Publicat 18/1/2020 14:27:04 +01:00CET

Niblett (Chatham House): els altres països "no permetran" que els EUA i la Xina concentrin el domini global

Intervenció de Robin Niblett durant la jornada del Cidob 'War & Peace in the 21st Century'
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

No preveu que la UE aconsegueixi un ordre mundial tripolar: "No es va construir amb aquest objectiu"

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

El director del think tank Chatham House-Royal Institute of International Affairs, Robin Niblett, ha opinat aquest dissabte que els EUA i la Xina no aconseguiran concentrar el domini global: "No crec que això es converteixi en un món de dos països. Els altres no permetran que passi".

Ho ha dit durant un dels debats del Barcelona Centre for International Affairs (Cidob) dins de la jornada 'Guerra i pau al segle XXI', centrada en el paper mundial d'Europa, la Xina i els EUA.

Niblett tampoc preveu que la Unió Europea aconsegueixi que l'ordre mundial sigui tripolar, perquè l'organització "no es va construir amb aquest objectiu".

També ha posat la seva confiança en les entitats infraestatals: "Mentre els estats mantinguin els seus ciutadans segurs, ciutats, empreses, individus i la societat civil s'organitzaran per aconseguir un resultat més positiu en el futur".

Chatham House, the Royal Institute of International Affairs, és un think tank independent amb seu a Londres que el 2020 celebra el seu centenari.

UNA BIPOLARITAT DIFERENT

La directora del Programa Europa del Center for Strategic and International Studies (CSIS), Heather A. Conley, ha considerat que el món es dirigeix cap a un món bipolar que no es disputarà entre la Xina i els EUA, sinó entre l'autoritarisme i la democràcia liberal.

"Els estats liberals no estan aconseguint donar resposta a les demandes dels ciutadans, mentre que els autoritaris aconsegueixen fer-ho perquè ho controlen tot", i ha declarat que les democràcies han d'organitzar-se per canviar aquesta situació.

També li preocupa que a Europa es consideri "que els EUA són el pitjor competidor i que els estats autoritaris donin estabilitat", i ha demanat que es resisteixin a adoptar aquesta perspectiva.

EUROPA DAVANT LA XINA I ELS EUA

El director del Carnegie Moscow Center, Dmitri Trenin, ha dit que el futur ofereix una situació en què la Xina i els EUA tinguin una categoria superior als altres: "Podria ser tripolar si la UE sabés com aconseguir-ho, però Europa no es va construir per ser una gran potència. Hauria de canviar molt".

Ha explicat que el món estarà molt més fragmentat i "el nacionalisme serà més important que formar part d'un bloc", la qual cosa considera un gran problema perquè pot fomentar la confrontació.

ELS EUA DAVANT LA XINA

El professor de la Universitat xinesa de Hong Kong, Shaoguang Wang, ha declarat que, tot i que la Xina hagi superat els EUA en creixement econòmic, els nord-americans no han de preocupar-se perquè no pot superar-los en "poder estructural".

"La Xina trigarà diverses dècades en arribar al nivell dels EUA, el seu poder militar és molt inferior, per exemple", i ha opinat que la prioritat per al país asiàtic han de ser els seus problemes interiors i no el conflicte amb altres països.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dimecres que el passat

 2. 2

  Detingut l'actor porno Nacho Vidal per la mort d'un fotògraf en un ritual místic

 3. 3

  Mor després de sofrir una descàrrega elèctrica mentre treballava en Vespella (Tarragona)

 4. 4

  Coronavirus.- El Corpus de Barcelona celebrarà els seus 700 anys amb activitats en línia

 5. 5

  L'alcalde de Lleida demana a grups municipals que demanin regularització de temporers sense papers