Publicat 26/3/2019 19:56:49 +01:00CET

Observadors internacionals i mossos ferits en un escorcoll declaren aquest dimecres en el judici

SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El judici pel procés independentista al Tribunal Suprem es reprn aquest dimecres a les 10.00 hores amb la declaració de quatre observadors internacionals que van analitzar la jornada del referndum de l'1 d'octubre del 2017. També estan citats agents de Mossos d'Esquadra que van resultar ferits en un escorcoll fet el 20 de setembre del mateix any.

El primer a declarar ser el membre del Bundestag (Parlament alemany) Felix Von Gründbergm, a qui li seguiran el director del Centre d'Estudis Estratgics de l'Haia , Paul Sinning; i la portaveu de l'equip d'experts internacionals, Helena Catt, que va estar present a Catalunya els dies previs i posteriors a l'1-O. A partir de les 16.00 hores est citada la diputada del Parlament del Quebec (Canad) Manon Masse.

La Gurdia Civil després de l'estudi d'una documentació del Consell de la Diplomcia Pública (Diplocat) va identificar tres grups que van ser contractats per fer d'observadors i/o membres d'una delegació parlamentria internacional en el referndum de l'1-O.

El primer d'ells és el grup de The Hague Centre for Strategic Studies, dirigit per Daan Everts, i contractat per la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea. El segon conjunt és l'Helena Catt, que liderava el conjunt de 13 persones; i el tercer és una delegació parlamentria de 33 persones presidida per Dimitrij Rupel.

PAGAMENT A "VISITANTS"

Per la seva banda, qui era secretari general del Diplocat Albert Royo va negar en el seu testimoniatge del judici que des d'aquesta institució s'organitzés i retribuís la presncia d'observadors internacionals pel referndum de l'1-O, i va reconixer determinats pagaments, com el de 49.531 euros en hotels de luxe i vols a un grup de "visitants" entre el 29 de setembre i el 2 d'octubre del 2017.

D'altra banda, el tribunal ha modificat el calendari previst per a aquest dijous 27 de mar per "necessitats del servei", segons s'explica en la diligncia d'ordenació de la lletrada de l'Administració de Justícia, i ha citat també per la sessió de la tarda un gurdia civil i dos mossos, que en un inici estaven citats per aquest dijous.

Els dos agents de la policia catalana, l'única identificació de la qual és el seu número de carnet professional, van resultar ferits durant un escorcoll que va tenir lloc el 20 de setembre al domicili de Joan Ignasi Snchez, assessor de l'exconsellera de Governació Meritxell Borrs i investigat al Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona pels preparatius del referndum.