Publicat 10/11/2021 10:53CET

Naturgy eleva un 58,6% el seu benefici al setembre, fins als 777 milions, impulsat per les plusvàlues

Archivo - Arxiu - El president de Naturgy, Francisco Reynés
NATURGY - Archivo

El grup continua sense assolir els nivells prepandèmia, tot i que preveu tancar el 2021 amb un ebitda d'entre 3.800 i 3.900 milions

MADRID, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

Naturgy va obtenir un benefici net de 777 milions d'euros els nou primers mesos de l'any, la qual cosa representa un increment del 58,6% pel que fa al mateix període de l'exercici anterior, ha informat la companyia.

Els guanys fins al setembre del grup energètic presidit per Francisco Reynés inclouen les plusvàlues netes de 187 milions d'euros de les desinversions del negoci elèctric a Xile i la participació a Unión Fenosa Gas (UFG) a Egipte.

El benefici ordinari del grup aquests primers nou mesos de l'any va ascendir als 865 milions d'euros, un 28% més que durant el mateix període del 2020.

El resultat brut d'explotació (ebitda) de l'energètica el període de gener a setembre es va situar en els 2.560 milions d'euros, amb una caiguda lleugera de l'1,2% pel que fa al mateix període del 2020 i un 217% inferior al del 2019, sense recuperar així els nivells previs a la pandèmia. L'ebitda ordinari va ser de 2.990 milions, un 6% superior al del 2020 i un 6% inferior al del 2019.

Per àrees de negoci, el 40% de l'ebitda de la companyia va correspondre durant el període a xarxes Espanya, un 20% a xarxes Latam, un 25% a gestió de l'energia, un 8% a comercialització i un 7% a renovables.

Naturgy va destacar aquests resultats en un entorn de volatilitat en els mercats internacionals del gas i la incertesa regulatòria en el sector energètic.

No obstant això, la companyia va indicar que ha experimentat fins al setembre una recuperació de la demanda, a més d'una lleu expansió dels marges de gas en els mercats internacionals de caràcter transitori, conseqüència de la volatilitat d'aquests mercats.

Aquests efectes han estat contrarestats per una pressió a la baixa més important en els marges de subministrament d'electricitat a causa de l'increment dels preus del 'pool' elèctric a Espanya.

Malgrat aquesta volatilitat del context energètic internacional i la incertesa regulatòria, que impedeixen extrapolar els resultats del tercer trimestre en la resta de l'exercici, la companyia preveu tancar el 2021 amb un ebitda d'entre 3.800 i 3.900 milions d'euros.

Les inversions del grup van ascendir als 900 milions d'euros durant el període, centrades fonamentalment en els negocis de generació renovable i d'infraestructures de xarxes de distribució d'energia.

D'altra banda, el balanç de l'energètica s'ha reforçat, amb un deute net al setembre d'11.400 milions d'euros, un 16% inferior a tancament del 2020.

GARANTEIX QUE L'AMPLIACIÓ DE MEDGAZ ESTARÀ OPERATIVA A FINALS D'ANY

Quant a la seguretat de subministrament de gas d'Algèria, Naturgy confirma que l'ampliació de capacitat del gasoducte Medgaz (cogestionat per Sonatrach i Naturgy) amb una capacitat superior als 10 bilions de metres cúbics anuals estarà operativa a finals d'aquest any, la qual cosa li permetrà continuar proporcionant als seus clients gas competitiu.

D'aquesta manera, estima que la fi de la concessió a finals d'octubre de GME (gasoducte Magrib-Europa) no afectarà l'aprovisionament de gas per Naturgy, que ja havia contemplat aquesta eventualitat i havia adaptat, en conseqüència, la seva estratègia de subministrament.

El gas que subministra aquest gasoducte es destinarà exclusivament a proveir els seus clients de gas a Espanya, tant en l'àmbit residencial com en el comercial i industrial.

"L'ampliació de Medgaz reforça la seguretat de subministrament de gas natural algerià al nostre país, i és un element essencial de cara als propers mesos d'hivern. Medgaz és per a nosaltres, i el nostre soci Sonatrach, un exemple de bona cooperació en la gestió d'una infraestructura estratègica per a Espanya", ha destacat el president executiu de Naturgy, Francisco Reynés.

NOU PLA ESTRATÈGIC EL 2025 I DIVIDEND

El passat mes de juliol, Naturgy, sobre la qual recentment es va tancar una OPA parcial amb l'entrada en el seu accioniariat del fons australià IFM amb un 10,8% del capital, va presentar el seu pla estratègic 2021-2025, que contempla unes inversions estimades de 14.000 milions d'euros i fixa un objectiu d'ebitda de 4.800 milions d'euros el 2025.

Reynés va subratllar que el grup està "alineat amb els reptes de la transició energètica, i per això comptem amb un ambiciós pla estratègic al qual donen suport tots els accionistes".

Pel que fa a la retribució als seus accionistes, la companyia abonarà un segon dividend a compte el proper 15 de novembre de 0,40 euros/acció, íntegrament pagador en efectiu. Per a l'exercici complet del 2021, es va fixar un dividend total d'1,20 euros/acció.

"La nostra companyia sempre ha estat transparent i ha complert amb els seus accionistes. Hem anunciat el pagament del segon dividend a compte tal com està recollit en el nostre full de ruta", ha afegit Reynés.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés