Actualitzat 14/7/2020 9:16:03 +00:00 CET

Òmnium diu que Suïssa ha tramitat la petició per bloquejar els comptes de Joan Carles I

El vicepresident d'Òmnium Cultural Marcel Mauri i l'advocada Neus Torbisco en la presentació de la campanya contra la Corona
IVÁN BEAS

BARCELONA, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell Federal Suís ha començat a tramitar la petició de bloqueig de fons del Rei emèrit Joan Carles I que va sol·licitar Òmnium Cultural a principis del mes de juliol, segons ha anunciat l'entitat aquest dimarts en un comunicat.

Òmnium va enviar un informe polític-jurídic al Consell i a la seva presidenta, Simonetta Sommarruga, al·legant que hi ha "indicis suficients per iniciar una investigació per corrupció", per la qual cosa va sol·licitar congelar els comptes sobre la base del mecanisme legal previst en la llei federal de congelació i restitució de valors patrimonials d'origen il·lícit de 2016.

Òmnium assegura que la Secció de Drets Polítics de la Cancelleria Federal Suïssa els ha contestat i informat que s'ha activat l'engranatge per tramitar la petició, que recau en última instància sobre el govern de la Confederació Suïssa.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha apostat per a que la congelació de béns sigui un primer pas per a una investigació penal: "És necessari acabar amb la impunitat i el joc brut amb el qual actua la monarquia espanyola i l'anomalia que suposa en qualsevol democràcia moderna".

En paral·lel, Òmnium ja va anunciar la presentació d'una querella criminal davant el Tribunal Suprem (TS) contra Joan Carles I per presumptes delictes de corrupció, de blanqueig de capitals i de frau fiscal perquè s'investigui la procedència de la seva "fortuna" en comptes de l'estranger.