Moody's adverteix que els comptes públics suportaran el major pes de l'envelliment a Espanya

Ancià, persona major
CEDIDA / AIS GROUP
Publicat 8/11/2018 11:42:36CET

Astúries, Castella i Lleó i Galícia seran regions "especialment vulnerables" per l'envelliment

MADRID, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

Moody's adverteix que la població per sobre dels 65 anys representarà més del 31% del total a Espanya el 2040, i avisa que els comptes públics suportaran el major pes de l'envelliment, amb un alça en les despeses sanitàries i socials que també afectarà negativament els comptes de les comunitats autònomes, i seran "especialment vulnerables" Astúries, Castella i Lleó i Galícia. Per la seva banda, l'impacte en el sector privat serà "més limitat".

Un informe sobre l'impacte de l'envelliment poblacional en els comptes públics a Espanya, elaborat per Moody's, adverteix que l'envelliment de la població afegirà tensió al sistema nacional de la Seguretat Social, un dels punts més vulnerables dels comptes públics.

"El dèficit de la Seguretat Social registrat el 2017 va ser de l'1,4% del PIB, la qual cosa representa prop de la meitat del dèficit públic", sosté el vicepresident i analista sènior de Moody's, Antonio Tena, que recorda a més que el Fons de Reserva de la Seguretat Social es troba ja "gairebé esgotat".

L'informe subratlla que l'augment en les despeses sanitàries i socials també afectarà negativament els comptes de les comunitats autònomes, que, des del 2002, han assumit la competència de regular i proveir atenció sanitària i social, cost que significa prop del 50% dels seus pressupostos autonòmics.

Així mateix, apunta que, mentre la població espanyola ha envellit de manera continuada, en la línia amb la mitjana europea, l'estructura demogràfica canviarà a una forma "molt més accentuada" durant les properes dues dècades. Així, la població per sobre dels 65 anys representarà més del 31% del total el 2040, davant de menys del 20% el 2018.

200.000 HABITATGES ANUALS TRANSMESOS EN HERÈNCIA DES DEL 2030

Moody's sosté que l'impacte d'aquest envelliment poblacional en el sector privat serà, no obstant això, més limitat i conseqüència del canvi en els hàbits de consum, així com de l'increment encara en el nombre de llars. "La població jubilada serà un important objectiu de mercat per a alguns sectors empresarials", pronostica.

D'altra banda, creu que el sector immobiliari i algunes titulitzacions podrien patir un debilitament en la qualitat de crèdit com a conseqüència de la demanda residencial més baixa i de la caiguda de preus especialment fora de les grans zones urbanes.

Del costat de l'oferta, calcula que prop de 200.000 habitatges seran transmesos en herència anualment a partir del 2030. Aquelles regions més afectades per l'envelliment, com Astúries, Castella i Lleó i Galícia seran "especialment vulnerables".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.