Publicat 21/05/2019 07:41

El nou Congrés arrenca amb l'elecció de la seva Taula presidencial i el jurament constitucional dels diputats

28A.-Aragó.- El CIS atorga entre 4 i 5 escons al PSOE, 4 al PP, entre 2 i 3 a Cs, 1 a Vox i 1 a Unides Podem
EUROPA PRESS - Archivo

Es veur la primera ubicació de Vox, els moviments dels diputats presos i les diferents formes d'acatar la Constitució

MADRID, 21 maig (EUROPA PRESS) -

El Congrés dels Diputats de la XIII Legislatura iniciar activitat aquest dimarts amb l'elecció dels nou membres de la taula presidencial, la qual cosa exigir almenys tres votacions en urna, i el jurament o promesa de la Constitució dels 350 diputats, trmit perceptiu perqu assumeixen plenament la seva condició de parlamentari.

Les sessions constitutives del Congrés i del Senat se celebraran de forma simultnia a partir de les 10.00 hores amb la presncia dels parlamentaris triats als comicis generals del passat 28 d'abril.

Al Congrés, la sessió ser presidida pel diputat electe de major edat, que en aquest cas ser el socialista Agustín Javier Zamarrón Moreno, de 73 anys, que es va presentar per Burgos. L'assistiran, en qualitat de secretaris, els dos més joves, que són Marta Rosique, d'ERC, de 23 anys, i Lucía Muñoz Dalda, de Podem, de 25.

Seran els únics tres diputats, juntament amb els membres del Govern, que tenen ja un lloc preasignat a l'hemicicle per a aquest dimarts, perqu els altres es distribuiran pel Saló de Plens al seu aire, ja que encara no hi ha reserva de plaa. Aquí es podr veure per primera vegada quins escons ocupen els diputats de Vox, que s'estrenen al Congrés.

SALUTACIÓ JUNQUERAS-SÁNCHEZ?

Les dues secretries llegiran els noms de tots els electes per ordre alfabtic, comenant per Santiago Abascal, de Vox, i els recursos contenciós-electorals interposats, amb indicació dels diputats que poguessin quedar afectats per la resolució dels mateixos.

A continuació es procedir a l'elecció de l'rgan de govern de la Cmera, la Taula presidencial, que els seus nou membres es designen mitjanant votacions secretes amb papereta i urna. Els diputats hauran de baixar des del seu escó fins a la taula presidencial per dipositar les seves paperetes, i els quatre diputats electes a la presó provisional pel procés sobiranista --Oriol Junqueras (ERC) i Jordi Snchez, Josep Rull i Jordi Turull, de JxCat-- tindran llibertat de moviments al Saló de Plens. De fet, ERC veu normal que hi hagi un contacte de Junqueras amb el president Pedro Sánchez.

El primer ser triar la presidncia, per la qual hi ha anunciades almenys tres candidatures, les tres dones: la socialista Meritxell Batet, recolzada per PSOE i Unides Podem; la 'popular' Ana Pastor, presentada pel PP; i Sara Giménez, de Cs.

TRES DONES OPTEN A la PRESIDNCIA

Resultar triada la que obtingui el vot de la majoria absoluta de la Cmera, la qual cosa per a Batet exigeix sumar almenys 11 vots més dels que ja té compromesos. Si a la primera cap aconsegueix aquesta majoria, es repetir la votació entre les dues candidates que hagin sumat més suports i resultar triat qui obtingui més vots, és a dir, majoria simple.

Després es votaran, d'una tacada, les quatre vicepresidncies: PSOE i Unides Podem proposen Gloria Elizo (Podem) i Alfonso Gómez de Celis (PSOE), mentre que el PP presentar Ana Pastor, si finalment no aconsegueix ser reelegida presidenta, i Cs repetir amb Nacho Prendes. Els quatre noms més recolzats seran triats i el resultat de la votació determinar qu vicepresidncia els correspon.

El mateix mecanisme s'utilitza per triar les quatre secretaries. PSOE i Unides Podem promouen a Sofia Hernanz (PSOE) i Gerardo Pisarello (En Comú), mentre que el PP proposa Adolfo Suárez Illana i Cs tornar a explicar en la nova legislatura amb Patricia Reyes.

Concloses les votacions, els nou diputats triats ocuparan els seus llocs a la Taula presidencial i la nova presidenta, previsiblement Meritxell Batet, anir sollicitant dels altres diputats el jurament o promesa d'acatar la Constitució.

PER IMPERATIU LEGAL, PER LA REPÚBLICA, PER DÉU...

En aquesta ronda de juraments o promeses, es podran escoltar les diferents fórmules pensades pels partits per acatar la Constitució, com el ja clssic "per imperatiu legal", la promesa "per la República catalana" usat pels independentistes, o expressions menys sentides com el "per Déu i per Espanya" que Vox va emprar recentment en les Corts Valencianes.

Després dels diputats acatar la Constitució els membres del Govern que són diputats i els components de la nova Taula. A continuació, la presidenta de la Cmera pronunciar el seu primer discurs i declarar constitut el Congrés.

La nova Taula de la Cmera es reunir una vegada aixecada la sessió per comenar a formalitzar la creació dels grups parlamentaris, que hauran d'estar creats en els cinc dies següents. El termini acaba dilluns que ve i els parlamentaris que no s'adscriguin a cap grup passaran a formar part del Mixt.

Constitudes les Cmeres, qui ocupi la presidenta del Congrés es desplaar al Palau de Sarsuela per informar al Rei del succet i, a partir d'aquí, el Cap de l'Estat obrir una ronda de consultes amb els partits amb representació parlamentria, als quals rebr del més minoritari al majoritari, amb idea de conixer quin seria la seva posició sobre una o una altra possible candidatura a la presidncia del Govern central. Quan tingui un candidat l'hi haur de comunicar al president del Congrés, perqu convoqui el Ple d'investidura.

No obstant aix, el fet que les Corts es vagin a constituir en plena recta final de la campanya de les eleccions europees, municipals i autonmiques, concretament a cinc dies de les votacions del 26 de maig, podria portar al Rei a convocar les consultes a partir de la setmana vinent.

Malgrat que encara no ha complert cinc anys al crrec, Felipe VI acumula ja una mplia experincia en aquestes lides, en les quals es va estrenar després de les eleccions del 20 de desembre de 2015. En aquella ocasió, no va bastar amb una ronda de reunions, sinó que va acabar convocant tres davant la impossibilitat dels partits d'aconseguir un acord fructífer per investir president. Després de les eleccions de 2016 va convocar altres dues rondes de contactes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés