Publicat 20/11/2017 15:56

Nuet, favorable al fet que el TS acumuli la causa per rebel·lió encara que creu que no és competent per investigar-lo

Destaca que l'Audiència Nacional no pot instruir aquests fets i que la Fiscalia confon Estat amb forma de Govern

MADRID, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

L'ex-secretari tercer de la Mesa del Parlament de Catalunya Joan Josep Nuet, investigat pel Tribunal Suprem per rebel·lió, sedició i malversació pels fets relacionats amb la declaració unilateral d'independència (DUI), ha informat a favor que el Tribunal Suprem acumuli la causa oberta a l'Audiència Nacional pels mateixos fets contra els ex-membres del Govern de Carles Puigdemont, encara que insisteix que l'organisme competent per investigar-lo és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En aquest escrit, que s'ha presentat aquest dilluns a alt tribunal i al qual ha tingut accés Europa Press, els advocats de Nuet responen la petició que va fer la setmana passada el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena tant a les parts com a la pròpia jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, i a la Fiscalia sobre si ha de demanar les diligències.

La defensa Nuet, únic investigat que està en llibertat sense cap mesura cautelar, no s'oposa al fet que el Tribunal Suprem sol·liciti tota la causa, ja que, segons el seu parè, l'Audiència Nacional no hi té competència. Per justificar-ho, l'escrit recull actuacions de tots dos tribunals, així com els articles del Codi Penal.

COMPETÈNCIES DE L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Els advocats Juan Moreno i Enrique de Santiago afirmen que ni al Codi Penal actual, ni als anteriors han considerat aquesta conducta delictiva "contra la forma de Govern, ni ha estat competència de l'Audiència Nacional". També reconeix que "declarar la independència d'una part del territori nacional" es recull dins de l'article 472 que assenyala el delicte de rebel·lió, però que la Llei Orgànica del Poder Judicial atribueix a la Sala penal la competència per conèixer dels delictes "contra el titular de la Corona, el seu consort, el seu successor, Alts Organismes de la Nació i forma de Govern".

"El Ministeri Fiscal confon ja d'inici a la querella la noció d'Estat amb la de forma de Govern", assegura l'escrit de Nuet, perquè la forma de Govern "pot canviar, però l'Estat roman, de manera que els delictes contra la forma de Govern no implica en cap cas atemptar contra l'Estat". Afegeix que intentar canviar il·legalment l'organització de l'Estat i declarar la independència d'un part del territori nacional únicament afectarien l'Estat i en cap cas a la forma de Govern perquè "podria seguir sent perfectament la monarquia parlamentària per a la resta del territori nacional".

El fet que Nuet s'hagi mostrat favorable al fet que el Suprem agrupi totes les causes obertes pels fets relacionats amb la DUI, no significa que accepti la seva competència per investigar-lo. En aquest sentit, els lletrats insisteixen que qui ha d'investigar els fets relacionats amb el líder d'EUiA és el TSJC si torna adquirir la condició d'aforat quan es torni a formar la cambra parlamentària després de les eleccions del 21 de desembre o, en cas contrari, un jutjat ordinari "que per territori correspongui", com ja va sostenir en un recurs de súplica.

Sobre l'acumulació de les causes al Tribunal Suprem han de pronunciar-se tant els investigats a l'Audiència Nacional com a l'alt tribunal. Però també l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, i els presidents de les associacions Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, tots dos a la presó des del passat 16 d'octubre.

Aquestes quatre últimes persones estan investigades per sedició pels fets que van tenir lloc a Barcelona davant la Conselleria d'Economia el 20 i 21 de setembre. La jutgessa Lamela ha explicat en diverses actuacions que els fets estan vinculats i per això es va declarar competent per investigar el Govern català.

PLA INDEPENDENTISTA

El passat 10 de novembre, la defensa de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de l'ex-membre de la Mesa del Parlament, Anna Simó, van sol·licitar al Tribunal Suprem que assumís i acumulés la causa per rebel·lió i sedició contra el Govern destituït que, fins ara, s'instrueix a l'Audiència Nacional.

D'altra banda, dimarts passat, el vicepresident del Govern destituït, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa, tots a la presó preventiva, així com Santi Vila, es van mostrar favorables al fet que l'Audiència Nacional s'inhibís a favor del Tribunal Suprem. L'endemà ho va fer l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, també empresonat, apel·lant a la "coautoria" del pla independentista sota la direcció "ideològica" de Forcadell.

El magistrat Llarena ja va reclamar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el procediment que s'hi seguia contra Forcadell i els quals van ser membres de la Mesa per desobeir amb les seves actuacions els mandats del Tribunal Constitucional amb vista a la declaració d'independència de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés