Actualitzat 06/06/2014 14:24

Multes per a quatre acusats per desordres en un acte de Díez (UPyD) a la UAB

Rosa Díez (UPyD) en el juicio a 5 independentistas por altercados en UAB en 2010
Foto: EUROPA PRESS

Absolen els cinc independentistes de les altres acusacions per coaccions i incitació a l'odi

BARCELONA, 6 Jun. (EUROPA PRESS)

El Jutjat Penal 1 de Sabadell (Barcelona) ha condemnat per un delicte de desordres a multes de fins a 1.200 euros quatre dels cinc acusats per irrompre i alterar una conferència de la líder d'UPyD, Rosa Díez, en la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el març del 2010.

   En la sentència, recollida per Europa Press, la jutge condemna per un delicte de desordres Laura R.M., Guillem G.C., Aitor B.A. a una multa de 1.050 euros, i Oriol C.D. a 1.200 euros perquè considera que en la protesta independentista es "va pertorbar greument" l'ordre d'un acte acadèmic, mentre que absol de tots els càrrecs a Eudald C.C.

   Alhora, absol tots els acusats dels delictes de coaccions, contra la integritat moral, provocació a l'odi i la violència contra grups per motiu d'ideologia i impedir l'exercici de llibertats de reunió o manifestació, ja que en els incidents "no hi va haver danys, lesions, ni es van obstaculitzar vies de manera perillosa ni es va impedir a ningú exercir els seus drets cívics".

   Segons es considera provat en la sentència, el 5 de març del 2010 Rosa Díez va ser convidada a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB per impartir una conferència en la sala d'actes en el marc de l'assignatura que impartia el professor Joaquim Molins López-Rodó.

   Per tal de protestar per la presència de Díez, una cinquantena de persones es va concentrar a la plaça Cívica de la universitat llançant proclames contra la diputada, les seves posicions polítiques, i a favor de la independència --'Fora feixistes de la universitat', 'Que se'n vagin', 'In-inde-independència' i 'Ni França, ni Espanya, Països Catalans'-- i després van irrompre a la sala d'actes abans de la seva arribada malgrat que l'aforament era ple.

   Allà, es van pujar a la tarima i a la taula dels conferenciants, i quan Díez va intentar entrar a la sala, va haver de fer marxa enrere "davant de les aglomeracions que hi havia als passadissos i el clima de gran tensió existent", si bé no consta que els acusats estiguessin relativament a prop seu.

   Finalment, l'acte es va realitzar en una altra sala, i tot i que un grup donés cops a les parets mentre es realitzava, "no van impedir la seva celebració", tot i que a la seva sortida un grup va perseguir i va increpar la política fins al cotxe.

"EXALTACIÓ A L'AULA"

   Per a la jutge, aquests fets són constitutius d'un delicte de desordres --malgrat que admet el dret de les persones d'expressar la seva discrepància política en un acte d'aquestes característiques-- perquè es va generar una greu pertorbació de l'ordre públic, ja que hi va haver "un ambient d'exaltació a l'aula, que van provocar persones que van entrar abruptament" i que es va mantenir en un llarg període de temps.

   En canvi, rebutja un delicte de provocació a l'odi i a la violència contra grups polítics perquè els manifestants no van incitar a ningú perquè actués com ells, i tampoc queda demostrat que els acusats "portessin a terme acte delictiu basat en la discriminació ni que incitessin a ningú".

   "El grup va entrar en la sala d'actes per desenvolupar clarament la seva protesta, la seva oposició, alterar l'ordre, fer-se sentir, però de cap manera pot sostenir-se que es volgués incitar altres a cometre fets delictius d'acord amb motius de discriminació ideològica", insisteix.

   Tampoc veu provat que els manifestants, amb la seva actuació, volguessin evitar que la conferenciant impartís la seva xerrada, pel que descarten un delicte de coaccions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés