Actualitzat 05/07/2021 15:40

Montserrat Ballarín obre la III Universitat d'Estiu de Mercabarna, sobre alimentació sostenible

Ballarín (Mercabarna) inaugura la tercera Universitat d'Estiu de l'entitat
PERE COTS - MERCABARNA

La primera jornada planteja una agricultura menys intensificada i cadenes alimentàries locals

BARCELONA, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, i el president de Mercasa, José Ramón Sempere, han inaugurat aquest dilluns la tercera edició de la Universitat d'Estiu de Mercabarna, que se celebra fins dimecres.

Durant aquests tres dies reunirà docents, investigadors, professionals i empreses per tractar les tendències i reptes del sector agroalimentari, amb el focus posat en l'alimentació sostenible, segons un comunicat de Mercabarna aquest dilluns.

La primera jornada ha servit per mostrar el consens entre els ponents sobre la necessitat que tots els agents de la cadena alimentària treballin de manera conjunta amb les administracions i la societat per aconseguir un sistema sanitari més sostenible.

Ballarín ha assegurat que Mercabarna "no podia faltar" en aquest debat i que l'acte ha de ser un espai de trobada del sector per impulsar sinergies i transferència de coneixement.

Sempere ha considerat que cal abordar aquest debat per l'evidència que "tan sols el 60% dels recursos naturals explotats per l'home es regeneren" i que la població mundial no para de créixer.

LLEI PIONERA

La primera conferència de la trobada ha anat a càrrec de la sots-directora general d'Inspecció i Control Agroalimentari de la Generalitat, Glòria Cugat, que ha explicat el punt en què es troba la Llei de prevenció de pèrdues i desaprofitament alimentari, aprovada al Parlament el 2020.

Fins ara s'han fet reunions sectorials, i al febrer van començar les tasques per desplegar la norma tenint en compte les propostes que es van rebre a través d'una consulta pública.

Cugat ha destacat que es tracta d'una llei "pionera" per la inclusió de tota la cadena alimentària i pel fet que prioritza la prevenció del desaprofitament en origen.

CONSUM DE TEMPORADA I LOCAL

El director de la Càtedra Unesco de Sostenibilitat, Félix Morató, i l'expert en seguretat alimentària de la FAO Alex Godoy han repassat els reptes de la cadena de subministrament alimentosa i han coincidit que el creixement poblacional obliga a "buscar nous sistemes de producció agrícola" per rebaixar la intensitat de l'agricultura.

Tots dos han afegit que s'han d'aconseguir cadenes més curtes i més locals, i conscienciar la ciutadania que ha de consumir aliments de temporada i proximitat.

També s'ha fet una taula rodona per presentar iniciatives d'aprofitament alimentari: hi han participat la directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, Gaby Susana; la CEO d'Espigoladors i Im-Perfect Food, Mireia Barba; la directora de Comunicació d'Aecoso, Nuria Pedraza, i el secretari general de World Central Kitchen, Javier García.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés