Publicat 28/5/2020 16:28:48 +02:00CET

Motor.- El Govern engegarà una oficina tècnica per evitar el tancament de Nissan

El president Quim Torra es reuneix amb els consellers Pere Aragonès, Àngels Chacón i Chakir  El Homrani sobre el tancament de les plantes de Nissan a Barcelona.
GOVERN

Chacón censura el "menyspreu" de Nissan cap als seus treballadors i administracions

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern engegarà "immediatament" una oficina tècnica per fer seguiment en temps real i treballar en propostes que evitin el tancament de les plantes de Nissan en la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, totes elles a Barcelona.

Així ho ha dit el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, en roda de premsa telemàtica juntament amb el president Quim Torra, i els consellers d'empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani.

"Cal posar en conjunt els interessos de tots els implicats: treballadors, alcaldes i territoris, teixit productiu i cadena de valor de Nissan a Catalunya. És el moment de sumar interessos per la continuïtat de Nissan a Catalunya", ha assegurat.

Aquesta oficina tècnica, en la qual participaran responsables dels departaments dirigits pels tres consellers, permetrà una major coordinació en les respostes, ha dit Aragonès.

El vicepresident ha indicat que Nissan dóna per tancada la decisió, però ha asseverat que es farà tot el possible per revertir-la: "Nissan no pot marxar sense més. Ha d'assumir la responsabilitat de les persones i el territori que vol deixar enrere".

En aquest sentit, El Homrani ha remarcat que el "tancament traumàtic" de les plantes de Nissan a Barcelona no només incideix en els seus 3.000 empleats, sinó també en els proveïdors i empreses subcontractades que depenen d'ella, la qual cosa afecta a més de 25.000 famílies.

Ha defensat que la planta és "objectivament viable", com s'explica amb els seus gairebé 100 anys d'història a Catalunya, i ha assegurat que el seu departament garantirà els drets de tots els treballadors afectats.

EL HOMRANI DEMANA MODIFICAR LA NORMATIVA LABORAL

El conseller ha criticat que l'actual normativa laboral a nivell estatal fa que no se sigui competitiu en la defensa del teixit industrial, sobretot, si es compara amb altres països, i ha demanat "valentia" per modificar-la.

"Ens fa ser poc competitius a l'hora de defensar el teixit industrial quan és tan barat i no es té despesa en sortir d'un país i quan no es té l'autorització administrativa dels expedients de regulació", ha subratllat.

"COP DUR"

Per la seva banda, Chacón ha valorat la decisió de Nissan com un "cop dur" per al sector industrial i d'automoció català i, especialment, per als treballadors de les plantes de Barcelona.

Ha censurat el "menyspreu" de la multinacional japonesa cap als seus empleats i cap a la Generalitat i el Govern central, implicats en les negociacions per evitar el seu tancament i que li van arribar a presentar un pla de competitivitat que no ha rebut resposta.

25 MILIONS DE SUPORT PÚBLIC

La consellera ha recordat que la Generalitat ha contribuït amb 25 milions d'euros en els últims 15 anys a la planta de Nissan a Barcelona, amb projectes industrials i de manteniment dels llocs de treball: "No ha estat per falta de suport públic el que se'n vagi".

Ha assenyalat que treballaran perquè Nissan tregui algun projecte de la seva aliança per a la planta i es creïn alternatives industrials per aquesta, i ha sostingut que la "cooperació" que rebrà per part de la Generalitat serà solament per revertir la seva decisió de tancament o compensar els perjudicis que provocarà.