Publicat 1/2/2019 17:30:50CET

Naturgy registra una deterioració de 538 milions el 2018 per la seva participació a Unión Fenosa Gas

NATURGY

MADRID, 1 Febr. (EUROPA PRESS) -

Naturgy va registrar una deterioració d'un valor de 538 milions d'euros el 2018 associat a la seva participació del 50% a Unión Fenosa Gas, la societat conjunta que manté amb la italiana ENI i que arrossega des del 2014 un conflicte amb el Govern d'Egipte pels problemes amb la planta egípcia de Damietta.

Segons consta a l'auditoria anual de la companyia, la deterioració acumulada pel grup per la 'joint venture' amb ENI ascendeix així a 1.166 milions d'euros.

Des del 2014, Egyptian Natural Gas Holding (EGAS), empresa pública egípcia, va deixar de subministrar gas a la Unión Fenosa Gas, així com de pagar el cànon d'ús de la planta de liqüefacció de Damietta, la qual cosa va portar a la companyia conjunta entre Naturgy i ENI a acudir als tribunals d'arbitratge (Madrid, el Caire i Ciadi).

El passat mes d'agost, el Ciadi va dictar un laude favorable a Unión Fenosa Gas i va condemnar Egipte al pagament de 2.013 milions de dòlars (uns 1.754 milions d'euros), quedant pendent de resolució l'arbitratge amb seu a Madrid. A més, el passat mes de desembre la companyia va obtenir l'homologació del laude al Regne Unit i espera obtenir-ne l'homologació als Estats Units.

No obstant això, a finals del 2018 la República Àrab d'Egipte va presentar davant del Ciadi un recurs contra el laude i va sol·licitar la seva suspensió mentre dura la tramitació, havent-se suspès provisionalment.

En el seu informe, Naturgy indica que inclou en la seva anàlisi de la deterioració per la participació a Unión Fenosa Gas com afecta la situació a Egipte diversos aspectes com els volums de gas que cal subministrar per cada font d'aprovisionament, els costos dels aprovisionaments de gas, o el preu de venda del gas natural.

Encara així, la companyia presidida per Francisco Reynés confia que la resolució dels processos d'arbitratge permetran aconseguir un acord comercial amb Egipte que permeti el restabliment del subministrament de gas a la planta en el menor termini possible.

El passat 31 de desembre, l'import recuperable calculat com a valor en ús d'Unión Fenosa Gas, que equival al seu valor en lliures, era de 340 milions d'euros, indica l'energètica.

Naturgy, que a finals del passat mes de juny va aprovar el seu nou pla estratègic per a 2018-2022, va anunciar una revisió del valor dels seus actius duta a terme com a conseqüència de l'actualització de les principals hipòtesis i projeccions dels negocis, la qual cosa va motivar una deterioració comptable de 4.851 milions d'euros, principalment pels actius de generació convencional a Espanya, que va impactar significativament i de manera extraordinària en el compte de les pèrdues i guanys consolidada de l'exercici 2018.

REBAIXA LA VALORACIÓ D'ELECTRICARIBE A 253 MILIONS.

D'altra banda, en un altre dels conflictes oberts per a Naturgy, el grup ha rebaixat la valoració de la seva participació en Electricaribe, filial colombiana intervinguda pel Govern del país des de novembre del 2016 i declarada en liquidació, a 253 milions d'euros, des dels 416 milions d'euros de tancament del 2017.

La companyia indica que, "davant la dificultat per fer una valoració del valor raonable conseqüència de la situació específica d'aquest actiu, es troba valorada sobre la base de l'última informació d'estats financers auditats disponible, que reflecteix un valor patrimonial atribuït pel 85,4% de la participació de 253 milions d'euros, la qual cosa registra una disminució del valor raonable d'aquesta participació per un import de 163 milions d'euros".

El març del 2017, Naturgy va iniciar un procediment arbitral davant del Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacional (Cnudmi) i el 15 de juny del 2018 va formalitzar la demanda en què reclamava aproximadament 1.600 milions de dòlars (uns 1.395 milions d'euros).

El passat mes de desembre, Colòmbia va presentar la contestació a la demanda i va formular una reconvenció per aproximadament 500 milions de dòlars, encara que Naturgy estima que la seva viabilitat és "remota".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.