Publicat 16/01/2018 13:38

Nadal diu que la tornada a la normalitat institucional permet entreveure certa recuperació turística a Catalunya

Álvaro Nadal
Europa Press

Ha destacat la importància de les inversions per gestionar l'arribada de turistes i evitar la "turismofòbia"

MADRID, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha afirmat aquest dimarts que la tornada a la normalitat institucional a Catalunya després de les eleccions del passat 21 de desembre ha permès a Catalunya tornar a la normalitat en les seves xifres turístiques "malgrat que encara queda molt per recuperar el terreny perdut".

"Podem començar a respirar tranquils ja que la tornada a la normalitat institucional està permetent una diferent visió i una millora en els resultats turístics a Catalunya. Queda molt per recuperar aquest terreny perdut en aquests tres mesos, però ja comencem a veure com les coses milloren", ha confirmat el ministre.

Durant la inauguració del IX Fòrum de Lideratge Turístic Exceltur que se celebra aquest dimarts a Madrid en l'avantsala de celebració de Fitur, Nadal ha explicat que les males dades turístiques registrades el passat any en el turisme català s'estan veient compensats en els primers compassos de l'any "amb bones notícies".

Segons ha explicat, els desfavorables resultats a Catalunya en els últims mesos de l'any van estar provocats tant pels atemptats terroristes registrats el passat mes d'agost a Barcelona com per la situació política.

Nadal ha confirmat que els atemptats van tenir un impacte en el turisme a Catalunya "encara que de forma moltíssim menor que en països d'Europa com Berlín, Londres, París que han sofert situacions similars", i que únicament van provocar una ralentització del creixement.

No obstant això va reconèixer que els esdeveniments polítics sí que van provocar uns "descensos enormes", tant en el volum de visitants nacionals i estrangers com de preus. Segons el ministre, aquesta situació es va mantenir fins a principis de desembre on es van registrar nivells d'ocupació molt baixos malgrat una baixada important de preus.

La situació va canviar després de les eleccions del 21 de desembre, on va haver-hi "un retorn a la normalitat institucional". "Després de l'efervescència política i d'esdeveniments conflictius s'ha tornat a la normalitat i això s'ha reflectit en les xifres turístiques", ha explicat Nadal, que va confirmar que les primeres dades d'ocupació de finalització d'any i Reis permeten entreveure una certa recuperació.

El ministre també ha destacat la important diversificació tant de productes com de mercats que aquesta aconseguint el mercat turístic espanyol gràcies a la inversió tant pública com a privada.

Nadal va explicar que el Govern central ha reforçat els serveis i les comunicacions per atendre a l'augment de turistes internacionals que el passat any va aconseguir els 82 milions, i ha reconegut que, malgrat les inversions privades i públiques, hi ha hagut moments puntuals de "congestió" turística.

"És bo que creixi la demanda, que hi hagi una iniciativa d'inversió, el que no és bo és que això es converteixi en una batalla política en això que s'ha mal anomenat 'turismofòbia' i que jo anomenaria més aviat vandalisme o atacs sense raó al sector turístic", ha lamentat el ministre.

SINERGIES ENTRE TURISME I TECNOLOGIA

D'altra banda, Nadal ha incidit que existeixen "unes sinergies i una combinacions extraordinàries" entre l'Agenda Digital i la política turística i ha remarcat que perquè tots els establiments turístics, "inclosa una casa rural enmig dels Pirineus", puguin donar serveis digitals és necessari comptar amb les infraestructures necessàries per a això.

En aquest sentit, el ministre ha reivindicat el desplegament de fibra realitzat a Espanya, que ha permès que el país compti amb la millor xarxa de fibra d'Europa i la tercera millor del món, i ha incidit que l'Executiu està treballant perquè el 2020 tota la població espanyola tingui accés a Internet de 30 Mbps.

Així mateix, ha defensat que els primers pilots de la tecnologia 5G que el Govern central té previst dur a terme aquest any inclouran també la seva aplicació per al sector turístic. Així, ha subratllat que aquesta tecnologia té per davant una "dècada d'innovació tecnològica" com ja va ocórrer amb el 4G i que es desconeix fins a on pot arribar.

TRANSFORMACIÓ DIGITAL

El fòrum organitzat pel 'lobby' turístic, que agrupa una trentena d'empreses turístiques, analitza durant la jornada d'aquest dimarts en diverses taules rodones com créixer sosteniblement i agilitar la transformació digital debatent les tendències turístiques globals, les noves fronteres de la digitalització per al turisme i les claus d'una nova gobernança turística, entre altres temes.

En la inauguració també ha intervingut el secretari general de l'Organització Mundial de Turisme (OMT) Zurab Pololikashvili, qui ha assegurat que el turisme internacional continuarà creixent en els anys vinents.

No obstant això ha afegit que encara s'han d'abordar certs reptes com la seguretat en les destinacions turístiques, la reducció dels impactes per aconseguir un turisme sostenible així com el desenvolupament tecnològic.

Per la seva banda, el president d'Iberia, Luis Gallego, també ha apostat per la sostenibilitat del turisme i va advocar per treballar per minimitzar l'impacte de l'increment de turistes i assegurar la qualitat del turisme, per la qual cosa la tecnologia es converteix en un element fonamental.

"El sector afronta l'important repte d'aconseguir un creixement sostenible que necessita l'economia, demanda la societat, i ens imposa el nostre entorn", ha assegurat Gallego, que ha afegit que està en mans del sector aconseguir-ho aprofitant les oportunitats de la tecnologia i avançant en els processos de digitalització.

Per la seva banda, el president d'Exceltur i conseller delegat d'Europcar Espanya, José María González, ha destacat la importància del sector turístic com a generador d'ocupació amb vuit anys de creixements superiors a l'economia nacional i ha recordat que el 2017 l'activitat turística va créixer un 4,4%.

En un fòrum en el qual s'aposta per la digitalització com a element diferenciador de competitivitat, el president d'Exceltur ha assegurat que "la sostenibilitat del model turístic i la capacitat per competir i reinventar-se està lligat als acompliments tecnològics i les polítiques turístiques".

Per això, ha finalitzat amb dues paraules que definirien el fòrum: tecnologia i empatia. "Tecnologia per competir i prendre les millors decisions i empatia de tots amb el turisme", ha apuntat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés