Publicat 14/04/2015 13:00

Oliu (Banc Sabadell) demana continuar el procés reformista a Espanya després de les eleccions

J.Oliu (B.Sabadell) F.Longo (Esade) ministro J.M.G.Margallo, periodista J.Müller
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha confiat aquest dimarts que Espanya prossegueixi el seu procés reformista després de les eleccions d'aquest any, i ha posat com a exemple la pendent reforma de l'administració per fer-la més eficient.

"Jo no penso que després d'aquest període electoral aquests deures es deixaran de fer", ha exposat durant un acte Esade al costat del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, i ha esperat que el procés reformista no s'esgoti amb la normalització de la prima de risc.

També ha reivindicat que la filosofia de l'austeritat és positiva per a les activitats econòmiques i polítiques, i lamenta que durant la crisi s'hagi comunicat com un mal inevitable: "Aquesta crisi hauria de servir per introduir a l'ADN de les decisions públiques i privades rigor i racionalitat per a un creixement equilibrat. En l'austeritat està la virtut".

ADMINISTRACIÓ 2.0

Ho ha dit a la presentació del llibre 'Leones contra dioses: Cómo los políticos derrotaron la prima de riesgo y perdieron la oportunidad de modernizar España' (Península), del periodista xilè establert a Espanya John Müller.

El llibre explica la confrontació entre els lleons --els polítics-- i els déus --els mercats-- del 2010 al 2013, i amb la prima de risc com a protagonista, que Müller ha definit com a "principal agent reformista" de la història democràtica espanyola.

Després d'aquest període de grans reformes, l'autor ha afegit: "Ja portem gairebé dos anys administrant canvis molt menors", i també ha apuntat que en aquests anys Espanya ha perdut poder a Europa, i que el país pot allunyar-se del projecte europeu amb reformes com les que planteja Podem --que el llibre defineix com la nova prima de risc, juntament amb el nacionalisme català i la corrupció--.

A més d'eliminar organismes prescindibles, Müller ha instat a crear organismes 2.0, com un Consell de Competitivitat en el Govern espanyol que avaluï l'eficàcia de les polítiques que gasten els diners dels contribuents.

MARGALLO

El ministre Margallo ha destacat que l'executiu de Mariano Rajoy ha estat el "més reformista" de la democràcia, i que a l'àmbit de les administracions públiques ha eliminat més de 2.000 organismes des de l'administració local a l'estatal, així com 2.700 normes.

També ha recalcat que Espanya segueix tenint pes en els òrgans de govern de la UE, i que ha aconseguit la cartera europea que desitjava, la de canvi climàtic i energia, per potenciar les interconnexions i convertir Espanya en proveïdor europeu d'electricitat i gas.

PODEM

Margallo ha sostingut que el principal risc actual per a Espanya és la inestabilitat per la fragmentació territorial o política, i que moviments com Podem són antisistema i "un tema extremadament seriós" perquè poden desestabilitzar i tornar a disparar la prima de risc.

Ha puntualitzat que Podem no és un cas "especial a l'espai ni en el temps", perquè n'hi ha altres de similars a la resta d'Europa, i també es van donar en el passat, com després de la I Guerra Mundial, ja que les crisis afavoreixen l'emergència de moviments --tant d'extrema esquerra com de dreta-- que neguen el sistema.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés