Publicat 27/1/2014 12:39:24 +01:00CET

Mogg (UE) avala el superregulador espanyol si és independent i efectiu

John Mogg, pte.CEER (UE); Maite Costa (expta.CNE)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El president dels reguladors energètics de la UE (CEER), John Mogg, ha avalat el nou superregulador espanyol, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), si és independent políticament i té recursos suficients per actuar eficaçment.

En declaracions a la premsa després d'intervenir al II Simposi Internacional Funseam 'Innovació i sostenibilitat energètica' al Parc Científic de Barcelona, ha evitat valorar la CNMC i ha assenyalat que la UE només obliga que cada Estat tingui un regulador energètic, però cada país té sobirania per decidir com ho implementa i si és únic o compost.

Ha explicat que Alemanya i Holanda també tenen reguladors compostos, per la qual cosa Espanya no és un cas únic, i que un regulador compost pot afavorir sinergies, donades les interdependències actuals entre sectors, com l'energia i les telecomunicacions.

En la seva conferència, ha asseverat que "els reguladors independents seran crucials en el futur, i a nivell nacional a vegades perden la seva independència, i la intrusió política no és bona per a la millora de la situació".

MAITE COSTA

L'expresidenta de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) --ara integrada en la CNMC-- Maite Costa ha assenyalat a Europa Press la "complexitat" de gestionar tots els àmbits que ara són responsabilitat de la CNMC.

A més, ha considerat que la regulació "ha d'incorporar nous aspectes vinculats a la innovació" a l'àmbit energètic, a més de vetllar per la garantia de subministrament, la qualitat del servei i la competitivitat.

La també directora de la Cátedra de Sostenibilidad Energética de la UB ha incidit que la innovació aplicada a l'energia ha de tenir suport públic, a més de la iniciativa privada, per afrontar els reptes del sector, millorar l'eficiència i reduir els efectes sobre el medi ambient.

Costa defensa que la innovació ha de ser transversal i no aplicar-se sol a la generació, sinó també a la distribució i al consumidor final, perquè els ciutadans i empreses tinguin informació --a través de les 'smart greeds' i comptadors intel·ligents-- i puguin autogestionar el seu consum per fer-ho més eficient.