Actualitzat 27/06/2014 17:33

El Museu del Gas acull una mostra de fotos inèdites de Ramón de Baños, pioner del cinema català

Torre de l'Aigua de Sabadell
MUSEO DEL GAS

SABADELL (BARCELONA), 27 juny (EUROPA PRESS) -

El Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa acollirà l'exposició 'La bellesa de la màquina. Fotografia industrial de Ramón de Baños (1890 - 1980)', que recull imatges inèdites d'aquest polifacètic artista considerat un dels pioners del cinema català.

La presentació de la mostra ha tingut lloc aquest divendres a la seu del museu sabadellenc i ha tingut la presència del director general de la Fundació Gas Natural, Martí Solà, la directora del Museu del Gas, Eva Buch i el comissari de la mostra, Norbert Tomàs.

La mostra, que es podrà visitar a partir del 30 de juny, és fruit d'un extens treball d'investigació a l'Arxiu Històric de la Fundació, que segons el seu comissari ha permès descobrir "un material valuós" per explicar la història de la ciència i de la tècnica al nostre país.

Tomàs ha destacat la sensibilitat de la Fundació Gas Natural Fenosa per "invertir en cultura i preservar un arxiu com aquest que té 170 anys d'història" i ha assegurat que aquesta primera exposició tan sols és la punta de l'iceberg, ja que aquest arxiu té un fons documental de gran valor.

Ha explicat que la mostra inclou una cinquantena d'imatges inèdites preses per l'artista a qui l'empresa Catalana de Gas i Electricitat SA, predecessora de Gas Natural, havia contractat diverses vegades per fotografiar alguns dels seus establiments o alguns treballs que la companyia realitzava.

Entre aquestes, destaquen una trentena de fotografies d'un àlbum del 1947 de maquinària i arquitectura industrial que l'empresa va encarregar al conegut artista amb la finalitat de documentar i fer publicitat del seu patrimoni i la seva capacitat de producció.

Per a Tomàs, aquesta és una mostra amb diverses vocacions, ja que d'una banda és pedagògica "perquè el públic aprengui a mirar fotografia", però també té una vessant científica, ja que mostra com era una indústria d'aquella època.

Pel que fa a les imatges, el comissari assegura que l'artista desenvolupa un estil fotogràfic propi que li permet embellir la maquinària com si es tractés d'un objecte d'orfebreria: "Les fotografies estan tractades amb l'estètica de la nova objectivitat i de Banys utilitza el concepte psicològic de la imatge".

Així, es tracta de fotografies netes, ben estructurades i retocades "al nivell d'una obra d'art que posen la pell de gallina", explica el responsable de la mostra que afegeix que l'artista utilitza el retoc per redibuixar la fotografia i portar-la a un nivell molt depurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés