Publicado 06/12/2021 12:29

Oleguer Pujol insisteix al jutge que arxivi Drago perqu els fons procedeixen d'una "activitat empresarial lícita"

Archivo - Arxiu - Oleguer Pujol, el fill menor de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, declara com investigat en l'Audincia Nacional (Imatge d'arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

Sosté que en tot cas només es podria investigar un delicte fiscal que hauria de recaure als jutjats de Barcelona

MADRID, 6 des. (EUROPA PRESS) -

Oleguer Pujol, el fill petit de l'expresident catal Jordi Pujol, ha tornat a demanar al jutge de l'Audincia Nacional Santiago Pedraz que arxivi 'Drago', una pea separada de la causa principal sobre el patrimoni del clan que se centra en els negocis immobiliaris del benjamí de la família, allegant que els fons investigats procedien d'una "activitat empresarial lícita".

En un escrit del passat 16 de novembre, al qual ha tingut accés Europa Press, Oleguer Pujol reitera la petició que ja va fer al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 en sengles escrits de l'abril i el juny perqu aparti aquesta pea separada perqu s'ha quedat "sense objecte".

Així, la defensa de Pujol recorda que la pea 'Drago' tenia com a objectiu investigar conductes referents a delictes de pertinena a organització criminal, contra la hisenda pública, falsedat documental i blanqueig de capitals.

A parer seu, els possibles delictes d'organització criminal i blanqueig de capitals, que serien els que justificarien a més la competncia de l'Audincia Nacional en aquest assumpte, han quedat descartats, a la llum dels arguments que ha exposat l'instructor i la Fiscalia.

D'una banda, sosté que "ha quedat descartat que en l'origen mateix de la generació dels guanys o rendiments econmics hi hagués una activitat delictiva necessria per al subsegüent blanqueig".

Per fer aquesta afirmació es basa en l'acte de Pedraz en qu arxiva 'Drago' per al soci d'Oleguer Pujol, Luis Iglesias, en qu diu que "fer servir societats estrangeres per cobrar comissions resultaria insuficient per aconseguir la convicció de retret penal del delicte de blanqueig".

En segon lloc, alludeix a l'acte d'arxiu per a José María Vilallonga i el seu fill, així com per als fills del financer Javier de la Rosa, Javier i Gabriela, en qu el magistrat assenyala que "els fons que reben són producte de la intermediació" i, "en conseqüncia, no hi ha indicis que participessin en cap acte de blanqueig de capitals en benefici propi o en benefici de l'investigat Oleguer Pujol".

D'aquestes dues resolucions judicials, la defensa extreu dues conclusions que --segons afirma-- abocarien al tancament de les investigacions, que tots van confluir en una "activitat empresarial" que "no va ser delictiva", cosa que anullaria la imputació per organització criminal, i que "l'articulació dels pagaments per la intervenció professional no poden ser constitutius de blanqueig de capitals per trobar l'origen en una activitat empresarial lícita".

Apunta que "aquestes dues conclusions es projecten també de manera necessria sobre els dos investigats John Willekes i Jacob Broers (la petició de sobresement dels quals est també pendent de resoldre), els 'paymasters' que van contractar Luis Iglesias i Oleguer Pujol com a tercers neutrals per a la gestió i lliurement conformement a les exigncies legals dels honoraris i comissions dels intervinents en l'operació".

JA EN LA PEA PRINCIPAL

Respecte als altres delictes investigats, el petit dels Pujol assegura que els presumptament comesos contra la hisenda pública han prescrit i els que no ho han fet no són perseguibles penalment perqu aquestes quotes es van regularitzar al 2012.

En qualsevol cas, indica que, "si subsistissin dubtes en relació amb el delicte fiscal o eventuals conductes instrumentals dirigides a la consecució", la investigació penal hauria de quedar en mans dels Jutjats d'Instrucció de Barcelona, perqu descartats els delictes d'organització criminal i rentat de diners l'Audincia Nacional ja no seria competent.

A més, la defensa posa el focus en la inversió d'Oleguer Pujol en la societat immobiliria Drago per destacar que "no s'han observat maniobres d'ocultació d'origen o titularitat en els termes que la jurisprudncia exigeix en relació amb l'acció típica del blanqueig de capitals".

Referent a aix, afegeix que, "fins i tot si fos així, aquest debat sobre el carcter delictiu dels fons andorrans de la família Pujol i la seva eventual utilització amb mecanismes i vehicles propis del blanqueig forma ja part de la pea principal".

EL CAS 'DRAGO'

Pedraz va acordar el passat mes de juliol no allargar més la instrucció d'aquesta pea separada del 'cas Pujol', sense perjudici de rebre les qüestions pendents, entre aquestes la resposta dels Pasos Baixos a una comissió rogatria en qu se li demanava que completés la informació requerida sobre els comptes bancaris d'Oleguer Pujol, així com l'informe definitiu de l'Agncia Tributria.

L'anterior instructor, José de la Mata, va obrir 'Drago' un any abans, al juliol del 2020, per esclarir l'origen dels diners que el fill menor del clan Pujol va invertir en diverses operacions immobiliries de l'empresa Drago Capital i en la companyia, després de constatar-se l'ús de societats estrangeres per al cobrament de comissions.

Destaca el denominat 'projecte Brick', consistent en la compravenda d'1.152 locals de sucursals del Banc Santander, que es va dur a terme per Samos Serveis i Gestions SLU.

Al principi, De la Mata va mantenir imputats Oleguer Pujol i el seu antic soci Luis Iglesias --gendre de l'exministre Eduardo Zaplana-- amb sis personaes més, si bé Pedraz ha arxivat la causa per a Iglesias, els Vilallonga i Gabriela i Javier de la Rosa.

Mentrestant, la pea principal segueix el seu curs. Pedraz va acordar l'obertura de judici oral contra l'expresident catal i els seus set fills per formar presumptament una organització criminal que s'hauria enriquit durant dcades amb activitats corruptes valent-se de la seva posició política, i va demanar al clan que diposités 7,5 milions d'euros per cobrir les eventuals responsabilitats civils.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés