Publicat 14/2/2019 20:18:09 +01:00CET

El Moneyval aprova el progrés d'Andorra contra el blanqueig de capitals

Edifici administratiu del Govern d'Andorra
EUROPA PRESS

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 14 febr. (EUROPA PRES) -

El Moneyval --Comit d'Experts del Consell d'Europa-- ha destacat el progrés que ha fet Andorra contra el blanqueig de capitals i el finanament del terrorisme, des de l'última avaluació a la qual va ser sotms el Principat, el 2017.

En un informe de seguiment publicat aquest dijous, l'organisme europeu assegura que el país ha enfortit la seva lluita contra el blanqueig de diners, després de reevaluar dotze recomanacions, nou de les quals van ser qualificades fa dos anys com "parcialment complertes" i ara passen a considerar-se complertes.

Entre aquests punts, l'organisme del Consell d'Europa apunta millores en aspectes relacionats amb el blanqueig de diners, transferncies bancries, cooperació i coordinació internacional, noves tecnologies i notificació de transaccions sospitoses.

Per manté sense canvis des de l'última revisió els punts que avaluen sancions financeres, així com els controls interns a entitats bancries, a sucursals i subsidiries estrangeres, que segueixen considerant-se "majoritriament conformes".

A més, el punt relacionat amb falsificació i confidencialitat no s'ha modificat, i s'ha tornat a qualificar com a compatible.

El Moneyval informa que tornar a analitzar els progressos d'Andorra al desembre d'aquest any i també comprovar si el país ha implementat noves mesures per complir amb els requisits del Grup d'Acció Financera (Gafi).

JORDI CINCA

En declaracions als mitjans andorrans aquest dijous a la tarda, el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha fet una valoració molt positiva de l'informe del Moneyval i ha destacat que la millora "s'ha anat accelerant els darrers anys".

Cinca ha recordat que el 2011 el Govern no complia cap requisit en 10 de les 40 recomanacions del Moneyval; que el 2017 ja no tenia cap recomanació amb aquesta pitjor nota; i que ara hi ha punts on fins i tot s'ha "millorat la qualitat de la qualificació".

Cinca ha recordado que en 2011 el Gobierno no cumplía ningún requisito en 10 de las 40 recomendaciones del Moneyval; que en 2017 ya no tenía ninguna recomendación con esta peor nota; y que ahora hay puntos donde incluso se ha "mejorado la calidad de la calificación".