Publicat 01/10/2020 10:50CET

La Moncloa recorda que la restricció a la mobilitat és d'"obligat compliment"

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa telemàtica després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), a La Moncloa. Madrid (Espanya), 30 de setembre del 2020.
Moncloa

MADRID, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

La Moncloa ha explicat que l'acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) sobre la declaració d'actuacions coordinades en salut pública que publica aquest dijous el Butlletí d'Oficial de l'Estat (BOE) és "d'obligat compliment" fins i tot per a les comunitats autònomes (CA) que hi van votar en contra.

En concret, el BOE recull l'ordre que fa efectives les restriccions de mobilitat que han aprovat la majoria de les comunitats en el CISNS, que obliga el Govern de Madrid a aplicar-les i restringir les sortides i entrades a la capital i altres municipis madrilenys que compleixen els criteris que s'han fixat.

L'executiu espanyol ha insistit que l'obligatorietat de l'acord ve marcada per l'informe de l'Advocacia de l'Estat, que estableix que la norma aplicable en les votacions del CISNS és l'article 151 de la Llei 40/2015 de règim jurídic del sector públic, que regula aquesta qüestió per a totes les conferències sectorials.

"Aquesta llei assenyala que els acords afectaran totes les CA, encara que hi votin en contra, si l'Estat exerceix competències de coordinació, com és el cas", han recordat, després d'assenyalar que, a més, aquesta llei "deroga tot allò que en resulti incompatible".

Les mesures que ha publicat aquest dijous el BOE i que es van aprovar de "manera col·legiada" en el CISN, amb el vot favorable de 13 CA, restringirà la mobilitat als municipis de més de 100.000 habitants amb més de 500 casos de covid-19 durant els darrers 14 dies.

Així mateix, els municipis hauran de presentar un percentatge de positivitat en el resultat de les proves diagnòstiques d'infecció activa superior al 10% durant les dues setmanes prèvies. A més, la CA a la qual pertanyi el municipi haurà de tenir una ocupació de llits en unitats de vigilància intensiva superior al 35% de la dotació habitual.

Si concorren aquestes tres circumstàncies, la mobilitat es restringirà excepte per assistir a centres, serveis i establiments sanitaris; per complir obligacions laborals, professionals, empresarials o legals; i per assistir a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d'educació infantil.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés