Publicat 19/5/2020 20:30:17 +02:00CET

Un nou reglament obliga a acabar les construccions a Andorra o a enderrocar-les

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i la premsa mantenint les distàncies i les altres mesures de seguretat i higiene.
S.F.G.A / JAVILADOT

"No volem un país ple d'excavacions i esquelets"

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 19 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha aprovat un nou reglament de la construcció que obliga a acabar les construccions o, en el seu defecte, a enderrocar-les, ha exposat en roda de premsa el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres.

El text es publicarà aquest dimecres en el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, actualitza els continguts de l'antic reglament de la construcció --que datava de l'any 2003-- i té l'objectiu d'evitar que hi hagi edificis inacabats i que s'assegurin les obres en cas que s'hagin d'aturar els treballs.

Així, Torres ha explicat que una vegada transcorreguts dotze mesos des de la data de caducitat de la llicència urbanística, si l'edifici no compta amb coberta, façanes, tancaments i acabats exteriors finalitzats es requerirà el seu enderrocament.

Serà el titular de la llicència d'obra l'encarregat de demolir-lo en un determinat termini, i el seu no ho fa, serà el Comú (ajuntament)qui ho executi al seu càrrec.

Per als edificis inacabats ja existents, s'estableix una disposició transitòria amb un termini de 18 mesos perquè se'ls pugui atorgar llicència per acabar-los complint la normativa vigent en la data de la llicència caducada.

El Govern calcula que hi ha "una dotzena segur" de construccions inacabades que podrien acollir-se a aquesta disposició transitòria, segons ha exposat el ministre d'Ordenament Territorial.

De la mateixa manera, el nou reglament obligarà a determinar la finalitat de les excavacions i moviments de terres, i el projecte haurà de definir les condicions d'execució i les definitives.

A més, en els terrenys en els quals s'hagi atorgat una llicència d'excavació no es podrà atorgar una llicència d'edificació durant els tres anys següents.

El reglament també regula els supòsits d'aturada en la construcció d'edificis; si va més enllà dels tres mesos, la direcció facultativa ha d'ordenar les mesures per aconseguir els nivells de seguretat definitius.

La finalitat del reglament és evitar riscos per a les persones i que no es deteriori la imatge del país: "No volem un país ple d'excavacions i esquelets", ha manifestat Torres, que ha posat el despreniment que a l'agost va tallar l'accés a Espanya com a exemple de quelcom que es podria haver evitat amb el nou reglament en vigor.

Contador