Publicat 17/1/2019 17:02:18 +01:00CET

Oriol Pujol ingressa a la presó de Brians 2 pel cas ITV

Oriol Pujol i el seu advocat Xavier Melero
Europa Press - Archivo

Ha renunciat a presentar un recurs de súplica davant l'Audincia

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol ha ingressat a la presó aquest dijous a les 16 hores al centre penitenciari de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), per complir la condemna de dos anys i mig imposada per l'Audincia de Barcelona pel cas ITV, han informat diverses fonts de la Secretria de Mesures Penals de la Conselleria de Justícia.

Oriol Pujol ha renunciat presentar un recurs de súplica contra la decisió de la magistrada de la Secció 20 de l'Audincia --que no va admetre la seva petició de suspensió de la pena i va ordenar en el termini de deu dies el seu ingrés a la presó--, la qual cosa hagués susps l'ingrés efectiu fins a la fermesa de la resolució.

Diverses fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han explicat que se li va notificar la decisió el passat 9 de gener, i el tribunal li va donar deu dies per ingressar voluntriament a la presó, que el va advertir que si no, s'acordaria la seva detenció.

DELICTES

La magistrada encarregada de resoldre l'execució de la condemna imposada a Pujol pels delictes de trfic d'influncies, delicte continuat de suborn i de falsedat en document mercantil va acordar en una interlocutria del 8 de gener denegar la petició de suspensió de la pena de presó que va sollicitar la defensa de Pujol.

Oriol Pujol va defensar, en una vista convocada el passat 10 de desembre a l'Audincia, substituir la seva pena de dos anys i mig de presó per una pena de treballs en benefici de la comunitat, i va reiterar el seu penediment pels fets --"M'he vist amb els ulls d'aquest procediment i no m'he agradat a mi mateix"--.

L'advocat de Pujol, Xavier Melero, va argumentar que la suspensió de la pena de presó tcnicament era possible --perqu Pujol no és un reu habitual i les penes dels tres delictes pels quals va ser condemnat per separat no superen els dos anys--, i va defensar davant dels mitjans que els treballs en benefici a la comunitat tenen "eficcia exemplaritzant i comunicativa una vegada s'ha produt la confessió i la reparació del dany".

La defensa també va allegar en la vista que Pujol havia arreglat en bona part el dany simblic pel reconeixement públic dels fets, i va destacar que havia renunciat a la seva activitat política i pública, en comportar una 'pena natural' que va implicar la "destrucció" de la seva carrera política i professional, la qual cosa elimina el risc de reincidncia, segons recull la interlocutria.

Pujol va exposar que el seu ingrés a la presó perjudicaria greument el seu entorn familiar --té tres fills al seu crrec-- i el seu arrelament laboral i social, en plena recomposició perqu havia aconseguit "coratjosament" refer la seva vida laboral, i que estava treballant com a voluntari en entitats socials.

En la vista, segons detalla l'Audincia, Pujol va reconixer el seu error, va recordar que havia collaborat amb la Justícia, i va explicar que ha notat "el menyspreu i la decepció de molta gent", a més de ressaltar la seva vocació política i com s'havia truncat el seu projecte vital i est estigmatitzat socialment.

UNS FETS MOLT GREUS

L'Audincia va rebutjar la petició argumentant que Pujol va cometre fets "molt greus" perqu en comptes de prestar el servei a la societat inherent als seus crrecs polítics --va ser president del grup parlamentari de CiU, secretari general adjunt i secretari general de CDC-- es va aprofitar en benefici propi.

"No va actuar en inters del poble al qual representava (era diputat) sinó en el seu propi", i no va ser de manera allada sinó que va actuar des de la seva privilegiada posició política i activitat pública des del 2010 al 2012, percebent comissions dinerries a través d'empreses regentades per la seva esposa, afirma l'Audincia.

El tribunal va asseverar que la seva actuació "ha suposat un atac molt important" a l'estat de dret, perqu segons el seu entendre afecta la seva prpia essncia i provoca desconfiana en la ciutadania cap als seus representants.

Va insistir que no hi ha cap element que aconselli suspendre la pena i atendre la petició d'Oriol Pujol perqu, amb el seu ingrés a presó per complir la seva condemna, "es restableix la confiana del ciutad en la norma jurídica, la qual cosa no s'aconseguiria en cas contrari, perqu davant la suspensió de les penes de presó imposades per la comissió d'uns fets tan greus es veuria desprotegit per l'ordenament jurídic".

Així, la magistrada María del Carmen Zabalegui es va alinear amb la tesi de la Fiscalia, que s'havia oposat a la suspensió en tractar-se d'una condemna per delictes relacionats amb la corrupció política, "per la necessitat de mantenir la confiana de la població en el dret".