Publicat 02/01/2020 20:39CET

La nova taula Governo-Generalitat s'engegarà en 15 dies i sotmetrà a consulta ciutadana els seus acords

El vicepresident del Govern i coordinador d'ERC, Pere Aragons, i el diputat d'ERC al Congrés  Gabriel Rufián, en el Consell Nacional d'ERC, el 2 de gener de 2020.
EUROPA PRESS

L'acord entre el PSOE i ERC no cita la Constitució i parla d'una futura consulta "amb els mecanismes previstos o que puguin preveure's"

MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

L'acord entre PSOE i ERC per facilitar la investidura de Pedro Sánchez inclou el compromís de crear una nova taula de negociació paritria entre el Govern espanyol i la Generalitat per cercar una solució al "conflicte polític" a Catalunya que pugui ser validada en una consulta a la ciutadania catalana, segons recull el document que aquest dilluns ha avalat el Consell Nacional dels republicans, mxim rgan del partit entre congressos.

Aquesta taula, que es compondr amb els membres que cada delegació decideixi, s'engegar en el termini de 15 dies des de la formació de l'Executiu espanyol i "actuar sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l'ordenament jurídic democrtic", si bé el document no fa esment a la Constitució espanyola.

L'objectiu és que les mesures que es proposin per materialitzar els acords als qu arribi aquesta taula se sotmetin si s'escau a la validació de la ciutadania de Catalunya a través d'una consulta "d'acord amb els mecanismes previstos o que puguin preveure's en el marc del sistema jurídic-polític".

El text deixa clar que es tracta d'una taula creada ad hoc per tractar de "canalitzar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya" per que "es coordinar" amb altres espais de dileg institucional ja existents, "que hauran de potenciar-se" com la Comissió Bilateral Generalitat-Estat prevista a l'Estatut i la taula de partits del Parlament.

L'acceptació d'una nova taula d'igual a igual entre el Govern espanyol i el Govern catal suposa una cessió del PSOE davant ERC, ja que la posició inicial dels socialistes era la de canalitzar el dileg institucional a través de l'existent Comissió Bilateral --que té també el Govern central amb altres executius autonmics-- i crear una nova taula de partits.

LA BILATERALITAT DE LA RELACIÓ AMB CATALUNYA

No obstant aix, el text pactat expressa que el marc polític de relació entre el Govern d'Espanya i el Govern de la Generalitat es regeix pels "principis de lleialtat institucional i bilateralitat".

Així, PSOE i ERC reconeixen que "existeix un conflicte de naturalesa política en relació amb el futur polític de Catalunya" que "només pot resoldre's a través de lleres democrtiques, mitjanant el dileg, la negociació i l'acord, superant la judicialització del mateix".

En la taula de negociació de nova creació, ambdues parts es comprometen a mantenir un "dileg obert sobre totes les propostes presentades", sense presentar límit algun. Per tant, s'accepta que el Govern catal pugui posar sobre la taula una iniciativa relacionada amb l'exercici del dret a l'autodeterminació.

"Totes les parts aportaran amb llibertat de continguts les seves propostes detallades sobre el futur de Catalunya. I es valoraran, debatran i argumentaran les posicions referent a cada proposta", diu el document, distribut pel PSOE i ERC.

El document incorpora la previsió d'establir terminis concrets per les seves reunions i per presentar les seves conclusions, així com l'establiment de mecanismes per garantir l'inici i manteniment de l'activitat de la taula i el compliment dels acords.

Assenyala d'altra banda que la taula de negociació haur de cercar acords que comptin amb un ampli suport de la societat catalana. "En aquest sentit, ambdues parts es comprometen a impulsar l'efectivitat dels acords que s'adoptin a través dels procediments oportuns", precisa el text.

I concreta més. "Les mesures en qu es materialitzin els acords seran sotmeses si s'escau a validació democrtica a través de consulta a la ciutadania de Catalunya, d'acord amb els mecanismes previstos o que puguin preveure's en el marc del sistema jurídic-polític".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés