Nieto diu que corresponia als Mossos detectar la radicalització de l'imam de Ripoll (Girona)

Publicat 9/7/2019 18:57:34CET
L'ex-secretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto en el Parlament
EUROPA PRESS

Veu "lògic" que el CNI contactés amb Es-Satty per obtenir informació d'activitats terroristes

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

L'ex-secretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto ha afirmat que qui havia de detectar la radicalització de l'imam de Ripoll (Girona), Abdelbaki Es-Satty, el suposat capitost de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Catalunya, eren els Mossos d'Esquadra, encara que ha sostingut que no es pot culpar la policia catalana de l'atemptat.

Ho ha dit aquest dimarts en una compareixença per videoconferència en la comissió d'investigació del Parlament sobre els atemptats del 17 i 18 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils (Tarragona).

Nieto ha assenyalat que, com la "policia integral" a Catalunya, els Mossos tenien la responsabilitat de detectar si Es-Satty s'estava radicalitzant abans de l'atemptat.

No obstant això, ha puntualitzat que l'atemptat no és "imputable" als Mossos per no haver-lo detectat, de la mateixa manera que considera que no es pot culpar cap altre cos del que va passar aquells dies.

Quan li han preguntat per la relació del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) amb Es-Satty, ha contestat que no té coneixement que fos un confident, però si que ha reconegut que va hi haver "contactes" per obtenir informació de possibles activitats terroristes.

Ha explicat que una de les mesures de prevenció que es fan servir és contactar amb persones condemnades o relacionades amb el crim organitzat que puguin tenir coneixement de l'existència d'activitat terrorista, i que per això el CNI va contactar amb Es-Satty.

En aquest sentit, ha defensat que és "absolutament lògic" que el CNI fes aquest contacte i ha assegurat que no li consta cap visita de la Policia Nacional a l'imam de Ripoll.

COORDINACIÓ AMB ELS MOSSOS

Nieto ha destacat que la coordinació dels cossos de seguretat de l'Estat amb els Mossos és "positiva", encara que creu que sempre és millorable, de la mateixa manera que en les relacions amb la resta de cossos policials.

Ha lamentat que els cossos de l'Estat no van poder accedir a informació sobre l'explosió a Alcanar (Tarragona), on el grup terrorista estava preparant l'atemptat, perquè aquesta tasca corresponia als Mossos i no van sol·licitar la col·laboració de la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil: "No vam poder accedir a aquests fets".

A més, sobre el coneixement que es podia produir un atemptat, ha destacat que hi havia un nivell d'alerta terrorista de 4 sobre 5 perquè tenien la percepció i dades sobre que "existia una amenaça real", i ha retret que alguns partits critiquessin en aquell moment que es mantingués aquest nivell d'alerta.

ENRIC HERNÁNDEZ

En la comissió també ha comparegut l'exdirector d'El Periódico Enric Hernández, que ha defensat la veracitat de la informació que va publicar el seu diari sobre que la CIA havia alertat els Mossos de la possibilitat que hi hagués un atropellament massiu a La Rambla.

Malgrat que no ha volgut donar noms per protegir les fonts d'informació, ha assegurat que aquesta nota de la CIA va ser revelada per un "destacat membre del Govern català", que va estar contrastada, i que l'havien obtingut setmanes abans de l'atemptat, però van decidir publicar-la un cop els Mossos haguessin pres les mesures de prevenció necessàries, per la qual cosa ho van fer després de l'atemptat.

També estaven citats aquest dimarts, però han rebutjat assistir-hi l'ex-director general de la Guàrdia Civil José Manuel Holgado; el cap central d'Informació, Investigació i Ciberdelinqüència de la Policia, Juan Carlos Ortiz; el comandament d'Informació, Investigació i Ciberdelinqüència de la Policia Fernando Santafé, i el director del Centre Europeu contra el Terrorisme de l'Europol, Manuel Navarrete.