Actualitzat 17/12/2015 12:25

Nou segell per a restaurants amb dieta mediterrània

Panellets
GREMIO DE PASTELERÍA DE BARCELONA

La Fundació Dieta Mediterrània també presenta l'inventari català de la dieta

   BARCELONA, 17 Des. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Dieta Mediterrània han impulsat el segell Meddiet per als restaurants que acreditin que inclouen en la seva oferta la dieta mediterrània en el marc d'un projecte de la UE.

   En un primer procés s'han acreditat uns 60 restaurants (40 a Catalunya) en el litoral mediterrani --en sis països del nord i el sud del Mediterrània--, ha explicat aquest dijous en roda de premsa el director executiu de la Fundació Dieta Mediterrània, Domingo Vicente, acompanyat pel conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta.

   Vicente també ha presentat l'inventari de la dieta mediterrània a Catalunya que la fundació està elaborant en diverses comunitats autònomes.

   Està dividit en vuit àmbits: activitats de producció, paisatges, aliments i usos culinaris, receptes, festivitats i celebracions, expressions i saviesa popular, tècniques i oficis, i espais culturals.

   L'objectiu de l'inventari és fomentar el consum de productes i aliments de la dieta mediterrània i contribuir al seu manteniment com Patrimoni Cultural immaterial.

   De moment s'ha portat a terme a Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Múrcia, Navarra i la Rioja, i té la voluntat de ser completat i ampliat en fases posteriors i incorporant totes les Denominacions d'Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides.

   La Fundació Dieta Mediterrània es va crear el 1996 per realçar el valor que representa la dieta mediterrània i els seus productes.

INVENTARI CATALÀ

   A l'inventari català hi ha cinc activitats de producció, 12 paisatges com el Delta de l'Ebre (Tarragona) i del Llobregat (Barcelona), la Plana de Lleida, el Priorat (Tarragona), els Aiguamolls de l'Empordà (Girona), la Costa del Garraf i el Maresme (Barcelona), entre d'altres.

   També hi ha un total de 30 aliments, 14 receptes com el pa amb tomàquet, els panellets, el romesco, la ratafia, el xató i l'escudella, entre d'altres.

   S'inclouen 11 festivitats i celebracions com l'Aplec del Cargol, i la Festa de la Verema, 10 cançons i expressions, sis oficis i sis espais culturals.

DIETA "EN RISC"

   Vicente ha destacat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) valora positivament i recomana la dieta mediterrània, però que aquesta es troba en risc.

   Per a ell, publicitat com la del xef David García de McDonall's anunciat una hamburguesa perjudiquen greument la percepció de la ciutadania sobre la qualitat dels aliments i la dieta mediterrània.

   El conseller Ciuraneta ha assenyalat que la dieta es reflecteix en un estil de vida i uns hàbits compartits que deurien conservar-se, i ha afegit que amb una millor alimentació la societat podria estalviar la despesa sanitària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés