Publicat 24/04/2015 14:50

Montilla urgeix un pacte per les llengües a Espanya

José Montilla, Carles Martí (PSC)
EUROPA PRESS

Diu que la defensa del català és també responsabilitat de l'Estat

BARCELONA, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

El senador i expresident de la Generalitat José Montilla (PSC) ha inaugurat aquest divendres un seminari del plurilingüisme d'Espanya proposant "un eventual pacte lingüístic d'Estat que és urgent, útil necessari i possible".

En la ponència inaugural, a la qual han assistit l'exministre de Justícia Francisco Caamaño i el vicepresident de SCC, Joaquim Coll, Montilla ha recordat que la llengua és "un mal terreny per a la confrontació política" i que les institucions han de treballar per evitar aquests conflictes perquè poden derivar en un conflicte social.

Per a ell, Espanya no ha adoptat les mesures necessàries per fomentar el coneixement i l'estima a les llengües, al marge del que fan les comunitats: "La política és clau perquè una adequada actuació dels governs autonòmics propicia un bon ús de la llengua i garanteix el dret d'usar-les. Així ho ha fet Catalunya, i l'Estat ho ha de respectar".

"Tot i això, aquesta competència de les comunitats autònomes no pot portar a la conclusió que no existeix responsabilitat estatal", ha recordat a l'actual executiu català i al central, el qual no està exempt de la seva responsabilitat sobre les llengües d'Espanya, ha dit.

INICIATIVA SOCIALISTA AL SENAT

Montilla ha recordat que ja va començar una iniciativa al Congrés per intentar implicar l'Estat en la defensa del plurilingüisme a Espanya, i que va rebre els suports de tots els grups excepte del PP, que el va rebutjar.

L'expresident ha celebrat "l'esforç i la perseverança" de persones com el també senador socialista Carles Martí --que ha presentat Montilla a l'acte-- per portar una proposició de Llei Orgànica de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística al Senat, i que es va presentar el gener del 2013.

El text té per objecte la regulació de l'ús de les llengües espanyoles que, amb el castellà, tenen caràcter d'oficials en una comunitat d'acord amb la Constitució i el corresponent estatut d'autonomia, en relacions dels seus ciutadans, i altres subjectes públics o privats amb l'administració de l'Estat i altres institucions i òrgans constitucionals, i el reconeixement del dret a usar les llengües amb plena validesa i eficàcia.

Alhora, proposa el desplegament d'un marc jurídic per a l'adopció de determinades mesures d'impuls a processos de promoció, protecció, difusió i normalització de les llengües cooficials com expressió del patrimoni cultural de tots els espanyols protegit per la Constitució i l'adopció de mesures per a la protecció d'altres llengües no oficials de l'Estat.

DEBAT CONSTITUCIONAL

Montilla veu urgent el debat lingüístic perquè obrirà una possibilitat a revisar la Constitució, que no es es fa "a falta de diàleg entre governs" i que podria derivar, segons la seva opinió, en una etapa de bloqueig constitucional que seria contraproduent per als catalans i tots els espanyols.

Així, ha sostingut que l'acord que vol impulsar és útil perquè facilitarà la vida de tots els espanyols i "evitarà el sofriment que la falta de comprensió ha comportat".

VEU POSSIBLE UN CANVI DE POSTURES

Ha defensat que l'acord és possible perquè, tot i que és cert que es parteix d'un rebuig de la proposició, "això canviarà", i no només s'ha referit en aquest extrem a la nova disposició de l'arc parlamentari espanyol que presumiblement quedarà més fraccionat després de les eleccions generals, sinó que també ha al·ludit a canvis en el PP.

"Dins del partit majoritari les coses estan canviant", segons Montilla, que no descarta que els populars passin a tenir una visió més oberta del model lingüístic i, per tant, del model Constitucional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés