Publicat 08/05/2019 17:02

Només cinc diputats renuncien a cobrar la indemnització per la dissolució de les Corts

28A.- Congrés i Senat es constituiran el 21 de maig amb l'elecció de les seves Taules i la presa de possessió dels electes
CONGRESO - Archivo

MADRID, 8 maig (EUROPA PRESS) -

Un total de 216 diputats cobraran la denominada 'indemnització de transició', una paga única que s'abona als parlamentaris que van deixar de ser-ho per la dissolució de les Corts, prvia sollicitud expressa de la mateixa. Es tracta del 97,73% dels 221 exdiputats que podien demanar-ho, perqu només cinc han renunciat a aquesta compensació.

Després de la dissolució del Congrés només continuen sent diputats i cobrant com a tals els 129 membres titulars i suplents de la Diputació Permanent, l'únic rgan que continua actiu en els períodes entre legislatures.

Els 221 restants, fossin o no candidats en les eleccions generals, podien reclamar aquesta indemnització que correspon al sou que els diputats cessants haurien percebut durant els 53 dies que intervenen entre la dissolució del Congrés --que va tenir lloc el 5 de mar-- i la jornada de reflexió dels comicis del 28 d'abril.

TRES DEL PP I DOS DEL PSOE

Només hi han renunciat cinc: els socialistes María Dolores Galovart Carrera i José Enrique Serrano, diputats per Pontevedra i Madrid, respectivament, i els populars Celso Delgado (Orense), José Vicente Marí Bosó (Balears) i Javier Ruano García (Múrcia).

Els exdiputats que han demanat la indemnització cobraran el que correspon a aquests 53 dies del sou base que venien percebent --2.972,94 euros-- més els complements que poguessin rebre en funció de les seves responsabilitats al Congrés, la qual cosa suposa gairebé dos mesos de salari.

Entre els beneficiaris hi ha l'exministra Celia Villalobos, l'expresident de l'ICO Ramón Aguirre, tots dos del PP; l'exportaveu socialista Antonio Hernando i l'expresident castellanomanxec José María Barreda; els dirigents del PDeCAT Miriam Nogueras i Ferrán Bel; i el sindicalista agrari Diego Cañamero (Units Podem).

Aix sí, la indemnització és incompatible amb qualsevol altre ingrés públic o privat. Per aix, nou dels 216 beneficiaris només percebran part de la compensació perqu en aquest període han trobat altres ingressos.

Al Senat també van poder demanar la indemnització de transició i en el seu cas només nou dels 194 senadors que van perdre la seva condició de parlamentari van renunciar a cobrar els 8.822,52 euros fixats a la Cambra alta. Entre els qui la cobraran hi figuren polítics de tots els grups, i també el fins ara únic parlamentari nacional de Vox, Francisco José Alcaraz.

DESPRÉS PODEN DEMANAR LA INDEMNITZACIÓ PER CESSAMENT

Al marge d'aquesta prestació per l'aturada electoral, els diputats que no repeteixin en l'escó en la nova legislatura i que no percebin cap altre sou públic poden demanar una indemnització per cessament, sempre que hagin estat al Parlament un mínim de dos anys.

Aquest 'atur' ser l'equivalent a una mensualitat de l'assignació constitucional, fixada actualment en 2.972,94 euros, per cada any de mandat i amb un mxim de 24 mesos. Aquesta prestació no s'abonar de cop, sinó mes a mes per donar temps a ajustos i poder cessar l'abonament si hi ha un canvi en la situació laboral de l'exparlamentari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés