Publicat 19/11/2014 14:02

La nova Cambra de Comerç comença el seu camí com a "palanca de recuperació i progrés"

José Luis Bonet
EUROPA PRESS

MADRID, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

La sessió constitutiva de la nova Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d'Espanya ha donat el tret de sortida a l'activitat d'aquest organisme, que substitueix l'anterior Consell Superior de Cambres, la vocació del qual, segons ha assegurat el seu estrenat president, Josep Lluis Bonet, serà la de funcionar com una "palanca de recuperació, creixement i progrés econòmic" en un context de canvi de model de productiu.

En aquesta nova cambra estan representades les 88 Cambres de Comerç, les 38 d'Espanya a l'exterior, la CEOE, les principals organitzacions d'autònoms, els ministeris i les 28 grans empreses.

El ple ha votat a favor de la candidatura única del president de Freixenet, del Fòrum Marques Famoses Espanyoles i de Fira de Barcelona, Josep Lluis Bonet, que es completa amb la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, com a vicepresidenta primera, i els presidents de la Cambra de Comerç de Barcelona i de Cantàbria, Miquel Valls i Modest Piñeiro, respectivament, que ocuparan les altres dues vicepresidències.

A més, el president del Grup Barceló, Simón Pedro Barceló, ocuparà el càrrec de tresorer.

En concret, dels 78 vocals del ple, es van emetre 76 vots (van excusar per escrit l'assistència dos vocals), 67 d'ells favorables, fet que suposa el 88,2%; hi ha hagut un vot nul i 8 vots en blanc.

Sota aquesta cúpula, el Comitè Executiu es completa amb de 32 càrrecs, que no comporten remuneració, com tampoc la tenen els membres del ple.

Hi ha vuit representants de les Cambres de Comerç, 14 de les grans empreses, dos de CEOE, un representant de les organitzacions d'autònoms, un del Ministeri d'Economia i un altre d'Indústria.

ABSÈNCIA D'ANA BOTÍN

A l'acte de clausura d'aquesta sessió constitutiva, que ha estat presidit pel secretari d'Estat de Comerç, Jaime García Legaz, han assistit els presidents de les principals empreses espanyoles: César Alierta (Telefònica), Antonio Brufau (Repsol), Antonio Huertas (Mapfre), Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola), Isaak Andic (Mango), Pablo Isla (Inditex), Dimas Gimeno (El Corte Inglés), Isidro Fainé (La Caixa), Florentino Pérez (ACS) i Francisco González (BBVA), així com un nodrit grup de representants empresarials.

Destacable ha estat l'absència de la presidenta del Banc Santander i vicepresidenta del nou òrgan, Ana Botín.

Una vegada nomenat, Bonet ha indicat que el nou organisme és el resultat de l'aposta del Govern central per tenir un "potent model de cambres" que serveixi de "palanca de recuperació, consolidació i progrés econòmic" en suport de les empreses espanyoles, en especial per a les pimes.

ELS REPTES

En aquest sentit, ha ressaltat que sota el mateix sostre s'aglutinaran "els principals actors de l'economia" amb una sèrie d'objectius clars. En primer lloc, la defensa, "en bé de la societat", dels interessos generals de les empreses espanyoles.

A continuació, Bonet s'ha referit a l'objectiu de gestionar els plans d'internacionalització i competitivitat, que aprovarà anualment el Ministeri d'Economia, a la "lleial col·laboració" amb el Govern espanyol, mentre que òrgan consultiu, i a la seva missió en la gestió de fons estructurals europeus.

"Iniciem el camí amb grans esperances, il·lusió i responsabilitat per a aquesta nova etapa del sistema cameral", ha dit, per afegir que l'òrgan treballarà "amb afany de servei a les empreses, grans, mitjanes i petites, sobretot a les pimes, és a dir, al servei de l'economia i d'Espanya".

LIDERAR EL CANVI DE MODEL

A continuació, diversos membres del Govern central han valorat la importància de la creació de la Cambra de Comerç d'Espanya i el seu paper decisiu a l'actual context de recuperació econòmica i canvi de model productiu.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha indicat que l'organisme donarà "unitat" a l'entramat de Cambres de Comerç i serà "crucial" per potenciar l'empresa espanyola.

"En definitiva, per a la modernització de l'economia i per afermar el creixement econòmic", ha dit. "La Cambra de Comerç d'Espanya té tot el suport del Govern" espanyol, ha sentenciat.

Per la seva banda, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha cridat a aprofitar el "talent, l'experiència i el capital humà" acumulat per les cambres per "posar-ho al servei del canvi de paradigma del model productiu, basat en la indústria i les exportacions".

"Demano a les cambres que facin aquest esforç d'aportar amb tot el capital humà acumulat", ha resumit.

Finalment, la ministra de Foment, Ana Pastor, ha assenyalat que la Cambra de Comerç d'Espanya ha insistit que "el nou model productiu també requereix esforços nous, sobretot en els àmbits de la competitivitat i la internacionalització".

"El Govern ha posat en marxa una bateria de reformes sense precedents; molt és el que hem de fer i comptem amb vostès, una cambra que doni veu a les empreses i que doni suport al seu creixement", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés