Actualitzat 19/2/2019 14:37:27 +00:00 CET

Mostren pancartes en favor dels presos independentistes en la inauguració del World Law Congress


Marta Fernández Jara - Europa Press

Diversos parlamentaris d'ERC donen suport als protagonistes de la protesta

MADRID, 19 Feb. (EUROPA PRESS) -

Un grup de 13 joves que s'han identificat inicialment com estudiants de Dret de Barcelona però que integren una plataforma universitària "en defensa del dret a l'autodeterminació" han esgrimit pancartes amb lemes en favor de l'independentisme i contra el sistema judicial espanyol en l'acte d'inauguració del World Law Congress que acull el Teatro Real de Madrid i en el qual participaven la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas.

Amb llaços grocs, els estudiants han mostrat les seves pancartes a diferents punts de la sala tot just quan acabava la intervenció de Delgado i començava la de Gonzalez Rivas, si bé alguns membres de l'organització els han retirat els cartells i l'acte inaugural d'aquest esdeveniment en el qual participen més de 2.000 juristes de tot el món ha continuat sense arribar a interrompre's.

"Llibertat per a tots els catalans presos polítics i exiliats", deia el cartell que sostenia un dels participants, que es diu Gabriel. Diu que no es pot consentir que dins d'aquest macro congrés internacional es visqui "en un món apart" quan al Tribunal Suprem es reprèn el judici als líders independentistes.

Mentre alguns dels seus companys subjectaven cartells amb la llegenda "justícia fake", un altre dels estudiants acreditats i asseguts dins la sala ensenyava als presents una pancarta amb fotografies dels condemnats per l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu el 2016 amb el lema "829 dies a la presó".

També han mostrat un altre cartell amb imatges de suposats "amics del govern indultats". Critiquen que aquest congrés internacional doni un premi per destacar la tasca en honor de la justícia i la pau al rei Felip VI, "com si no hi hagués --diuen-- repressió a la dissidència política" a Espanya.

Després d'intentar sense èxit interrompre l'acte inaugural i mentre el president del Tribunal Constitucional seguia amb el seu discurs, alguns membres de l'organització els han retirat els cartells, si bé no han hagut d'abandonar la sala i han seguit la resta de l'acte des dels seus seients.

Diuen que, com que s'han desplaçat a Madrid, alguns d'ells acudiran de públic en el judici al Tribunal Suprem. Al congrés només hi havien assistit per mostrar les seves pancartes, gravar l'acció i difondre-la en les xarxes socials, sobretot, perquè s'oposen al fet que el rei rebi el guardó que li entregaran en l'acte de clausura, aquest dimarts.

ERC DONA SUPORT ALS PROMOTORS DEL BOICOT

Després de la protesta, fora del Teatro Real es concentrava una vintena d'estudiants del mateix grup esperant els seus companys. Tots, nascuts al voltant de l'any 2000, han estat identificats per la Policia Nacional, davant la qual cosa, un grup de parlamentaris d'ERC que es trobaven al Tribunal Suprem seguint els interrogatoris del judici pel procés s'han acostat per "donar-los suport".

Es tractava en particular dels diputats de la formació Gabriel Rufián i Carolina Telechea, així com dels senadors Marta Vilalta i Bernat Piconell i de la diputada al Parlament de Catalunya Ruth Rivas, els qui han mantingut un intercanvi amb els protagonistes de l'intent de boicot, integrants d'Unis x La República.

"Els han retingut i els han demanat la documentació. Segurament si hagués estat una manifestació de Vox això no hauria passat", ha dit Rufián en declaracions als mitjans.

No descarta que els acabi arribant una multa "per qualsevol cosa" i crida a reflexionar sobre el fet que això "no és només entre 'indepes' i l'Estat" perquè, afirma, "si es violen els drets civils d'una col·lectivitat l'única cosa que cal preguntar-se és quin serà el següent col·lectiu".