Actualitzat 27/07/2014 11:59

Monago acusa Sánchez de fer "el joc" a l'independentisme

 Monago: la corrupcion ha pesado en las elecciones europeas
EUROPAPRESS

MÈRIDA, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

El president extremeny, Jose Antonio Monago, ha advertit al nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que demanar una reforma federal de la Constitució és "fer-li un altre cop el joc als independentistes" perquè estiguin "callats quatre anys i quan passi aquest temps una altra vegada a l'atac". "I jo crec que, aquesta vegada, ni això", ha dit en una entrevista concedida a Europa Press.

Monago ha qüestionat el federalisme que ha abraçat el PSOE --"ens hem tornat ye-yés", ha ironitzat-- i ha avisat a Sánchez que li passarà el mateix que al president català, Artur Mas, que "es torna tan ye-yé que li treuen la cartera", en al·lusió a la pèrdua de suport electoral que ha patit CiU a favor de l'independentista ERC.

Segons la seva opinió, davant de la consulta independentista catalana que Mas vol fer el 9 de novembre "s'ha de fer el que s'ha de fer, que és que actuï la Justícia". "Jo si demà annexiono Extremadura amb Portugal, em truca el Ministeri Fiscal per deduir testimoni i en segon lloc el jutge de guàrdia. Estic convençut que m'haguessin trucat", ha manifestat, precisant tot seguit que ell no està plantejant fer això en el cas català.

Tot i això, tampoc ha volgut pronunciar-se sobre si la solució seria suspendre l'autonomia --"Pregunti-l'hi a les seves senyories", ha respost-- i només ha dit que, si la Generalitat no accepta la decisió del Tribunal Constitucional contra la consulta, "davant del dubte" cal aplicar "el dret".

En tot cas, està convençut que el "fre a l'independentisme" és el PP, perquè "no té el vertigen del PSOE, que ara és federal", i ha destacat la tasca "molt important" dels seus companys a la Comunitat Valenciana o Balears.

TENIR UNA ARMADA CATALANA ÉS SER FEDERAL?

Per al president extremeny, el PSOE "no pot caure en la temptació de l'independentisme" demanant una reforma federal, i ha recordat que "Espanya és ja més federal que ningú a Europa". Així, s'ha preguntat si un Estat federal és tenir "una Armada catalana" o "xutar-li la manguera dels fons perquè es callin quatre dies alguns".

Monago ha deixat clar que ell no és, a priori, partidari de modificar la Constitució. Per a ell, la Carta Magna és "un espai de convivència", no es pot "estar modificant perquè a un no el convenci".

Així, ha demanat a Sánchez que expliqui "per a què" vol aquesta reforma, i ha subratllat que, fins ara, a penes se sap res del que vol el nou líder socialista i creu que aquest està només "amb el rotllet". "L'únic que sabem és que porta una motxilla i una camisa", ha ironitzat, el mateix que "de l'altre" --el seu contrincant Eduardo Madina-- se sabia "que tenia un botó de color fosc, l'últim botó de la camisa".

Tirant de símil taurí, ha destacat que Sánchez està "a la barrera, amb el vestit nou", i encara no se li ha vist "ni un mal ni un bon passi", perquè tot i que un "l'entrada pot fer-la bé, amb això no triomfa". "És que no puc afirmar ni tan sols si té sentit d'Estat, tot i que m'agradaria pensar que sí, seria bo per a Espanya i per tot", ha avisat.

Segons la seva opinió, la "sortida" al debat de Catalunya és en realitat "la sortida de Mas", tenint en compte que fins i tot "ell sap que està en retirada". I s'ha negat a interpretar la situació com "un xoc de trens": "És un tren, en tot cas, amb una carraca, perquè és la Constitució la que es posa per davant, no són dues Constitucions".

PERÒ HA CREAT EL PROBLEMA I HA DE RESOLDRE'L

Preguntat si tem que el rebuig a la consulta es contesti amb protestes al carrer, ha replicat que "el que té un problema és Artur Mas, que l'ha creat i té ocasió de resoldre'l". "Qui s'amotina amb la seva actuació és Artur Mas, els altres estem complint", ha rematat.

Això sí, creu que al nacionalisme "se li ha permès bastant", com un "nen consentit" i "amb molt complex de part de tots". Com a exemples d'això ha citat la "immersió lingüística i els programes educatius on es va esborrar tot el que tingués a veure amb el repte d'Espanya" i sobretot la cessió d'impostos a les comunitats autònomes.

"Cada vegada s'anava cedint més perquè ho demanava Catalunya, per veure si es callen, a veure si els és suficient, però no els bastava perquè el seu full de ruta era un altre", ha lamentat Monago. Tot i això, creu que el Govern d'Espanya ja s'ha adonat d'aquesta situació "i per això posa per davant la Constitució, que no es pot obrir per donar satisfacció a una petita part del territori".

ELS CATALANS SÓN SAVIS, NO ELS SEUS GOVERNANTS

Monago creu el que ha de passar és que s'imposi "el sentit comú, el seny català", perquè està convençut que "el poble català és molt savi, no els dirigents que els governen, que han demostrat el contrari".

És més, creu que la classe empresarial catalana és "molt respectuosa, sàvia" i ha de "tirar els seus comptes i no els sortiran amb la derrota a la qual els ha dut un president autonòmic sense rumb i sense horitzó que pel seu propi interès es va fer més nacionalista que els nacionalistes".

Segons el seu anàlisi, el resultat és que l'independentisme li ha "menjat la seva base de suport social" a CiU i "ha radicalitzat una part de la societat catalana". Monago ha destacat que hi ha enquestes en les quals els empresaris catalans diuen que "aquest negoci no surt".

"DE DESPISTATS N'HI HA A TOT ARREU"

Sobre els immigrants d'altres parts d'Espanya --inclosa Extremadura-- que han abraçat l'independentisme català, i fins i tot l'"Espanya ens roba", ha replicat que "de despistats n'hi ha a tot arreu", però no creu que pensin així els que passen l'estiu a Extremadura, que tenen allà "els seus orígens i on hi estan els seus familiars enterrats", que "saben que d'aquí no es roba allà".

"Jo no he trobat famílies extremenyes que diguin que Espanya ens roba, però pot passar com a tot arreu, que un se'n va a Catalunya i vol ser més català que el català, dient-se García", ha dit.

Monago admet que pot haver-hi "síndrome d'Estocolm" per part dels qui porten allà 50 anys. "També hi ha catalans que van venir aquí per negocis i els seus fills se senten extremenys fins a la medul·la, tot i que no amb aquesta intensitat", ha admès. Tot i això, no creu que cap extremeny establert a Catalunya que tingui arrels a Extremadura parli mai malament de la resta d'Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés