Actualitzat 25/8/2014 11:25:19 +00:00 CET

La nova direcció del PSOE prepara una oposició "dura i contundent" a Rajoy que no li deixi "ni un mil·límetre"

El secretario de Organización del PSOE, César Luena
Foto: EUROPA PRESS

Luena coincideix a convocar les primàries després de les municipals i de Chacón diu que "tota" l'executiva està amb Sánchez "com una pinya"

 MADRID, 25 Ago. (EUROPA PRESS)

La nova direcció del PSOE pensa dur a terme una oposició "dura i contundent" al Govern de Mariano Rajoy que no li deixi "ni un mil·límetre", tot i que al mateix temps mantindrà una "actitud dialogant", segons ha avançat a Europa Press el secretari d'Organització dels socialistes, César Luena.

   Tal com va anunciar Pedro Sánchez, hi haurà canvis al capdavant dels grups parlamentaris al Congrés i al Senat. Com a màxims portaveus s'han estudiat els noms del diputat madrileny Antonio Hernando, en la Cambra Baixa, i de l'exsecretari d'Organització Óscar López per al Senat, si finalment ingressa en la Cambra Alta per designació de les Corts de Castella i Lleó.

   Luena no confirma aquests noms al·legant que serà el secretari general qui, a la tornada de l'estiu, presenti la proposta a l'Executiva Federal, que després haurà de votar-se al grup socialista. "És una decisió que no està presa i que s'abordarà a la primera reunió de la Comissió Executiva Federal", ha dit.

   En tot cas, el nou equip dirigent del PSOE no pensa aplicar la norma que va fixar Alfredo Pérez Rubalcaba de fer incompatible les secretaries d'àrea de Ferraz amb els portaveus parlamentaris, la qual cosa facilitarà la definició del 'Govern en l'ombra' dels socialistes.

L'ESQUERRA QUE ATREU EL CENTRE

   El 'número dos' del PSOE sosté que l'executiva, juntament amb els grups parlamentaris, treballarà "en equip" sota el lideratge de Pedro Sánchez i es dirigirà "a la majoria social" d'Espanya que, segons la seva opinió, té "una actitud davant la vida progressista, d'esquerres". "Nosaltres, i Pedro Sánchez ho té molt clar, el que volem és ser l'esquerra que també atregui el centre, però en tot cas amb un projecte majoritari, de majories", sentencia.

   D'altra banda, i pel que fa a la celebració de les eleccions primàries obertes a simpatitzants per escollir el candidat socialista a la presidència, César Luena s'ha alineat amb els que, com la presidenta del partit, Micaela Navarro, i els secretaris regionals d'Andalusia (Susana Díaz), Comunitat Valenciana (Ximo Puig) i Castella-la Manxa (Emiliano García Page), entre d'altres, han apostat per no convocar-les fins després de les eleccions autonòmiques i municipals del maig del 2015.

   "Quines eleccions hi ha abans a Espanya? Les municipals i autonòmiques. Llavors sembla evident que les primàries autonòmiques i municipals han de ser la prioritat ja que les eleccions generals van després. Per tant, coincideixo amb aquestes opinions però en tot cas la direcció federal, que ha escoltat tothom, farà una proposta de calendari el setembre de convocatòria d'eleccions primàries", assenyala.

   En tot cas, i tot i que la Conferència Política del PSOE va establir l'octubre del 2013 que aquestes primàries obertes havien de celebrar-se aquesta tardor, Luena ha volgut deixar clar que no es tracta d'un ajornament, sinó d'un nou calendari fruit del "nou cicle" que s'ha obert després del congrés federal del mes de juliol passat. "El PSOE va començar una etapa nova no fa ni un mes i en vista de tot el món no podem parlar ni d'avançar ni d'endarrerir; del que parlem amb rigor és de convocar les primàries obertes, que per descomptat es faran", insisteix.

   Segons la seva opinió, la necessitat d'unes primàries "era evident" amb la direcció d'Alfredo Pérez Rubalcaba, ja que "havia dubtes sobre si el secretari general es presentava a aquestes primàries", però ara mateix "el lideratge de Pedro Sánchez és de tal legitimitat que no només és del partit, sinó social".

   "Pedro Sánchez és el més legitimat dels líders polítics d'Espanya perquè hi ha hagut una votació directa en urna --sosté--. Personalment, crec que és el millor cartell electoral del PSOE, però això es veurà en el seu moment".

CHACÓN, UNA "SORT"

   Pel que fa als possibles rivals de Pedro Sánchez en aquestes futures primàries obertes a la Moncloa, César Luena ha indicat que quan es convoquin, "cada company i companya prengui les seves decisions".

   Defineix l'exministra Carme Chacón com "una política que ha demostrat la seva capacitat i la seva vàlua "la col·laboració de la qual és una sort" per a Pedro Sánchez, però no opina de la seva inclusió a l'Executiva Federal del PSOE com a responsable de relacions internacionals.

   El que sí que subratlla és que la nova direcció, incloent per tant l'exministra, està "com una pinya" amb el seu secretari general. "Veig tot el partit, i especialment la direcció del partit, com una pinya entorn de Pedro Sánchez", ha dit.