Publicat 26/12/2021 09:48

Mor als 90 anys Desmond Tutu, figura clau en la lluita contra l'Apartheid

Archivo - Arxivo - L'arquebisbe emrit de Sud-frica, Desmond Tutu
MICHELLY RALL - Archivo

MADRID 26 des. (EUROPA PRESS) -

L'arquebisbe emrit de Sud-frica i premi Nobel de la Pau, Desmond Tutu, un dels grans símbols de la lluita contra l'Apartheid, ha mort aquest diumenge als 90 anys a Ciutat del Cap, ha anunciat el Govern sud-afric.

Ho ha anunciat el president sud-afric, Cyril Ramaphosa, que ha descrit la seva defunció com "un altre episodi de dol nacional durant l'adéu a una generació que ens va lliurar una Sud-frica alliberada", en el comunicat oficial recollit per News24.

Tutu havia estat hospitalitzat diverses vegades els últims anys per tractar infeccions associades amb el cncer de prstata que va patir durant la dcada dels 90.

Va morir "en pau" durant la seva convalescncia al centre d'atenció mdica per a pacients d'avanada edat Oasi, a Ciutat del Cap, ha informat la doctora Ramphela Mamphele, presidenta interina de la fundació de l'arquebisbe, en una declaració en nom de la família Tutu, sense donar detalls sobre la causa de la mort.

El nom de Tutu est unit per importncia al del gran líder de la lluita pels Drets Civils a Sud-frica, Nelson Mandela, units malgrat les seves diferncies en la lluita contra l'Apartheid en Sudáfica; una política de segregació racial "per naturalesa dolenta, immoral i absolutament irreconciliable amb la paraula de Déu", va declarar en el seu moment el sacerdot anglic, nascut el 1931 a Klerksdorp, en l'antiga república del Transvaal, durant el que es coneixia com l'Unió Sud-africana.

La seva figura va comenar a cobrar extraordinria prominncia elde 1978, com a director del Consell Eclesistic Sud-afric, punta de llana en la seva campanya contra la segregació. Sis anys després, Tutu va rebre el Premi Nobel de la Pau, abans de ser nomenat arquebisbe de Ciutat del Cap el 1986, un dels anys més violents de l'era de l'Apartheid.

En aquests moments, Tutu va redoblar els seus esforos per aconseguir la imposició de sancions contra el Govern, va dirigir marxes de protesta i va fer servir el seu púlpit per desafiar la repressió estatal. Amb la victria de Nelson Mandela com a primer president de la República de Sud-frica el 1994, Tutu va assumir un nou paper com a president de la Comissió de deb i Reconciliació del país.

La comissió va investigar les atrocitats de l'Apartheid, i Tutu va passar a adoptar una funció unificadora entre blancs i negres del país, al mateix temps que va adoptar una postura crítica contra els successius governs de l'histric Congrés Nacional Afric (el partit de Mandela), al que va criticar durant anys pels seus escndols de corrupció, el major obstacle per aconseguir la utopia de la "nació arcoiris" en la qual esperava que es convertís el país.

De 2007 a 2013, ja en els seus últims anys de vida pública, Tutu va presidir l'organització dels Ancians, un grup independent de veterans líders mundials que van treballar junts per la pau i els Drets Humans.