Publicat 11/10/2020 10:35CET

Montero ajorna la reforma fiscal per al final de la pandèmia i ara com ara només preveu "ajustos"

La ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero, intervé en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres a La Moncloa, a Madrid (Espanya), el 6 d'octubre del 2020.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Els PGE augmentaran la despesa en educació, sanitat i atenció a la gent gran

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ha explicat que l'Executiu no abordarà la reforma estructural del sistema fiscal fins que no acabi la pandèmia de la Covid-19 però sí plantejarà "en el moment immediat alguns ajustos per preservar l'Estat del benestar".

En una entrevista a 'La Vanguardia' aquest diumenge que ha recollit Europa Press, ha explicat que el Govern espanyol estudia informes sobre l'IVA en l'educació i la sanitat privada, a més de sobre la revisió dels beneficis fiscals de plans privats de pensions: "Però encara no hem pres la decisió sobre què ajustarem".

Quan li han preguntat si és prioritari pujar els impostos, ha contestat: "No crec que la fiscalitat en si sigui un objectiu, sinó un instrument d'igualtat. I en un moment d'incertesa, cal enviar un missatge de certesa".

"Les reformes profundes, que afecten el model productiu, l'estructura, com per exemple en l'impost de societats, és lògic i raonable que l'acompassem a aquest moment i per tant, esperem que passi aquesta tempestat", ha assegurat.

El Govern central --ha dit-- vol reformar el sistema fiscal perquè tingui "un rendiment millor, sigui més redistributiu, més progressiu, més just", i aposta per abordar aquesta reforma amb l'assessorament d'un comitè d'experts.

Quant a la recaptació tributària, ha detallat que ha disminuït un 7,7% en termes homogenis fins l'agost, però que aquest mes va baixar un 4,2%: "No creixen, cauen menys. Cal esperar el pagament fraccionat de societats d'octubre".

PENSIONS

També ha mantingut que el compromís del Govern d'Espanya és actualitzar les pensions segons l'Índex de Preus de Consum (IPC), mentre que per a un augment del sou dels funcionaris, en les seves paraules, caldrà "parlar amb els sindicats, i veure quines són les seves prioritats".

Ha defensat l'habilitació del fons de 16.000 milions per a la recuperació que l'Executiu va posar en marxa abans de derogar la senda de dèficit: "El Govern no ha dit 'que se suspenguin les regles fiscals i endeuteu-vos', sinó que s'ha endeutat el govern mateix perquè les comunitats no tinguessin els comptes deteriorats".

Ha negat que controlar la despesa fos un objectiu del Govern espanyol, que estava centrat a "resoldre la situació de la pandèmia, a donar recursos a les comunitats, que la Seguretat Social també tingués recursos per poder bonificar les cotitzacions i tot allò que impliquen els ERTO".

Ha destacat que en el segon trimestre es va registrar una "caiguda històrica, però en el tercer s'està veient com la recuperació a poc a poc s'ha assentat i avui no té res a veure l'escenari" amb el de l'abril.

PRESSUPOSTOS

Durant la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), van a posar-se en contacte amb tots els partits per mostrar-los "la proposta de pressupost, escoltar quines són les aportacions, els suggeriments i veure quin és l'àmbit d'acord que hi pugui haver".

Ha defensat que, en uns comptes públics amb 27.000 milions més i 31.000 milions de transferències a la Seguretat Social i les comunitats autònomes, "el Govern no està tan pendent com els governs anteriors de qui li posa el dèficit, en termes de qui paga la factura, sinó del que cal fer", amb augments en les partides d'educació, sanitat i atenció a la tercera edat.

A més, ha avançat que si hi ha voluntat d'acord es pot arribar al final de la legislatura amb un nou model de finançament autonòmic aprovat: "Crec que quan es debati el finançament autonòmic serà també necessari tractar com abordar el deute actual, que tenen algunes comunitats o totes, i de quina manera justa es pot afrontar aquesta situació sense que provoqui greuge entre els diferents territoris".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés