Publicat 20/11/2019 14:11:40 +01:00CET

Òmnium i 50 entitats demanen que la comissaria de la Via Laietana sigui un "espai de memòria antifranquista"

El pres. Òmnium, M.Mauri, i representants de 50 entitats de la memòria històrica demanen que la comissaria de Via Laietana es reconverteixi en un "espai de memòria antifranquista"
EUROPA PRESS

Lamenten que l'edifici de la Prefectura de Policia "escenifica el més fosc de la dictadura"

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i representants d'una cinquantena d'entitats de la memòria històrica han reclamat aquest dimarts reconvertir la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana de Barcelona en un "espai de memòria de la repressió i la lluita antifranquista".

Així ho han manifestat en una roda de premsa conjunta a la qual, a més d'Òmnium, hi ha participat la directora de la fundació Cipriano Garcia, Rosa Sans; el president de la Fundació Catalana d'Expressos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, i el president de la Fundació Irla, Josep Huguet, acompanyats de membres de la resta d'entitats.

Després de constatar que no és casualitat que celebrin l'acte el 20 de novembre, 44 anys després de la mort del dictador Francisco Franco, Mauri ha lamentat que "encara existeixi un centre de detenció al centre de Barcelona que escenifica el més fosc de la dictadura, i que continua representant unes pràctiques policials inadmissibles en democràcia".

"CAL PASSAR PÀGINA"

"Cal passar pàgina", ha demanat Mauri, que ha reclamat el tancament de la Prefectura i reconvertir-la en un espai que no oblidi el passat i expliqui a les futures generacions què va passar entre els seus murs.

El president de la Fundació Irla, Josep Huguet, ha recordat que l'1 de juny del 2017 el Congrés dels Diputats va aprovar una proposició no de llei que, malgrat no ser d'obligat compliment, demanava crear a l'edifici de Via Laietana "un memorial contra la impunitat de la tortura i un centre documental i arxiu", però ha lamentat que dos anys després no hi hagi un compromís real del Govern espanyol per impulsar-lo.

De la Fundació Catalana d'Expressos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, que va ser torturat a la comissaria de Via Laietana, considera que "representa l'equivalent a la seu de la Gestapo a Lió, que està senyalitzada i memorializada", i considera que la reconversió és l'últim graó que falta després d'haver-ho aconseguit en altres espais com el Fossar de la Pedrera, la Model, el Castell de Montjuïc i el Camp de la Bota.

La directora de la fundació Cipriano Garcia, Rosa Sans, ha apuntat que "és un bon dia per recuperar la memòria històrica i per aprofundir en valors democràtics" en constatar que és el primer aniversari de la mort del dictador fora del Valle de los Caídos.