Publicat 12/4/2019 12:56:07 +02:00CET

La Nobel de la Paz Jody Williams ratlla el judici de farsa i als policies de "titelles"

Procés.- La Nobel de la Paz Jody Williams ratlla el judici de farsa i als policies de "titelles"
EUROPA PRESS

Veu en l'autodeterminació un dret fonamental i retreu a l'Estat que rebutgi "opinions diferents"

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

La Premi Nobel de la Pau Jody Williams ha qualificat aquest dijous el judici contra els dirigents polítics que van impulsar l'1-O de farsa i els agents de la Gurdia Civil que ha vist 'in situ' declarar al Tribunal Suprem els ha anomenat "titelles".

"Heu d'anar al tribunal i escoltar els testimonis de la Gurdia Civil. Cadascú té la seva ancdota: a un li van colpejar el dit, un altre va perdre una ungla...", ha dit durant la seva intervenció en la Comissió de Drets Civils i Polítics del Parlament.

All ha explicat que ella ha anat al Suprem a veure el judici i que, al comenament, quan un policia atestava, els advocats podien mostrar-los una evidncia, per, "després de tres vídeos en qu es mostrava la diferncia de narrativa entre la imatge i el que deia el testimoni, es va impedir introduir evidncies".

"Quan els estats actuen de manera autoritria i s'auotanomenen democrcies... Heu anat al judici? És ignominiós sentir una vegada i una altra la mateixa histria dels Gurdies Civils. És una amenaa per a tothom", ha concls i ha explicat que ella defensa la causa dels presos sobiranistes no només per ells, sinó perqu és important per a la societat globalitzada.

La premi Nobel, que és professora nord-americana i activista i que va ser premiada per la seva lluita contra les mines antipersona, ha recordat que va fer campanya contra els Estats Units durant la guerra del Vietnam i la de l'Iraq, cosa que la va portar a la presó.

Per aix, ha lamentat que al segle XXI el Govern espanyol "no pugui tolerar diferents opinions", després d'aclarir que defensar la unitat d'Espanya és un projecte legítim, per que creu que no pot anar en detriment dels drets humans de la resta.

"AMENAA" PER A TOTHOM

"Si l'Estat espanyol considera que l'estic insultat, continuaré fent-ho, perqu la gent spiga el que est passant aquí, no pels espanyols sinó per l'amenaa que suposa aix per a tothom", ha expressat.

Ha dit que, sovint, quan recrimina estats occidentals que no estan complint dins les seves fronteres amb els drets humans, com el de llibertat d'expressió i el de manifestació, aquests pasos "s'emprenyen", per ha insistit que ella continuar fent-ho.

"L'autodeterminació és un dret hum fonamental. Un dels errors més significatius que ha coms Espanya és interferir en el dret d'autodeterminació. El Quebec ho va fer dues vegades i va guanyar el Canad. Esccia va perdre i és una pena perqu les armes nuclears del Regne Unit es troben a Esccia. Era una qüestió nuclear", ha relatat.