Publicat 15/05/2019 17:13

La nova norma comptable NIIF 16 'engreixa' els balanos de les companyies fins a desvirtuar-los

Calculadora
PIXABAY - Archivo

MADRID, 15 maig (EUROPA PRESS) -

La nova normativa comptable internacional sobre arrendaments NIIF 16, que va entrar en vigor el passat 1 de gener, 'engreixa' els balanos de les companyies fins a desvirtuar-los, elevant l'actiu i el passiu en activar-se uns drets que abans no tenien per la via de l'amortització, segons fonts financeres consultades per Europa Press.

Les empreses comptabilitzaven fins l'any passat els seus arrendaments juntament amb les despeses, mentre que a partir d'ara han d'anotar-los com a costos financers. "Ara han d'amortitzar un actiu que abans no tenien", indiquen.

En concret, les societats que tinguin arrendaments rellevants com a arrendataris veuran incrementat el seu actiu immobilitzat (llarg termini) i els seus passius financers, amb el corresponent impacte en les rtios de balan relacionades amb endeutament.

D'altra banda, les despeses operatives per lloguers desapareixen, perqu es converteixen en despeses per l'amortització del dret d'ús que s'immobilitza, i també la despesa financera derivada del passiu financer registrat per arrendaments, la qual cosa suposa un increment en l'Ebitda que és un parmetre de mesura del rendiment dels negocis cada vegada més freqüent.

Aquesta nova norma, que va sorgir amb l'objectiu d'aconseguir més comparabilitat a nivell internacional, implica, en línies generals, la creació d'un deute que en realitat no és cert, perqu s'inclouen en balanos actius que estan arrendats com si fossin propis.

MÉS IMPACTE PER SECTORS

Totes les empreses arrendatries d'actius es veuran afectades, encara que les que observaran més impacte seran les companyies aries que mantenen la seva flota llogada, les entitats que operen en el sector del comer minorista que en molts casos recorren a l'arrendament dels seus locals comercials, i fins i tot les empreses de telecomunicacions que tenen llogades les seves torres de repetició.

De fet, les fonts consultades per Europa Press asseguren que molts analistes prefereixen els comptes en el format anterior i que així ho estan sollicitant en les presentacions de resultats corresponents al primer trimestre de l'exercici en curs, que han estat les primeres en les quals ja s'ha observat l'efecte de la NIIF 16.

La seva aplicació, a més, ha costat "molts diners" a les empreses, que han hagut de canviar les seves plataformes informtiques perqu suposen un gir en la manera d'entendre els contractes, així com acudir a eines que hi ha en el mercat per crear sistemes específics. "No ha estat poc costós", remarquen les mateixes fonts.

Abans del passat 1 de gener, les empreses van haver d'analitzar els seus contractes d'arrendaments un a un i efectuar noves estimacions que hauran de ser objecte d'actualització peridica.

DIVERSES OPCIONS PER AL REGISTRE DELS ACTIUS

Un dels problemes principals de l'ocupació d'aquesta norma és que, encara que vol definir un únic model comptable per a tots els arrendaments, compta amb diverses excepcions que podrien fer que cada companyia registri els actius a la seva convenincia.

D'aquesta manera, els arrendaments a curt termini o els que no tinguin quotes d'arrendament determinables i d'altres de no rellevants no estan obligats a incorporar-se en el balan. Així, si una empresa té un contracte de lloguer variable en funció de les vendes en un edifici i una altra empresa té un altre arrendament fix en el confrontant, la primera no haur de donar d'alta aquest actiu i la segona sí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés