Actualitzat 30/01/2019 12:34 CET

Naturgy va perdre 2.822 milions en 2018 per la deterioració d'actius de gairebé 4.900 milions


EPDATA

Eleva un 57% el seu benefici ordinari, fins als 1.245 milions

MADRID, 30 Ene. (EUROPA PRESS) -

Naturgy va registrar unes pèrdues de 2.822 milions d'euros el 2018 a causa del deteriorament d'actius de gairebé 4.900 milions d'euros en la primera meitat de l'exercici, ha informat l'empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

A finals del passat mes de juny, amb motiu de la presentació del nou pla estratègic, Naturgy ja va anunciar aquesta revisió del valor dels seus actius duta a terme com a conseqüència de l'actualització de les principals hipòtesis i projeccions dels negocis, la qual cosa va causar un deteriorament comptable de 4.851 milions d'euros, principalment pels actius de generació convencional a Espanya, que impacten significativament i de manera extraordinària en el compte de pèrdues i guanys consolidat en l'exercici del 2018.

Si s'exclou aquest impacte i altres elements no recurrents, el benefici net ordinari va créixer un 57%, fins als 1.245 milions d'euros.

L'exercici del 2018 del grup va estar marcat per l'arribada d'un nou president executiu, Francisco Reynés; l'entrada de nous accionistes, amb la sortida del seu capital de Repsol que va vendre la seva participació a CVC; i la renovació del consell d'administració i una nova estructura organitzativa de l'empresa, que va presentar a més la nova estratègia per al període 2018-2022.

Reynés ha valorat que en l'exercici s'han establert "les bases per afrontar la transformació del grup, reposicionar el negoci de cara a la transició energètica i assolir els objectius fixats en el nou full de ruta".

Així, ha indicat que els resultats del 2018 "mostren una evolució positiva dels negocis, però serà durant els propers anys quan veurem una millora més substancial dels resultats a mesura que avancem en l'execució del pla".

El resultat brut d'explotació (ebitda) va tancar el 2018 en els 4.019 milions d'euros, amb un increment del 3%. Sense considerar els elements no recurrents, l'ebitda ordinari va créixer gairebé un 12%, fins als 4.413 milions d'euros.

L'evolució dels tipus de canvi entre el gener i el desembre de l'any passat va tenir un impacte negatiu de 218 milions d'euros en l'ebitda i va afectar totes les divises en les quals opera l'empresa, principalment el peso argentí, el real brasiler i el dòlar.

La xifra de facturació del grup en el total de l'exercici va ascendir a 24.339 milions d'euros, amb un increment del 4,9% davant dels 23.207 milions d'euros del 2017.

En el tancament del 2018, el deute financer net de l'empresa energètica es va situar en els 13.667 milions d'euros, un 10% menys que en l'exercici anterior. Mentrestant, el 'free cash flow' va ser de 3.055 milions d'euros, davant dels 746 milions del període anterior. Així mateix, el grup ha indicat que ha proporcionat la flexibilitat que requereixen les divisions del negoci per al finançament autònom.

A més, l'empresa va generar 5.500 milions d'euros de caixa durant el 2018 a través de la positiva evolució del negoci i en deixar d'invertir en actius no estratègics, es va dedicar, principalment, al creixement en actius estratègics, a reduir deute i a remunerar l'accionista.

En concret, va invertir 2.321 milions d'euros, un 30% més que en l'exercici del 2017. D'aquesta xifra, el 76% es va destinar a projectes en creixement orgànic, uns 1.638 milions d'euros. Així mateix, aquest 2019 l'empresa té previst invertir 663 milions d'euros en capacitat renovable.

ÀREES DE NEGOCI

Per àrees de negoci, Gas&Power, que va créixer en totes les seves activitats, va registrar un ebitda ordinari de 1.453 milions d'euros, amb un increment del 52,1% respecte al 2017 a causa principalment del negoci internacional de GNL i la comercialització del gas.

Mentrestant, el negoci d'Infraestructuras EMEA va elevar l'ebitda un 2,2%, fins als 1.849 milions d'euros, gràcies al bon comportament de les xarxes del gas i electricitat i d'Europe Maghreb Pipeline Limited (EMPL).

El resultat del negoci d'Infraestructuras América del Sur -Xile, l'Argentina i el Brasil, principalment- es va veure afectat per l'evolució negativa del tipus de canvi, que va impactar en 171 milions l'ebitda d'aquesta divisió del negoci, que va disminuir fins als 846 milions d'euros en termes ordinaris, amb una caiguda del 3,5% en comparació amb el 2017.

En el cas d'Infraestructuras Norte Latinoamérica (Mèxic i Panamà) l'impacte de les divises va ser de 16 milions en l'ebitda, que va assolir els 275 milions d'euros ordinaris, amb un descens del 3,2% respecte a l'exercici anterior.

1.500 MILIONS AL DIVIDEND

Pel que fa a la retribució a l'accionista, l'empresa va incrementar el dividend un 30% en l'exercici 2018, fins als 1,3 euros per acció, i a partir del 2019 i fins al 2022 té el compromís d'elevar-lo un mínim d'un 5% anual.

A més, Naturgy va activar un pla de recompra d'accions pròpies en cas d'absència d'oportunitats d'inversió inorgànica que encaixessin amb la creació del valor per a l'accionista. Així, des de la presentació del pla estratègic i fins a finals del gener d'aquest any, Naturgy ha recomprat accions per un import de 145 milions d'euros.

Mitjançant el pagament del dividend i el programa de recompra d'accions, els accionistes de Naturgy van ser retribuïts el 2018 amb un total de 1.500 milions d'euros, un 50% més que en l'exercici precedent.

D'altra banda, l'empresa ha instaurat un pla d'incentius a llarg termini per als directius pel qual es vincula la seva retribució a llarg termini exclusivament a la remuneració total de l'accionista fins al 2022, és a dir a través de l'apreciació de l'acció i el pagament del dividend.

Aquest programa es liquidarà en accions el 2023, sempre que es compleixi el llindar mínim de rendibilitat, que consisteix en les seves 'regles d'or'. Amb aquesta mesura, Naturgy ha indicat que alinea directament l'equip directiu amb els interessos dels accionistes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés