Montoro corregeix el tancament de dèficit del 2015 i ho deixa al 5%

Actualitzat 7/4/2016 11:00:00 CET
Cristóbal Montoro, ministro de Hacienda
EUROPA PRESS

MADRID, 7 Abr. (EUROPA PRESS)

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, ha avançat aquest dijous que la Intervenció General de l'Estat (IGE) recalcularà la dada de tancament del dèficit del 2015 per un canvi de criteri d'Eurostat, per la qual cosa finalment l'exercici es va saldar amb un desequilibri pressupostari de les administracions públiques del 5%, gairebé dues dècimes per sota del que es va avançar inicialment.

   Durant la seva compareixença davant la Comissió d'Hisenda del Congrés, Montoro ha explicat que l'Eurostat ha decidit que l'assignació temporal de les taxes per utilització de l'espectre radioelèctric es faci quan es materialitzin les operacions.

   En el cas d'Espanya, això suposa consignar en els comptes del passat any 1.600 milions d'euros d'ingressos addicionals, la qual cosa es tradueix en un 0,18% menys de dèficit, fet pel qual el tancament de l'any per al conjunt de l'Estat espanyol quedarà en el 5%, encara per sobre de l'objectiu pactat amb Brussel·les del 4,2%. Si es tenen en compte les ajudes financeres --que no es computen en el Procediment del Dèficit Excessiu--, la dada s'eleva al 5,08%.

   Atès que aquesta operació només afecta l'Administració General de l'Estat espanyol, el seu dèficit es queda definitivament en el 2,53% sense ajudes financeres, una mica menys del 2,7% del que s'havia informat inicialment i encara millor respecte a l'objectiu del 2,9% que es perseguia.

ALTRES OPERACIONS

   A més, el ministre en funcions ha assenyalat un altre efecte "comptable" que afecta, en aquest cas, les comunitats autònomes fonamentalment, i que són les operacions 'one-off' d'inversió a través de concessions, que s'eleven a 1.800 milions d'euros, un 0,18% del PIB.

   "Sense aquesta despesa no recurrent, el dèficit a Espanya hauria tancat en el 4,8%, sense explicar les ajudes financeres", ha insistit Montoro, i ha apuntat que hi ha un altre tipus de despeses puntuals --com el dels tractaments de l'hepatitis C (1.090 milions) o les inversions després del terratrèmol de Llorca (Múrcia)-- o operacions d'incorporació d'entitats a l'Administració pública la desaparició de la qual en els propers exercicis també contribuirà a l'equilibri pressupostari autonòmic.

   En aquest punt, el titular d'Hisenda en funcions ha defensat l'"esforç" de les comunitats per reduir el seu dèficit durant aquesta legislatura a la meitat, del 3,33% del 2011 a l'1,66% de l'any passat.

RECONÈIXER L'ESFORÇ AUTONÒMIC

   "Això significa un reconeixement del seu paper també en el despertar del creixement econòmic i de la creació d'ocupació", ha dit, i ha felicitat igualment les corporacions locals, que han passat del dèficit al superàvit (0,44% l'any passat) i que podria fins i tot millorar "algunes desenes" quan es tanqui l'exercici a final d'any, la qual cosa ajuda a compensar el desequilibri d'altres administracions.

   Montoro ha aprofitat així aquesta dada per defensar la feina de regidors i alcaldes, i per posar en valor que no ha estat necessari tancar ajuntaments, com es va arribar a plantejar el 2012 per aconseguir un sanejament pressupostari.

   Pel que fa a la Seguretat Social, el ministre en funcions ha admès que "no compleix amb l'objectiu" --l'any passat es va tancar amb un dèficit de l'1,66%, més del doble de l'objectiu del 0,7% pactat amb Brussel·les--. No obstant això, confia que la situació es normalitzi conforme millori la creació d'ocupació, encara que creu que cal obrir el debat en el Pacte de Toledo sobre com finançar algunes prestacions.

SEGUIR PER AQUEST CAMÍ

   Després de resumir totes aquestes dades del tancament provisional de l'exercici pressupostari del 2015, Montoro ha subratllat que al llarg dels últims quatre anys totes les administracions han aconseguit reduir el dèficit, a pesar que en dos dels anys el país estava en recessió.

   Així, ha defensat que reduir el dèficit "no és que sigui compatible amb el creixement econòmic, sinó que és necessari" per aconseguir-ho. "Aquesta és la lliçó d'aquesta legislatura per al futur", ha insistit, i ha afirmat que la consolidació pressupostària contribueix a promoure l'augment del PIB i, en segon terme, a la creació d'ocupació.

   "Cal seguir reduint el dèficit públic. A quin ritme? Al que sigui compatible amb mantenir un creixement econòmic que creï ocupació. Tenim el llast de l'atur, que cal vèncer amb creixement econòmic. I, per tant, cal reduir el dèficit públic com a instrument per millorar l'economia per aconseguir creixement econòmic i creació d'ocupació", ha reiterat.

   Finalment, ha recordat que el president Mariano Rajoy ja va oferir als grups polítics negociar un nou camí de flexibilització del dèficit públic, oferiment que es manté, si bé haurà d'"acomodar-se amb la Comissió Europea (CE) i els socis europeus". "Però aquesta disposició està oberta", ha resolt.