Actualitzat 03/03/2015 14:45 CET

Wales (Wikipedia) reivindica l'ús de les llengües minoritàries a Internet

El fundador de Wikipedia, Jimmy Wales
Foto: EUROPA PRESS

Baker (Fundació Mozilla): la llengua minoritària és un pas cap al client local

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

El fundador de Wikipedia, Jimmy Wales, ha reivindicat aquest dimarts la importància de les llengües minoritàries a Internet, en contraposició als que consideren que n'hi ha prou amb oferir continguts en anglès o altres llengües majoritàries només perquè "l'usuari de la xarxa les coneix. Això mai ha estat així, i ho serà encara menys quan internet arribi als països subdesenvolupats".

   "No és veritat que les llengües petites no importin a Internet", ha afirmat en una conferència al Mobile World Congress, que se celebra al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona fins al dijous.

   Ha explicat que l'ús de llengües minoritàries per fer entrades a la seva web està avançant molt a l'Índia, tot i que no a Àfrica, on la majoria de gent amb accés a internet tendeix a usar llengües majoritàries, com l'anglès i el francès.

   També ha participat a la conferència la presidenta de la Fundació Mozilla, Mitchell Baker, que ha defensat igualment l'ús de les llengües minoritàries com el primer pas per acostar-se al client local", cosa que considera clau perquè la gent usi un sistema de programari.

   "Vam ser pioners en l'ús de llengües a Internet, i ara oferim serveis en més de 100", ha dit Baker, i ha subratllat que el pas següent és adaptar el contingut a les necessitats locals.

NIVELL DE CONNEXIÓ AL MÓN

   Jimmy Wales ha assegurat que Wikipedia no seria com és avui si s'hagués desenvolupat a Silicon Valley, per les seves característiques: "És un projecte amb gran varietat de punts de vista. Esser a la bombolla emprenedora de Califòrnia no hauria donat resultat".

   També ha explicat en què consisteix el projecte Wikipedia Zero, que té com a objectiu que Wikipedia arribi a tot el món a través de permetre la connexió sense la necessitat de gastar dades d'accés a internet.

   Segons ell, perquè sigui possible primer s'hauria de tenir la infraestructura necessària als països on encara hi ha un baix percentatge de connexió.

   Wales assegura que Àfrica està vivint l'auge d'internet que es va viure els anys 90 als països occidentals, i que els pròxims 1.000 milions de persones amb accés a la xarxa "arribaran abans del que la gent creu".

   Ha posat com a exemple Nigèria, on menys de l'1% de la població estava connectada a internet l'any 2000, el 26% el 2011 i el 38% el 2013, i ha destacat el bon funcionament de la xarxa a aquest país per ser de nova construcció.

FORMACIÓ AL TERCER MÓN

   Mitchell Baker també s'ha referit a fer accions per millorar la inclusió en l'accés a internet.

   Baker ha remarcat que "el consum només és una part", i que el desenvolupament de la xarxa als països del tercer món també s'ha de basar en la formació de la població local, i en un teixit industrial propi del sector.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés