Publicat 01/04/2015 13:52

Montoro no aclareix a l'ACM el sou mitjà dels secretaris d'Estat per saber el dels alcaldes

Miquel Buch
EUROPA PRESS

Buch demanarà als grups catalans a les Corts que obliguin el Govern espanyol a pronunciar-se

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, no ha concretat al president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, quin és el sou mitjà dels secretaris d'Estat el 2014 per saber què han de cobrar els alcaldes.

En una carta que l'ACM va enviar a Montoro a final de gener li sol·licitaven "informació clara" i un certificat de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat que indiqués la retribució mitjana dels secretaris d'Estat, tenint en compte que el sou dels alcaldes ha de determinar-se prenent com a referència el d'aquests càrrecs.

En la missiva de resposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Francisco Muñoz, recorda a Buch que el límit màxim total de les retribucions que poden percebre els membres de les corporacions locals correspon fixar-lo als Pressupostos Generals de l'Estat d'acord amb la naturalesa del consistori i la seva població, entre d'altres criteris.

Basant-se en aquesta llei, el màxim que poden percebre els membres de les corporacions locals per a tots els conceptes és de 100.000 euros anuals, però com el seu sou ha de prendre com a referència el dels secretaris d'Estat, l'ACM va comprovar, basant-se en dades penjades en el Portal de la Transparència del Govern espanyol, que alguns d'ells cobren sous superiors a aquesta xifra.

Precisament, segons l'esmentat portal, Muñoz percep 106.986 euros; el secretari d'Estat de Comunicació i el de Relacions amb les Corts del Ministeri de Presidència, més de 110.000 euros; el de Seguretat del Ministeri d'Interior, més de 104.000; el de Cultural del Ministeri d'Educació, més de 110.000; el de la Seguretat Social del Ministeri d'Ocupació, 108.422, i el de Turisme i el de Telecomunicacions del Ministeri d'Indústria, més de 108.000 també, entre d'altres.

Tot i això, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques es limita a destacar que la llei de Pressupostos del 2014 determina el límit màxim total que poden percebre els membres dels consistoris, i que aquestes quanties "romandran vigents mentre no siguin modificades" a través de l'esmentada norma per a exercicis successius, podent modificar-se si algun municipi augmenta o no la seva població.

En relació a com determinar el límit de població, Muñoz recorda que es declaren oficials les xifres de població resultants de la revisió del padró municipal referides a 1 de gener.

També constata que en el Portal de la Transparència del Govern espanyol figuren les retribucions dels secretaris d'Estat, i que les dades incloses són les recollides en la documentació oficial de cada òrgan o entitat pública.

REACCIÓ DE BUCH

Davant de la resposta rebuda, el president de l'ACM, que agrupa el 97% dels municipis de Catalunya, ha lamentat que el Govern de l'Estat deixi un altre cop els ajuntaments "navegant en el dubte", i els ha exigit que ho aclareixin, sobretot perquè queden menys de dos mesos per a les municipals i molts ajuntaments es renovaran i hauran de saber què fer.

"No pot ser que ens generin aquests dubtes jurídics perquè els ajuntaments es pregunten a qui han de fer cas per no caure en incompliments", ha destacat en declaracions a Europa Press, i ha demanat a l'Executiu central que actuï amb humilitat i reconegui el seu error.

Per aquesta raó, demanaran als grups parlamentaris catalans al Congrés i Senat que impulsin iniciatives perquè el Govern espanyol es vegi obligat a aclarir-ho i admetin que "s'han equivocat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés