical nacional i de classe que ha fet cinc vagues generals en els darrers anys".

"Això fa que aquests contrapoders facin que existeixin millors condicions de vida i de treball que a la resta de l'Estat, però això no és perquè un determinat partit tingui més o menys sensibilitat", ha advertit.

D'altra banda, ha denunciat l'Europa dels "mercaders" i ha lamentat que a Euskadi es tingui "mitificada Europa", qüestió que ha atribuït al fet que es va viure durant 40 anys sota una dictadura.

"Per a l'oposició antifranquista, Europa era una marc molt desitjable, que donava estabilitat econòmica, l'Europa de les llibertats i els Drets Humans... però aquell projecte ha evolucionat cap a posicions que no ens satisfan en absolut", ha indicat, per afegir que en l'actualitat Europa representa les elits econòmiques.

Així mateix, ha sostingut que li sembla "magnífic" que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es reunís recentment amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, encara que ha advertit que ho va fer en "un context gaire determinat".

"Comparteixo la tesi que cal ser i parlar amb tothom, però aquest mateix president va renunciar rebre el president Carles Puigdemont, la qual cosa es va interpretar com un cop de porta de la UE al procés de Catalunya", ha criticat.

Per això, ha considerat que el lehendakari va ser rebut amb l'objectiu que quedés "un pòsit" dins l'opinió pública que va en la direcció de demostrar que "Espanya és un país raonable amb el qual es poden aconseguir acords".

"L'Estat va afavorir aquesta visita per demostrar que amb ell es poden aconseguir acords i que l'Estat no és el problema i sí ho són els catalans. Crec que que aquesta és una tesi equivocada. Per a mi el problema és l'Estat espanyol", ha afegit.

Titulars Aldia

Última Hora
Una nova teràpia gènica evita l'aparició de l'Atàxia de Friedreich i en prevé símptomes (HOSPITAL GERMANS TRIAS)
Una nova teràpia gènica evita l'aparició de l'Atàxia de Friedreich i en prevé símptomes
Una nova teràpia gènica, sorgida d'una campanya de micromecenatge el 2014, ha aconseguit evitar l'aparició de l'Atàxia de Friedreich i prevenir signes associats com la cardiopatia, la diabetis, l'escoliosi i la polineuropatia, i ha demostrat ser innòcua per a la salut en un model de ratolí.
Maza diu que si Puigdemont declara la independència seran els cossos de Seguretat els que hagin de detenir-lo (EUROPAPRESS)
Maza diu que si Puigdemont declara la independència seran els cossos de Seguretat els que hagin de detenir-lo
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha assegurat aquest dilluns que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, declara la independència, "hauran de ser les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat els que procedeixin a la seva detenció", ja que "és qüestió de les forces de l'ordre públic".
El síndic Ribó alerta de
El síndic Ribó alerta de "precarietat" per a menors migrats a la Ciutat de la Justícia
El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat de les condicions de "precarietat" que pateixen els menors migrants no acompanyats que esperen a les instal·lacions de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i a la Fiscalia de menors, i que ha relacionat amb la saturació als centres d'acolliment del sistema de protecció públic.
El Palau Macaya de Barcelona plasma l'esperança i la il·lusió dels nens en una mostra (TOT ÉS POSSIBLE)
El Palau Macaya de Barcelona plasma l'esperança i la il·lusió dels nens en una mostra
El Palau Macaya de l'Obra Social La Caixa de Barcelona ha obert les seves portes als somnis dels nens aquest dilluns en l'exposició fotogràfica 'Tot és possible', on busca mostrar l'esperança de les famílies més vulnerables, ha explicat el sotsdirector de Programes Socials de l'entitat, Marc Simón, en la presentació.
Adif adjudica les obres d'urbanització de la llosa de cobertura del tren a Montmeló (Barcelona)
Adif Alta Velocitat ha adjudicat les obres d'urbanització de la llosa de cobertura de la infraestructura ferroviària d'alta velocitat al seu pas per Montmeló, amb un pressupost total de 1.631.467 euros, han informat aquest dilluns en un comunicat.
Adif adjudica les obres d'urbanització de la llosa de cobertura del tren a Montmeló (Barcelona)
Adif Alta Velocitat ha adjudicat les obres d'urbanització de la llosa de cobertura de la infraestructura ferroviària d'alta velocitat al seu pas per Montmeló, amb un pressupost total de 1.631.467 euros, han informat aquest dilluns en un comunicat.
Vallirana demana la interconnexió de la xarxa municipal amb Aigües Ter-Llobregat
L'Ajuntament de Vallirana ha demanat a la Generalitat la interconnexió de la xarxa d'aigua municipal amb el sistema Aigües Ter-Llobregat, amb la finalitat de donar resposta a la crítica situació de les reserves d'aigua potable en el municipi que ha obligat a aplicar restriccions en l'ús de l'aigua des de mitjans de setembre.
Vallirana demana la interconnexió de la xarxa municipal amb Aigües Ter-Llobregat
L'Ajuntament de Vallirana ha demanat a la Generalitat la interconnexió de la xarxa d'aigua municipal amb el sistema Aigües Ter-Llobregat, amb la finalitat de donar resposta a la crítica situació de les reserves d'aigua potable en el municipi que ha obligat a aplicar restriccions en l'ús de l'aigua des de mitjans de setembre.
Abertis segueix negociant la venda d'Hispasat a Red Eléctrica
Abertis manté obertes negociacions amb Xarxa Elèctrica per a l'eventual venda de l'operador de satèl·lits Hispasat, si bé encara no pot determinar "ni quan conclouran o si conclouran amb èxit", segons el director de Finances i de Desenvolupament Corporatiu de la companyia espanyola, José Aljaro.
Abertis segueix negociant la venda d'Hispasat a Red Eléctrica
Abertis manté obertes negociacions amb Xarxa Elèctrica per a l'eventual venda de l'operador de satèl·lits Hispasat, si bé encara no pot determinar "ni quan conclouran o si conclouran amb èxit", segons el director de Finances i de Desenvolupament Corporatiu de la companyia espanyola, José Aljaro.
L'Ajuntament de Sant Feliu contractarà 11 persones en situació d'atur
L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) ha obert el procés de selecció per participar en un pla d'ocupació que ocuparà 11 persones que actualment estan en situació d'atur i que treballaran en el consistori com a personal d'oficis.
Iceta descarta una consulta en el PSC sobre el 155 i rebutja trencar amb el PSOE (EUROPA PRESS)
Iceta descarta una consulta en el PSC sobre el 155 i rebutja trencar amb el PSOE
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha descartat que el seu partit consulti els militants per decidir la postura sobre l'article 155 de la Carta Magna, i ha rebutjat que pugui haver-hi una "ruptura" amb el PSOE sobre l'aplicació del 155.
El PDeCAT revisarà els pactes municipals amb el PSC si avala el 155 (EUROPA PRESS)
El PDeCAT revisarà els pactes municipals amb el PSC si avala el 155
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha avisat aquest dilluns al PSC que revisarà els seus pactes municipals amb els socialistes si el partit de Miquel Iceta vota en el Senat a favor d'aplicar a Catalunya l'article 155.
Puigdemont intervindrà al ple específic del dijous sobre el 155 (Europa Press)
Puigdemont intervindrà al ple específic del dijous sobre el 155
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, intervindrà a ple específic que el Parlament celebrarà el dijous per donar una resposta a l'aplicació de l'article 155 per part del Govern central.
Rivera insisteix que la data acordada per a eleccions autonòmiques a Catalunya és el 28 de gener (Europa Press)
Rivera insisteix que la data acordada per a eleccions autonòmiques a Catalunya és el 28 de gener
El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha insistit aquest dilluns que "la data acordada" perquè se celebrin unes eleccions autonòmiques a Catalunya és el diumenge 28 de gener, després que es procedeixi a aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya davant el procés sobiranista.
Endesa rescata peixos del canal de Gavet (Lleida) per buidar-lo i iniciar tasques de manteniment (ENDESA)
Endesa rescata peixos del canal de Gavet (Lleida) per buidar-lo i iniciar tasques de manteniment
La companyia elèctrica Endesa ha iniciat el rescat de peixos al Canal de Gavet, a la comarca ilerdenca del Pallars Jussà, per buidar-lo i realitzar treballs de manteniment i millora.
Endesa rescata peixos del canal de Gavet (Lleida) per buidar-lo i iniciar tasques de manteniment
La companyia elèctrica Endesa ha iniciat el rescat de peixos al Canal de Gavet, a la comarca ilerdenca del Pallars Jussà, per buidar-lo i realitzar treballs de manteniment i millora.
Rodalies invertirà 17,7 milions d'euros a adaptar les estacions de Montcada (Europa Press)
Rodalies invertirà 17,7 milions d'euros a adaptar les estacions de Montcada
El director de Rodalies Catalunya, Félix Martín, ha anunciat aquest dilluns la inversió de 17,7 milions d'euros per adaptar tres de les cinc estacions que té Montcada i Reixac, després de reunir-se amb l'alcaldessa de la localitat, Laura Campos.
Rodalies invertirà 17,7 milions d'euros a adaptar les estacions de Montcada
El director de Rodalies Catalunya, Félix Martín, ha anunciat aquest dilluns la inversió de 17,7 milions d'euros per adaptar tres de les cinc estacions que té Montcada i Reixac, després de reunir-se amb l'alcaldessa de la localitat, Laura Campos.
El PDeCAT revisarà els pactes municipals amb el PSC si avala el 155
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha avisat aquest dilluns al PSC que revisarà els seus pactes municipals amb els socialistes si el partit de Miquel Iceta vota en el Senat a favor d'aplicar a Catalunya l'article 155.
Miquel Iceta descarta una consulta del PSC sobre el 155 i rebutja trencar amb el PSOE
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha descartat que el seu partit realitzi una consulta als militants per decidir la postura sobre l'article 155 de la Carta Magna, i ha rebutjat que pugui haver-hi una "ruptura" amb el PSOE sobre això.
El delegat del Govern a França afirma que el Rei va trucar a Seat perquè canviï la seva seu (SEAT)
El delegat del Govern a França afirma que el Rei va trucar a Seat perquè canviï la seva seu
El delegat del Govern a França, Martí Anglada, ha afirmat que el rei Felip VI ha trucat directament a la direcció de Seat per traslladar la seva seu social fora de Catalunya.
El delegat del Govern a França afirma que el Rei va trucar a Seat perquè canviï la seva seu
El delegat del Govern a França, Martí Anglada, ha afirmat que el rei Felip VI ha trucat directament a la direcció de Seat per traslladar la seva seu social fora de Catalunya.
Barcelona aprova homenatjar els col·legis de l'1-O amb abstenció del Govern de Colau (Europa Press)
Barcelona aprova homenatjar els col·legis de l'1-O amb abstenció del Govern de Colau
La comissió de Drets Socials de Barcelona ha aprovat aquest dilluns una proposta del grup Demòcrata per celebrar un acte de reconeixement a la comunitat educativa per la seva implicació en l'1-O, fet al qual també ha donat ERC, mentre que Cs i PP l'han rebutjat i el Govern de BComú i PSC s'ha abstingut.
Iceta ha parlat amb Rajoy i Santamaría i s'ha reunit amb Colau recentment
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha mantingut contactes en els últims dies sobre la situació a Catalunya i ha parlat telefònicament amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, a més de reunir-se amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per mantenir l'acord de govern a l'Ajuntament.
ARTS
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies