Publicat 21/06/2021 09:09

Nadia Calviño demana reduir "ja aquest any" el deute i el dèficit a Espanya

La vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Assumptes Econmics, Nadia Calviño. Foto d'arxiu.
Alberto Ortega - Europa Press

   Afirma que "de moment ningú es planteja" retirar els estímuls extraordinaris

   BARCELONA, 21 juny (EUROPA PRESS) -

   La vicepresidenta segona i ministra d'Assumptes Econmics, Nadia Calviño, ha fet una crida a reduir "ja aquest any les rtios de deute i dficit sobre el PIB" a Espanya, aprofitant el creixement que augura per al país amb la recuperació després de la crisi de la covid-19.

   En una entrevista a 'El Periódico' que ha recollit Europa Press, ha explicat que a l'Eurogrup hi ha unanimitat per mantenir l'excepció a les regles fiscals el 2022: "A més, el BCE ha enviat un missatge clar que continuar amb el to expansiu de la política monetria".

   "De moment ningú es planteja una retirada d'aquests estímuls extraordinaris que pugui posar en risc la recuperació", i ha destacat que tots els organismes coincideixen que Espanya ser el país amb el major creixement en el bienni 2021-2022 de la Unió Europea (UE) i un dels més dinmics a escala mundial.

   Sobre la inflació, veu "previsible que el creixement dels preus es mantingui en els propers mesos a mesura que s'acceleri la recuperació", cosa que no considera un problema estructural perqu la inflació subjacent apunta a nivells molt baixos en els propers anys, ha subratllat.

PLA DE RECUPERACIÓ

   Calviño ha explicat que la recent aprovació del pla de recuperació espanyol "arriba després de molts mesos de feina i és un pas important perqu, quan acabi el procés formal d'aprovació a Brusselles, comencin a fluir els recursos financers" i es faci visible el seu desplegament, que ha de permetre una recuperació slida i sostenible, sense rebots.

   Segons ha explicat, el Govern central ha pressupostat 27.000 milions dels fons europeus per a aquest exercici --tot i que només en rebr 19.000 el 2021-- per "concentrar les inversions i les reformes en els primers anys, per aconseguir el mxim impacte anticíclic".

   "Espanya ser el major receptor de fons en el període, amb un 25% de les emissions de deute previstes per a aquest mateix any. Hem treballat amb la Comissió Europea aquest calendari per acompassar les emissions de deute a nivell nacional i a nivell europeu. El nostre programa nacional de deute és molt prudent i no hi ha cap problema per finanar les inversions que vulguem abordar", ha argumentat.

   S'ha mostrat optimista davant les accions previstes en el pla, ja que el Govern espanyol porta "tres anys desplegant aquesta agenda del canvi, avanant en reformes com la laboral i la de les pensions, per també en altres molt importants, com l'educativa i de la FP o les relacionades amb la transició ecolgica".

   Preguntada per si les discrepncies dins del Govern central poden dificultar l'execució del pla, ha assegurat que les reformes projectades són propostes de l'Executiu que, a més, han estat portades davant el parlament i "debatudes en les diferents comissions, frums d'experts, en converses amb els agents socials, amb les comunitats autnomes, amb les altres administracions" i amb el sector privat.

EMPRESES

   Ha defensat que el pla de recuperació beneficiar "tant les grans empreses tractores com a l'importantíssim teixit de pimes i d'autnoms", i que el seu objectiu és aconseguir és la modernització i la digitalització de tots els sectors.

   Preguntada pel funcionament del fons de rescat de la Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepi), ha dit que el seu equip treballa perqu totes les empreses siguin tractades igual, a partir d'informes sobre la seva situació i condició estratgica: "La bona notícia és que la recuperació est millorant les perspectives de les empreses".

   "Va reforant-se la seva solvncia i ampliant-se les seves possibilitats de finanament a través de les diferents vies del mercat, tant públiques com a privades", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés