Publicat 25/08/2015 13:02

Mor a Madrid després d'una llarga malaltia el diputat i històric dirigent socialista José María Benegas

Va participar en l'elaboració de la Constitució i l'Estatut i ha estat protagonista destacat de la història recent de País Basc

BILBAO, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

El diputat i històric dirigent socialista José María Benegas 'Txiki', ha mort aquest dimarts a Madrid als 67 anys, després d'una llarga malaltia. Protagonista dels esdeveniments polítics més importants de la història recent del País Basc, assegurava, d'ell mateix, que va dedicar "la seva vida" a "lluitar per la pau al País Basc".

José María Benegas Hadad va néixer a Caracas el 25 de juliol del 1948, ja que el seu pare va ser exiliat durant la Guerra Civil. Tot i això, la família va tornar a Espanya el 1956 i es va assentar definitivament a Sant Sebastià.

Benegas va cursar estudis de batxillerat a la capital guipuscoana, tot i que es va llicenciar en Dret per la Universitat de Valladolid. Advocat laboralista, va ingressar en UGT i el PSOE el gener del 1972.

Per aquesta època, va obrir amb Ramón Jáuregui i Enrique Iparaguirre la primera assessoria laboral per a treballadors del País Basc a Errenteria (Guipúscoa). En aquesta època, va ser detingut diverses vegades, l'última d'elles el juny del 1976. El 1974, al Congrés de Suresnes, va ser elegit membre de la Comissió executiva del PSOE presidida per Felipe González, a la qual va pertànyer 23 anys, fins a l'arribada de Joaquín Almunia a la Secretaria General.

Durant aquest període va desenvolupar els càrrecs de secretari d'organització (1984-1994) i secretari de Relacions Polítiques i institucionals (1994-1996). Ha estat també President de la IUSSY (Internacional de Joves socialistes), en què va figurar sota el nom de Pablo Ruiz.

Quan l'organització basca del PSOE es va transformar en Partit Socialista de País Basc va ser elegit secretari general de la formació el mes de març del 1977, responsabilitat que va desenvolupar fins al Congrés del 1988 que va ser elegit president dels socialistes basc, càrrec que va ocupar fins al 2003.

Va ser conseller d'Interior del Consell General del País Basc, presidit per Ramón Rubial, entre 1978 i 1979, i conseller polític durant la Presidència de Carlos Garaikoetxea fins a les primeres eleccions autonòmiques celebrades el 1980.

Durant la transició, va participar directament en l'elaboració de la Llei d'Amnistia d'octubre del 1977 i li va correspondre la seva defensa al Congressos dels Diputats en representació del grup socialista. També va participar en l'elaboració de la Constitució del 1978, amb la defensa del títol VIII que regula l'Estat de les Autonomies en el ple del Congrés dels Diputats. Va participar, alhora, en la confecció de l'Estatut de Gernika i va formar part de la Comissió Constitucional del Congrés en la qual es va debatre.

"LLUITAR PER LA PAU AL PAÍS BASC"

Segons recull la seva pròpia pàgina web, Txiki Benegas va dedicar "la seva vida" a "lluitar per la pau al País Basc". De fet, va impulsar i va negociar dos dels grans acords en la lluita contra el terrorisme, el Pacte de Madrid del 1987 i el d'Ajuria Enea, el 1998.

Candidat a lehendakari pel PSE a les eleccions autonòmiques del 1986, va vèncer en escons al PNB (19 front a 17), tot i que no en vots. A aquest comicis van seguir deu anys de governs de coalició PSE-PNB.

Des del 1977 fins avui va ser diputat al Congrés per Biscaia, a excepció d'una legislatura, en què va ser parlamentari en la Cambra basca. A més, entre 2004 i 2008 va presidir la Comissió d'Exteriors al Congrés dels Diputats.

José María Benegas és autor de diverses obres i assajos sobre el socialisme i la violència al País Basc, i va desenvolupar la tasca d'articulista en diversos diaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés