Montoro demana rigor a Catalunya i València en despesa i critica nous governs autonòmics

Actualitzat 31/3/2016 16:23:18 CET
Cristóbal Montoro presenta el déficit del 2015
EUROPA PRESS

Creu que les mesures adoptades seran "suficients" i que no caldrà la intervenció

   MADRID, 31 Març (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha exigit a la Generalitat tant de Catalunya com de la Comunitat Valenciana que siguin "més rigoroses" en la despesa i més eficaces en l'ús dels recursos públics, ja que entre totes dues absorbeixen gairebé la meitat de la desviació del dèficit públic registrat per les comunitats autònomes l'any passat, de l'1,66% sobre el 0,7 compromès.

   Montoro ha admès que utilitza un to crític amb Catalunya des de fa temps perquè l'Executiu català "va dedicar l'any passat a convocar o no eleccions". "Així es treballa molt malament", ha dit.

   Respecte a la Comunitat Valenciana, ha advertit contra qui la situa com a "sant i senya d'un govern a Espanya", i ha esperat que no sigui referent com a mínim pel que fa "a la correcció del dèficit", en al·lusió al 'govern a la valenciana' pel qual aposta Podem en la seva negociació amb el PSOE.

   El ministre ha criticat en general el treball dels nous governs autonòmics sorgits de les eleccions de l'any passat, "governs de consens que sembla que no serveixen més que per fer anuncis de despesa, això és perjudicar la recuperació econòmica". Els ha exigit a tots un compromís públic amb el compliment dels objectius d'estabilitat. "Quan estan amb mi, és al que es comprometen", ha apuntat.

   Montoro ha censurat que aquests governs regionals demanin més fons a Hisenda per cobrir les despeses i que culpin el sistema de l'estat dels seus comptes, quan hi ha d'altres comunitats que en la seva situació de finançament sí que han complert: Canàries i Galícia --el País Basc, que també ha complert, té un règim fiscal propi--. "Això demostra que l'objectiu, tot i ser ambiciós, es podia complir", ha assenyalat.

   Ha assegurat que és obligació del Govern central en funcions "empènyer" aquestes comunitats al compliment dels objectius d'estabilitat, sobretot perquè hi obliga Brussel·les, i perquè és responsabilitat dels membres de la UE complir les regles comunitàries, i ha advertit algun govern autonòmic, sense esmentar-ne cap, que si no compleixen ara, potser un dia "tinguin altres obligacions a complir" però "potser no estiguin a la UE".

   Ha deixat clar que les advertències que s'han establert ara seran suficients per corregir el camí del dèficit de les CA, que no caldrà arribar a la intervenció dels comptes autonòmics i que tampoc el Govern central, en funcions, no tindria temps de fer. "Estem aplicant les primeres mesures de la llei sense necessitat, espero, d'arribar a prendre'n d'altres", ha reiterat.

"SEGUEIXI PARLANT, PERÒ PAGUI"

   Cristóbal Montoro ha estat molt crític amb els compromisos de despesa que anuncien alguns dels nous governs autonòmics, tot i que en cap moment n'ha citat cap. "Governar no és dir que les prioritats són totes i que algú em finançarà. Qui és aquest algú? Els impostos dels espanyols i la confiança que generem perquè ens financin el dèficit", ha dit.

   Ha afegit que governar és elegir i no lamentar-se "tot el dia de les necessitats de despesa". "Perquè si això és governar, arribem a tots els acords de govern que vulgui", ha dit, en el que podria ser també una advertència al futur govern nacional que negocia el PSOE i als 60.000 milions més de despesa que li planteja Podem.

   Ha exigit als socis dels governs autonòmics --"aquesta forma tan consorciada de governar a Espanya"-- que no "s'escudin els uns amb altres" per culpar-se d'un augment de despesa i que si volen aprovar-ne un, també aprovin un ajust per una altra banda. I que mentre vagin complint la reducció de dèficit i deute poden seguir "parlant". "Digui tots els divertiments que entengui, però pagui sense pestanyejar, que és al que obliga la llei", ha afegit.

   Montoro ha insistit en la idea que no s'exigeix als governs autonòmics que redueixin la despesa, que facin ajustos, sinó que utilitzin els 10.000 milions addicionals el 2016 per pagar el que tenen previst i estan ja executant. "A veure si tots ens apliquem sensatament els compromisos als quals hem d'arribar", ha subratllat. "A Espanya no hi ha marge per gastar més si volem consolidar la recuperació econòmica", ha sentenciat.