El nou president dels advocats catalans considera "una qüestió d'humanitat" que Rull sortís pel seu fill

Publicat 11/1/2019 18:59:04CET
El President Del Cicac Ignasi Puig Ventalló (Al Centre), L'Expresident Dj.
Europa Press

Ignasi Puig Ventalló assumeix el càrrec per retornar la confiança en la justícia

BARCELONA, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

El recentment nomenat president del Consell de l'Advocacia Catalana, Ignasi Puig Ventalló, degà del col·legi de Terrassa (Barcelona), ha valorat aquest divendres que és una "qüestió d'humanitat" que l'exconseller Josep Rull, en presó preventiva, pogués acudir a l'hospital a veure el seu fill després de patir una pèrdua de consciència el 5 de gener.

En roda de premsa, a preguntes dels periodistes, Puig ha explicat que "moltes vegades la norma jurídica també ha de tenir present aquesta humanitat", davant de la decisió de la direcció de la presó de Lledoners (Barcelona), on està reclòs Rull, de donar el permís extraordinari per visitar-lo a l'hospital.

L'expresident del Consell Julio J. Naveira, degà del col·legi de Mataró (Barcelona), ha indicat que, tal com va observar el jutge de guàrdia de Manresa, la direcció d'un centre, en general, pot donar permisos en casos extraordinaris, si bé ara s'haurà de determinar si en aquest cas concret "s'ha seguit el procediment de manera correcta".

Sobre la polèmica pel recurs presentat per un advocat contra que recaigués en el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona la causa per les declaracions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal -posteriorment centrada en la logística de l'1-O--, Puig ha lamentat "l'opacitat" de les normes de repartiment dels assumptes en els jutjats barcelonins.

Així, ha valorat que les normes que s'havien publicitat als col·legis recollien un precepte segons el qual no es podia repartir una causa al jutjat de guàrdia entrant i sortint, la qual cosa sí va passar en aquest cas amb Instrucció 13.

Posteriorment, el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i el Deganat de Barcelona van assegurar que des del 2010 s'havia modificat el sistema de repartiment i sempre que s'obstaculitzen en el sorteig telemàtic els 33 jutjats d'instrucció barcelonins, i que les normes publicitades estaven desfasades.

Per això, Puig ha criticat que no publicitaran les noves normes: "La justícia ha de ser transparent. Si no hi ha transparència, com volem que el ciutadà tingui confiança en la justícia?".

EVITAR EL DESPRESTIGI

El nou president del Consell, format pels degans dels 14 col·legis d'advocats catalans, ha explicat en roda de premsa que assumeix el càrrec amb el repte de retornar a la ciutadania la confiança en la Justícia.

"L'objectiu principal del meu mandat no pot ser un altre que treballar perquè aquest desprestigi no acabi repercutint de manera directa o indirecta en l'Advocacia", ha defensat.

Sobre el "col·lapse" de les causes als jutjats especialitzats en clàusules bancàries abusives, Puig ha explicat que durant el seu mandat seguirà en la línia del seu predecessor, i ha criticat la situació amb 18.000 demandes pendents de resoldre, i que treballaran per estar al costat de la ciutadania a l'hora de reclamar els seus drets.

IGUALTAT

La nova vicepresidenta del Col·legi, Encarna Orduna, degana del Col·legi d'Advocats de Reus (Tarragona), ha explicat que estan impulsant i treballant des dels col·legis per augmentar la presència de la dona en l'àmbit judicial, també a nivell institucional, perquè actualment només tres dels 11 col·legis estan representats per dones.

Així mateix, s'han fixat com a objectiu algunes millores en l'àmbit de la violència masclista, com ara que les víctimes tinguin assistència lletrada des del moment en què acudeixen a denunciar en una comissaria dels Mossos d'Esquadra.

També reivindicaran diverses millores als edificis judicials perquè tinguin espais adequats i "dignes" per acollir les víctimes, així com formar els advocats en llenguatge inclusiu i de gènere.