Publicat 16/04/2015 13:22

Montoro anima a investigar el frau fiscal sense preocupar-se per noms

Cristóbal Montoro y Ana Madrazo
EUROPA PRESS

L'oposició el critica per "treure pit" per la investigació a Rato i exigeix que publiqui la llista de defraudadors

MADRID, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha defensat el paper de l'Agència Tributària (AEAT) en la lluita contra el frau fiscal i ha proclamat que el Govern espanyol anima els funcionaris a investigar els indicis de frau sense preocupar-se per "noms, activitats, rellevància social o afiliacions polítiques".

Mentre defensava al Ple del Congrés el decret llei pel qual es convoquen noves places d'ocupació pública, entre altres per l'AEAT, Montoro ha assegurat que l'Executiu espanyol "respecta completament la independència i autonomia" de l'Agència i "només intervé per tractar de millorar els mitjans a la seva disposició, donar-los suport quan fins i tot se'ls ataca des de fora i estimular-los a la seva feina".

"I se'ls diu que han d'acudir allí on detectin possibles borses de frau o indicis de delicte, sense que els hagin de preocupar gens ni mica els noms dels possibles defraudadors ni la seva activitat professional ni la seva rellevància social ni la seva afiliació política", ha precisat, sense esmentar noms concrets, com el de l'exvicepresident Rodrigo Rato, investigat segons han publicat alguns mitjans pel Sepblac per presumpte blanqueig de capitals.

"QUE CADASCÚ RESPONGUI DELS SEUS ACTES"

A continuació, ha insistit que en la lluita contra el frau "el respecte a la llei i l'interès general estan per sobre de tot", incloent-hi "interessos polítics o electorals, companys i rivals, o amics i enemics". "Que cadascú respongui dels seus actes", ha postil·lat.

En aquest punt, ha criticat aquells que "s'escandalitzen" en conèixer actuacions de l'Agència Tributària que impliquen "persones de rellevància social". "A mi el que m'escandalitzaria és que aquestes actuacions no es fessin, i que aquestes persones no poguessin ser investigades, com ocorria en ocasions anteriors", ha afegit, provocant un aplaudiment dels seus companys de bancada.

Així, ha reiterat la seva convicció "ferma" que l'Estat ha de "posar tots els mitjans" a la seva disposició per "controlar i sancionar les conductes fraudulentes i delictives, siguin les que siguin les persones o empreses, entitats o institucions, que les cometin".

BONS RESULTATS

Montoro ha afegit, a més, que aquesta forma d'actuar està comerciejant molts "èxits" a l'Administració, com demostra que el 2014 la recaptació per lluita contra el frau aconseguís la xifra "rècord" de 12.300 milions d'euros, "fruit de professionalitat i eficàcia dels funcionaris i de les directrius amb les quals han treballat".

"I el que no ho entén és perquè prefereix tancar els ulls a la realitat per no reconèixer que, també en aquest àmbit, com en l'econòmic amb la recuperació i molts altres, el Govern espanyol està fent el que ha de fer per fer avançar Espanya. La lluita contra el frau ha estat una constant aquests tres anys i ho seguirà sent d'ara endavant", ha resolt.

No obstant això, l'oposició ha rebutjat l'"ostentació" amb la qual el Govern espanyol "treu pit" en aquesta matèria, en considerar que els casos vinculats al PP de persones que s'han acollit a l''amnistia fiscal' del 2012 --com l'extresorer Luis Bárcenas o el mateix Rato-- els desautoritzen per a això.

"És vostè un geni. No conec ningú tan hàbil per moure de manera tan constant i veloç els gobelets. Fa del vici una virtut. S'oblida que entre el 2000 i el 2003 Mariano Rajoy era vicepresident del Govern espanyol, Rato era ministre d'Economia i vostè era ministre d'Hisenda. I des del 2012 Rajoy és president, vostè aprova una amnistia fiscal i Rato s'acull a ella. I ara que salta l'escàndol vostè treu pit i diu que els perseguirà a tots. Per favor, que no ens mamem el dit", ha etzibat el portaveu adjunt de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Joan Coscubiela.

A continuació, el diputat català ha exigit al titular d'Hisenda que, "si de debò" vol lluitar contra el frau, "compleixi amb el seu compromís" i publiqui el llistat dels grans defraudadors, cosa que "podia haver fet" en la seva anterior etapa en el Ministeri --amb José María Aznar--. "Les herències van molt lluny, no només als quatre darrers anys", ha afegit.

Finalment, Coscubiela ha recordat que la "reprovació social" també dissuadeix del frau i ha assenyalat que "la gent no pot suportar" que el seu nom figuri en llistats de morosos per no pagar una lletra de la seva hipoteca i que "els grans defraudadors estiguin en la impunitat".

"L'AVISEM QUE ERA UN ERROR"

El portaveu econòmic d'UPyD, Álvaro Anchuelo, per la seva banda, ha recordat Montoro que ja el 2012 tota l'oposició el va avisar que "era un error" tant econòmic com polític aprovar una 'amnistia fiscal' i, sobretot, permetre regularitzar diners en efectiu i sense comprovar qui es beneficiava de la mesura, perquè això "facilitaria" el blanqueig de capitals i es "barrejaria amb problemes de corrupció política".

"No l'hi dic per la postura antipàtica del 'ja l'hi vaig dir', sinó perquè vostès presenten els errors com si fossin imprevisibles, però no ho eren", ha explicat, criticant per això el ministre per "treure pit" davant la notícia que "les institucions funcionen" perquè han descobert que Rato va regularitzar fons mitjançant el procediment especial.

En aquest punt, el diputat magenta ha assegurat que la "mínima inspecció" que s'està fent dels beneficiaris de l'amnistia es deu a la "pressió social i política" i s'ha preguntat "d'on procedeixen els diners" i "quina exemplaritat" poden donar els càrrecs públics investigats pel Sepblac per possible blanqueig de capitals. "No sembla un tema com per treure pit", ha resolt.

AUTÈNTIC ESCÀNDOL

Per la seva banda, el portaveu econòmic del PNB, Pedro Azpiazu, ha coincidit que està "molt bé" que l'Agència Tributària treballi "amb els màxims mitjans" en la lluita contra el frau però considera que "no és d'aplaudir" que un exvicepresident com Rato, del mateix partit que l'actual Executiu, "aparegui en la llista d'acollits a l''amnistia fiscal' i hagi blanquejat capitals".

"Això és un autèntic escàndol difícil de digerir en qualsevol democràcia, però a Espanya forma part gairebé de la normalitat. Això és precisament l'inacceptable i rebutjable", ha postil·lat el nacionalista basc.

La socialista Susana Sumelzo no ha fet durant la seva intervenció cap referència a aquest assumpte, més enllà de criticar la "vergonyosa" amnistia fiscal del Govern espanyol i la falta de mitjans "suficients" en l'Agència Tributària per perseguir els defraudadors. No obstant això, el seu secretari general, Pedro Sánchez, va demanar aquest dimecres al ministre que dimiteixi del seu càrrec i deixi el seu escó per "decència política".

EL FRAU NO TÉ EXCEPCIONS

Finalment, la popular Carmen Álvarez Arenas ha proclamat que el frau fiscal "es combat sense excepcions de noms, cognoms, classe social o procedència" perquè minva els ingressos públics i provoca una "gran injustícia social" que afecta la "aclaparant majoria de la societat que compleix amb les seves obligacions".

"El frau no té cap justificació. Ho dic molt alt i molt clar, com ha fet el ministre, cosa de la qual m'enorgulleixo", ha insistit, aprofitant l'ocasió per "reconèixer amb satisfacció" el treball de l'Executiu en aquesta matèria i els seus "resultats evidents" en forma d'augment recaptatori.

Finalment, la diputada del PP ha negat que el 2012 s'aprovés una amnistia fiscal, com sí que van fer segons ha dit anteriors governs socialistes, que "ni van investigar" els acollits ni van plantejar "conseqüències" pels delictes. "Ara no és aquest el cas. Aquí hi ha hagut una regularització fiscal, i s'investiga sigui qui sigui el que l'hagi fet (el frau). És una diferència important que els ciutadans saben apreciar", ha resolt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés